Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Иванов: Ако се наложи да се ходи на избори, това да се случи бързо

"Трябва да има механизъм за избор на регулаторите, който да гарантира качествата и независимостта на избраниците"

| Интервю
Христо Иванов
Снимка: Борислава Борисова

"Фундаменталният въпрос е дали ще се разберем за конкретни ангажименти за реформи и институционални действия, насочени към оздравяване на способността на държавата да се бори с корупцията, или ще трябва отидем на избори." 

Това заяви пред БНР председателят на ДБ Христо Иванов.

Срещите за съставяне на ново правителство между ГЕРБ и ПП-ДБ са насрочени за събота.

"В момента се опитваме да поставим на масата и да получим ангажиращ отговор от колегите от ГЕРБ-СДС по теми, които са посочени още преди 9 месеца, като това, че трябва да има механизъм за избор на регулаторите, който да гарантира качествата  и независимостта на избраниците. 

Поставяли сме няколко пъти и темата за забрана на играта с плаващи мнозинства, темите за службите, за съдебната реформа. Няма нищо ново в това, което е поставено. 

През януари се разбрахме за минимална промяна в състава на Министрески съвет на база на свършеното и съгласувано с Николай Денков и Мария Габриел, както и всичко да приключи до шести март.

Оставката на акад. Денков е нещо, което ние дължим по споразумение. Вторият най-лош сценарий, след това да няма реформаторско правителство, е да изпаднем в дълго безвремие". 

Ако се наложи да се ходи на избори, това да се случи бързо, за да се скъси срока на политическо безвремие, призова той.

Христо Иванов напомни, че е било делегирано на акад. Денков и на Мария Габриел да бъдат "селекционери" на министреските постове. 

"Става въпрос за една формула, която е извънредна и можеше да изберем правителство, което е с доста ограничен политически характер. Да стъпим на нещо като квази-служебно правителство, излъчено от парламента. Напълно нормално е в този процес имена да се дадат от двете страни".

Не ми е известно ДПС да са се включили в този процес, заяви той. 

"В тесен смисъл да имаш министър означава да имаш политическо лице, което представлява една или друга партия, изразява нейната програма и е натоварено с определени политически задачи от органите на тази партия. Ние го използваме в по-широк смискъл - на хора, които имат някакви  връзки". 

Този тип отношения могат да възникнат и на по-късен етап, посочи той.

"Много от тези хора нямат и кой знае какъв предишен политически опит". 

"Политическата криза беше кулминация на дълго противопоставяне около темата корупция. Оказа се, че не може да бъде излъчено мнозинство, което да съотвества на тези разделителни линии".

За ареста на Борисов по време на правителството "Петков" Христо Иванов заяви: "Видя се, че този тип действия не произвеждат справедливост и стабилна реформа“. 

ИТН събориха правителството, което беше последният шанс да не стигаме до тук, където сме, отбеляза той.

След започването на войната в Украйна  и виждайки тази политическа криза, от ДБ започнахме да маркираме преход от риториката кои са лицата, олицетворението и персонализацията на проблемите към дефиниране на институционални решения, около, които могат да се търсят мнозинства, обясни лидерът на партията. 

"Като ни обвинявате в лицемерие, трябва да видим еволюцията на този процес и как на нас ни се налага да се съобразяваме с определени реалности. Въпреки това, ние сме наясно какъв огромен компромис сме направили с очакванията и желанията на нашите избиратели"

Той отбеляза, че международната и вътрешнополитическата обстановка са много сложни. 

"Презумпцията за мира свърши. България се окоза в една драматично променена среда за сигурност. 

Упражняването на власт в тази ситуация не  е най - разумното и желано нещо. Много по-комфортно би ни било да бъдем опозиция".

Ние не изчезваме. Нашите избиратели имат много трудно дадена готовност да ни изчакат, заяви още Христо Иванов в предаването "РадиоТочка".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Венцислав Венев: Непрекъснато се говори за туризма като приоритет, но той липсва в дългосрочните стратегии

Днес пред Народния театър "Иван Вазов" започват честванията по повод 129 години от основаването на Българското туристическо движение от видния роден писател и общественик Алеко Константинов .  Те ще продължат в събота и неделя , посочи пред БНР Венцислав Венев, председател на Българския туристически съюз.  "Винаги в последната събота и..

публикувано на 23.08.24 в 11:49

След ЛГБТ поправките: черни списъци с учители, саморазправа, възмущение

Българският хелзинкски комитет намира публикуването от варненската структура на партия "Възраждане" на списъка с учители, подписали писмо в опозиция на последните изменения на Закона за предучилищното и училищно образование, за противозаконно действие, което нарушава основни човешки права на засегнатите. БХК ще предостави правна помощ на хора в..

публикувано на 23.08.24 в 10:21
Арман Бабикян

Арман Бабикян: Пеевски изпусна ДПС и ще се съпротивлява докрай

"Ако вътрешният министър е качествен и не допусне равномерно купуване на гласове, ще бъде ужасно трудно за г-н Пеевски да постави началото на сериозен политически проект . Той изпусна от ръцете си нещо много по-ценно – ДПС." Това мнение изрази пред БНР пиар експертът Арман Бабикян от движението "Ние идваме", бивш депутат. От ключовите..

публикувано на 22.08.24 в 11:04
Минчо Спасов

Минчо Спасов: Пеевски е като шофьор, който кара с 200 по "Струма", но идва Кресненското дефиле

През последните десетина години България се управлява от коалицията ГПС (ГЕРБ и ДПС).  Това заяви пред БНР Минчо Спасов, адвокат и бивш депутат. Според него тази коалиция е родила казуси като тези с Калин Стоянов и Димитър Главчев. По думите му, упоритостта на Калин Стоянов да запази поста си на вътрешен министър се дължи на амбиция "..

публикувано на 22.08.24 в 08:28

Безводие: Бедствено положение се очаква в още 5 села в Павликенско

Заради безводие се очаква да бъде обявено бедствено положение в още пет села от община Павликени , обяви пред БНР кметът инж. Емануил Манолов. "В половината от селата, а те са 19 в нашата община, положението е тежко, вече и невъзможно. В три от селата обявихме частично бедствено положение - Димча, Сломер и Лесичери. Ако засушаването..

публикувано на 21.08.24 в 15:36

Веселин Налбантов, хотелиер: Взех кредит, за да си платя тока!

Хотелиери и ресторантьори остават твърди в намерението си на 27 август да затворят пътя Бургас – Варна . Това потвърди пред БНР Веселин Налбантов – зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Те обаче не знаят в тази политическа обстановка към кого да се обърнат. Утре предстои среща на инициативния комитет, където ще..

публикувано на 21.08.24 в 15:05

Намалява силата на циклона в Гърция, жегите се завръщат

Днес намалява силата на циклона в Гърция, който вчера наводни райони. Според прогнозите отново се връщат високите температури. Силни дъждове и градушка нанесоха сериозни щети в няколко района на Гърция. В град Волос голяма част от улиците са наводнени, вятърът изкорени дървета, под вода са приземни етажи и магазини, съобщават местните..

публикувано на 21.08.24 в 11:29