Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отец Стефан за кончината на патриарха: Отива си поколение, при което църквата беше по-духовна!

"Неговото име, неговото патриаршеско служение ще се запомни, ще остави следа"

| Репортаж
Снимка: БГНЕС

Новината за кончината на Негово светейшество бе посрещната с много тъга и в Русе, където в продължение на 19 години патриарх Неофит бе митрополит. Преди да стане Български патриарх и Софийски митрополит, покойният владика Неофит оглавяваше Русенската митрополия.

Отец Стефан от храма "Св. Николай Чудотворец" също е съкрушен от загубата.

"Тази вест идва като трагедия и сме объркани в този труден момент, който преживява църквата ни от няколко седмици. Той беше извън тези скандали. Сега, него като го няма, неизвестността става още по-тежка. Той като че ли не понесе тези скандали", казва свещеникът.

Отец Стефан е познавал патриарх Неофит от близо половин век. Той е един от духовниците, били най-дълго време до покойния патриарх. Определя отношенията им като "сърдечна близост", затова приема вестта за кончината му като лична мъка и болка.

"Като че ли след смъртта на Сливенския митрополит Йоаникий, сега на Светейшия патриарх Неофит като че ли си отива едно поколение, при което църквата беше по-духовна, имаше по-човешко лице, по-близко до хората. Очаквам драматични неща, но се надявам се на неговите молитви отгоре."

Отец Стефан ще запомни патриарх Неофит с "много изрядни служби, с много сърдечни проповеди, с умението му да разрешава трудните неща по благ начин" и наистина бащинското му отношение.

"Светлината не угасва, истинската светлина. Неговото име, неговото патриаршеско служение ще се запомни, ще остави следа, отпечатък. Няма да угасне неговата светлина. Светлината в мрака свети и мракът е необзет, казва св. Йоан Богослов", допълва отец Стефан.

Повече чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Разкопки в покрайнините на великотърновското село Самоводене -  монашеската обител на Свети Теодосий Търновски

Разкриха монашеската обител на Свети Теодосий Търновски

Археолози разкриха монашеската обител на Свети Теодосий Търновски , която е била издигната с ктиторството и личното участие на цар Иван Александър . Останките от каменната църква от 14-и век са в покрайнините на великотърновското село Самоводене. Историците предполагат, че това е най-голямото за годината археологическо..

публикувано на 22.09.24 в 10:54

Във Враца бе открита изложба по повод 140 години от рождението на Цвятко Бобошевски

В Деня на независимостта любителите на историята могат да се запознаят с една интересна и съдържателна изложба в музея във Враца, свързана с политическия и обществен живот у нас през първата половина на двайстия век. Изложбата е посветена на един от най-емблематичните и ярки държавници с врачански корен - Цвятко Бобошевски. Кой е..

публикувано на 22.09.24 в 09:40

Цветове, вкусове и звуци от Етъра, Габрово и Боженци

В това предаване на "Пътувай с Хоризонт" хващаме горските пътеки и навлизаме в Национален парк "Централен Балкан" , където над главите ни се извисяват вековните буки. Наш водач е Сергей Александров, експерт в парковата дирекция - " ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН". Още по темите слушайте в звуковите файлове.

публикувано на 19.09.24 в 10:26
Живка Петрова - директор на Малко българско училище в Чикаго

Една директорка на училище зад граница за мерилото на успеха

Тя не е нито филмова, нито поп звезда, но се радва на популярност за която мнозина биха й завидяли. Името й знаят много от децата и възрастните. И не само в Чикаго, а и в САЩ. Търсят я за какво ли не. Винаги е готова да помогне. Казва,че за нея успехът не е в материалното, а в това да сбъднеш идеята . А тя знае как  да го направи. С..

публикувано на 17.09.24 в 10:42

По неотъпканите пътеки към училище

Цялата история чуйте в звуковия файл. Изображения: генерирани с Midjourney по описания на Лора Търколева

публикувано на 16.09.24 в 11:16
Стефан Топалов

Акордьор на рояли и пиана - една от изчезващите професии

Професията акордьор е една от най-рядко срещаните и специалистите се броят на пръстите на ръката. Всяко пиано и всеки роял се нуждаят от акордьор, казва Стефан Топалов - един от най-добрите майстори в настройката на тези инструменти. "Пиана със струни на над 30 години не може да не се подменят . Трябва да се подменят всички, звукът и..

публикувано на 15.09.24 в 09:55
Адресът на улица

Не е тайна: На адрес в Стамболийски са регистрирани над 1200 души

Цяла секция с над 1000 избиратели е регистрирана на един адрес в ромската махала в град Стамболийски. Това съобщиха от служба ГРАО в града. На улица "Петко Рачов Славейков" №31 живеят над 1200 души.   Казусът бе огласен от депутата от "Възраждане" Кръстьо Врачев, който обяви в парламента данни от проверка на Областна администрация в Пловдив...

публикувано на 10.09.24 в 06:52