Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Нищо не се е променило и провеждането на нов вот е излишно"

Георги Харизанов: Предсрочните избори не са най-лошата хипотеза

"Разговорът залита в двете крайности, за да може, когато се срещнат по средата, всяка от страните да го представи като победа"

| Интервю
Георги Харизанов
Снимка: Ани Петрова

Предсрочните избори в никакъв случай не са най-лошата хипотеза.

Това мнение изказа пред БНР Георги Харизанов, политически анализатор, и добави:

"Извън семействата и близките на министрите - никой не харесва това управление. Управлението е слабо, безидейно и не се справя добре, но това не променя факта, че то е единственото възможно в настоящия момент. Няма промени в електоралната картина, няма нова обстановка, няма промяна в политическите настроения. Нищо в картината не се е променило и провеждането на едни нови избори е излишно. Не виждам какво биха променили към по-добро едни нови избори и това е основната мотивация тази абсурдна конструкция да продължи да съществува".

Промяната трябва да дойде от самото, вътре в него, подчерта той.

Според него ГЕРБ не са притеснени за бъдещето на това управление:

"След всичко, което се чу на Националното съвещание на ГЕРБ вчера, да са притеснени за това управление ще е изключително странно. Няма терен нито за притеснение, нито за някаква форма на обида, че днес Мария Габриел не е в България. ... Преди 9 месеца е подписано споразумение и то поставя срок, който е 6-и март. Не би трябвало да се отразява на вътрешната политика на България и на спазването на споразумения това, че ЕНП провежда на 6-и и 7-и март конгреса си (ГЕРБ присъстват там - б.р.) ". 

По думите на анализатора все по-трудно е Бойко Борисов да обяснява на избирателите на ГЕРБ защо са в това управление "с хора, които се учат да управляват":

"Това е причината да се върви към финала на този абсолютно фалшив филм с некоалицията". 

Прогнозата на Георги Харизанов е, че ще се стигне в следващите дни до подписване на споразумение между ГЕРБ и ПП-ДБ:

"Разговорът в момента залита в двете крайности, за да може накрая, когато се срещнат по средата, всяка от страните да го представи като победа пред своя лагер. Не е непременно театър това, защото съхраняването на политическия образ е част от задълженията на всеки един политик. Това е и стремеж да се отговори на очакванията на хората, които са дали гласи си за теб".

Харизанов посочи, че има натрупване на "ниско ниво политически сблъсъци, което много натоварва хората".

Интервюто на Петър Волгин с Георги Харизанов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Белгия унищожава Covid ваксини, тестове и маски за над 200 млн. евро

Белгия ще унищожи ненужни ваксини против Covid-19, маски, защитно облекло и тестове с изтекъл срок на годност за общо 207 милиона евро, съобщи министерството на здравеопазването, цитирано от местни медии. Министерството отбелязва, че с тази мярка ще бъде разчистено място за обновяване на запасите и ще бъдат спестени разходи за съхранение на..

публикувано на 25.07.24 в 11:54
Народни представители, нечленуващи в парламентарна група, дават брифинг в кулоарите на Народното събрание.

Лоялните на Доган депутати от ДПС обвиниха Главчев в зависимости

Депутатите от ДПС, приближени до почетния председател на партията Ахмед Доган, обвиниха служебния премиер Димитър Главчев в зависимости заради отстраняването на областните управители на Кърджали и Смолян, които бяха назначени на постовете в края на юни. Тимур Халилов: Няма паритет. Активът е в подкрепа на Ахмед Доган Смениха..

публикувано на 25.07.24 в 11:42
Лена Бориславова

Лена Бориславова: ПП-ДБ няма притеснения от заканите на Пеевски

Депутатът Лена Бориславова заяви, че ПП-ДБ няма притеснения заради заканите на Делян Пеевски да сезира прокуратурата: "Това е г-н Делян Пеевски, който е санкциониран за корупция в особено големи размери – това е лице, което онагледява целия модел на завладяната държава и аз да призова колегите в комисията за Нотариуса и Пепи Еврото този..

публикувано на 25.07.24 в 11:25

Тошко Йорданов: Министерството не е превело нито лев за Културно-информационния център в Скопие

От началото на годината Министерство на културата не е превело нито един лев от предвидените в държавния бюджет 1 млн. лв. за Българския културно-информационен център в Скопие. Това съобщи в декларация от парламентарната трибуна председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов. Той отправи предупреждение: "И това поставя българския..

публикувано на 25.07.24 в 11:21

ИСС препоръчва мерки за защита на битовите потребители на електроенергия

Либерализацията на пазара на електрическа енергия от началото на 2026 година изправя битовите потребители пред рискове от повишаване и нестабилност на цените на тока, и дори пред енергийна бедност. Това е предупреждение от Икономическия и социален съвет, който излиза със свое становище по темата. Съветът подчертава необходимостта да се приемат..

публикувано на 25.07.24 в 11:09
Виолета Коритарова

Коритарова: Тунелът под Шипка ще струва 358 млн. лв., но няма яснота кога ще започне строежът

Изграждането на тунел под Шипка ще струва 358 млн. лв. Той ще е с дължина 3,2 км. Строителството му ще продължи три години и половина, но все още няма яснота кога ще започне. Това обясни при изслушването си в парламента изслушване на министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова: "Оптимистичният срок за..

публикувано на 25.07.24 в 10:59
Башар Асад с Владимир Путин, 25 юли 2024 г.

Путин прие Асад в Кремъл

Руският президент Владимир Путин се срещна със сирийския лидер Башар Асад в Кремъл, предаде РИА Новости. Агенцията припомня, че Асад за последен път посети Москва преди повече от година - през март 2023 г. Медийното внимание е към евентуална среща на сирийския лидер с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, която може да се проведе пред..

публикувано на 25.07.24 в 10:53