Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дядо Неофит показваше достойно как един християнин трябва да живее своя живот"

Проф. д-р Иван Иванов: Следващият български патриарх трябва да е мъдър, смирен и търпелив

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Следващият български патриарх трябва да бъде мъдър, смирен и много търпелив духовник". Това каза пред БНР протойерей проф. д-р Иван Иванов от православната ни църква в Рим. 

"Следващият български патриарх трябва да се поучи от делото на своите предшественици, които бяха ерудити, дипломати, хора на духа, на писмото и четмото, хора, които уважаваха всички. Следващият български патриарх трябва да е обединител на всички тези човешки качества, изпълнител на Евангелието и традицията на Българската църква и нейните канони", добави той. 

По думите му не трябва да спира желанието за мир и равнопоставеност първо между духовниците в Българската православна църква. Трябва да има единомислие, братство, равенство, зачитане на човешките права, всичко, разписано в законодателството както на църквата, така и на държавата, отбеляза проф. Иванов. 

В предаването "Преди всички" той посочи как ще запомним патриарх Неофит, който почина снощи на 78-годишна възраст:
"Трябва да го запомним като човека на духа, изключителен ерудит, изключителен духовник, човек православен християнин, който отдаде живота и делото си за развитието и просперитета на Българската православна църква и на българската държава, изобщо на целия български народ. Това беше човекът, който преживя нелеките години на проблеми, които имаше както обществото, така и църквата, но успя да ги преодолее с изключителен християнски пример, с неговото търпение, смирение пред Господ и Българската църква и с изключителната му жертвоготовност в името на доброто, на мира и разбирателството между всички човеци. Дядо Неофит показваше достойно как един християнин трябва да живее своя живот. /.../ Дядо Неофит показваше как може да се преодолеят всички човешки конфликти вътре в самия църковен организъм, за да може църквата да върви напред. Той показваше това със своя пример, със своето дело, със своето смирение".
В тези дни трябва да поискаме прошка от Бога и да се поучим от делото на нашия учител, на нашия духовен отец Неофит, призова протойерей проф. Иванов.

Според него разделението между духовниците, което се наблюдава в последните дни, ще бъде преодоляно в името на прошката

По думите му смирението, търпението и зачитането на човешките ценности са пътят към преодоляването на противопоставяния и конфликти.
Цялото интервю на Спас Крайнин с проф. д-р Иван Иванов в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ден на работодателя в гр. Рила

Ден на работодателя беше организиран в гр. Рила- инициативата е на Бюрото по труда в Дупница, след като от години безработицата в малката община е около и над 10 %. На борсата се явиха и безработни от съседната община Кочериново.  В общината и в района на Рилсикя манастир са отворени и работят, особено през летния сезон, над 10 заведения,..

публикувано на 11.05.24 в 20:59

Черни лешояди вече отглеждат потомството си на територията на Природен парк "Врачански Балкан"

Три двойки черни лешояди вече имат потомство и отглеждат малките си на територията на Природен парк "Врачански Балкан". В района от години се работи активно за възстановяването на този защитен вид птици.  След изчезването на черния лешояд от територията на природен парк "Врачански Балкан" , възстановяването на вида започна преди повече от 20..

публикувано на 11.05.24 в 20:39

Празник на яйцето в Павликени

Яйцето като символ на живота празнуват днес в Павликени. В 11-ото издание на празника акцент са традициите и обичаите на населените места и екологията. Репортаж на кореспондента ни Здравка Маслянкова. Хиляди гости се събраха на традиционният вече празник на яйцето в Павликени. "Празникът на яйцето не е просто един концерт в парка. Това е..

публикувано на 11.05.24 в 20:36
Наградените директори получиха и по икона на Св. Иван Рилски

Училищни директори получиха награди от МОН в Рилския манастир

Петима училищни директори получиха наградите си от МОН на среща в Рилския манастир, каквато се прави традиционно всяка година в Деня на светите равноапостоли Кирил и Методий. Наг,адите им връчи зам.-министърът на образованието Емилия Лазарова. Награждаването се проведе, по утвърдена вече традиция, в Иконната зала на Рилската сета обител...

публикувано на 11.05.24 в 19:58
Пропалестински митинг срещу участието на Израел в

Протести в Малмьо преди финала на "Евровизия"

Протестите в шведския град Малмьо продължават, броени часове преди началото на финала на песенния конкурс "Евровизия" тази вечер в 22 часа. Събралото се множество скандира лозунга "Евровизия, обединена от геноцида", за да изрази недоволството си срещу участието на Израел на "Евровизия".  Шведската полиция очаква до 20 000 демонстранти да се включат в..

публикувано на 11.05.24 в 19:49
Планета Земя

Геомагнитна буря от пета степен за първи път от над 10 години

Геомагнитна буря от най-високата пета степен на интезитет беше наблюдавана на Земята за първи път от повече от двайсет години. Геомагнитна буря с рядък интензитет връхлетя Земята и би могла да предизвика нарушения в електрическите мрежи, сателитните сигнали и мобилните комуникации, предадоха световните агенции. Бурята, която  предизвиква и..

публикувано на 11.05.24 в 19:44

Още едно дете със симптоми на хранително отравяне е прието днес в МБАЛ - Сливен

Още едно дете със симптоми на хранително отравяне е прието днес в детско отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ Сливен. Това съобщи пред БНР началникът на отделението д-р Люба Бъчварова. Със симптоми на хранително натравяне са регистрирани общо 48 деца от детска градина „Елица“  Сливен от четвъртък до днес, но само две са оставени за лечение в..

публикувано на 11.05.24 в 19:26