Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европа е слаба и разделена политически, отбелязва италианският икономист

Лоренцо Кодоньо: Поемането на общ дълг е много спорна тема в Европа

"На Европа й трябва по-голям пазар"

| Интервю
Снимка: Pixabay

Европейският съюз се нуждае от поне 800 милиарда евро инвестиции годишно. Това изречение, записано в доклада на бившия управител на Европейската централна банка и бивш премиер на Италия Марио Драги, ясно обобщава състоянието на икономиката в съюза.

Супер Марио, както е известен още технократът, прочул се по време на глобалната финансова криза с репликата, че за да бъде спасено еврото, ще се направи "каквото е необходимо", посочи "слона в стаята" - Европейският съюз е затънал в бумащина и не е конкурентоспособен на Съединените щати и Китай, защото иновативните и модерните млади хора, възпитани в европейски и демократични ценности, предпочитат да реализират идеите си оттатък Атлантическия океан.  

Изготвеният от Драги доклад по заръка на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, е сравняван с плана "Маршал" след Втората световна война. Но предложението за поемане на нов общ европейски дълг не среща обща експертна подкрепа. 

Докладът "Драги" трябва да бъде основата на програмата на новата Европейска комисия, смята професорът икономист Лоренцо Кодоньо, преподавател в някои най-престижните световни университети. Проблемите са ясни, необходима е политическа воля да бъдат решени, заяви той в интервю за предаването "Събота 150" на БНР.

По думите му, основното послание в доклада на Марио Драги е: "необходимост от спешни действия" и на второ място - че новата Еврокомисия може да приложи някои конкретни политически решения. В доклада няма нищо ново за европейската икономика, което да ни изненада, но е много полезно обобщението на всичко, което знаем за нея и на възможните политики, с които можем да й дадем нов тласък в бъдеще, отчита икономистът. 

"Моментът, който беше избран за оповестяване на доклада, е много подходящ, предвид това, че новата Европейска комисия ще заработи пълноценно до края на годината, а в началото на следващата ще представи програмата си. Така има достатъчно време за размисъл как биха могли препоръките да бъдат осъществени. Остава да видим дали ще има политическа воля за това."

Марио Драги  Снимка: АП/БТА

В доклада на Марио Драги са описани проблеми, които не са нови и за които знаем от години. Кои са обаче най-важните изводи? И още по-важно - какви са предлаганите решения? 

"Съвсем естествено вниманието на всички беше привлечено от огромните по размер инвестиции, от които Европа се нуждае, както и от призива за финансирането им да се използват общоевропейски облигации. Драги всъщност отправи послание, че има необходимост от инвестиционни разходи, но и че как точно ще бъдат набрани средства за тях е въпрос на политически решения. С други думи, Драги каза, че зависи от политиците дали това да стане чрез вноски от страните членки, чрез ресурси на Еврокомисията или чрез емитиране на нов дълг

Второто, което бих изтъкнал, е необходимостта Европейският съюз да намали бюрокрацията и да пристъпи към по-сериозна интеграция на единния пазар. Защото липсата на такава е значителна пречка за постигането на по-голям икономически растеж в Европа и защото усъвършенстването на единния пазар е предпоставка да бъдем конкурентоспособни спрямо останалите глобални играчи. Малко изненадващо в същото време, поне за мен, е предложението на Драги за коренна промяна в политиката по отношение на компаниите. Според него Европа трябва да се откаже от сегашния подход на Брюксел и да последва примера на сегашната администрация в Съединените щати. Тоест - в общи линии, за да се осигурят големи инвестиции за борбата срещу изменението на климата, цифровизацията и т.н., Драги предлага преки субсидии."

Всъщност, и двете най-големи световни икономики залагат на това - и Съединените щати, и Китай. На тях Европа би искала да бъде пазарен конкурент.  

"Драги подчертава, че Европейският съюз изостава спрямо конкурентите си. И че за да настигне Китай и Съединените щати, има нужда от огромни инвестиции, особено в иновативните технологии. В доклада се подчертава обаче, че проблемът на Европа не е недостиг на изследователски капацитет, а това, че добрите идеи и разработените в университетите технологии не се пренасят ефективно в бизнеса. За да направи това, на Европа й трябва по-голям пазар. Затова по-нататъшна интеграция на единния пазар е абсолютна необходимост. Трябва ни единен капиталов и банков пазар, за да могат компаниите да набират лесно средства. Така няма да се стига до примера, който посочи Драги, с европейска технологична компания, която се е преместила в Съединените щати, за да получи финансиране и така и не се е завърнала." 

Бих откроила още няколко заключения от доклада. Например намаляване на зависимостта от ресурси, добивани на други континенти и повече инвестиции в отбрана и сигурност. 

"Разходите за отбрана са нещо, което ние европейците по принцип не харесваме. Но, за съжаление, геополитическите рискове и войната, която се води на прага на Европейския съюз, ни принуждават да заделяме повече средства за сигурност. Това, за жалост, вече няма алтернатива. Затова в доклада на Марио Драги се препоръчва настоятелно европейците да си гарантираме способността да надградим собствената си отбранителна индустрия, за да сме в състояние възможно най-скоро да защитаваме границите си и да гарантираме сигурността си." 

Нека ви върна към препоръчания от Марио Драги нов общоевропейски дълг. Трябва ли да мислим за подобен подход в контекста на единния капиталов пазар - тема, която е ключова и за Европейската централна банка?  

"Поемането на общ дълг е много спорна тема в Европа. Аз мисля, че не е единственото решение. Можем вместо това да потърсим варианти за стимулиране на частните инвестиции, за субсидии с публични средства и за подобряване на бизнес средата. Структурните реформи са абсолютно необходими. Така че според мен публичният дълг трябва да се използва, когато е необходимо, но когато има не по-лоши алтернативи, по-добре да се стремим към тях.  

А за банковия и капиталовия съюз - трябва да действаме много бързо. По отношение на банковия съюз има някои спънки, които вече 10 години не могат да бъдат преодолени. Време е да го направим. Технически не е необходимо кой знае какво. Трябва само политическа воля. Виж, капиталовият пазар е много по-сложна тема. Говорим за хармонизиране на 28 различни системи (на 27-те еврочленки и на Обединеното кралство). Връзките ни с Лондон още са отворени и мисля, че Европейският съюз трябва да ускори процеса за синхронизиране на националното и наднационалното законодателство, за да имаме единна система. Трябва да осигурим равни условия за компаниите, които искат да инвестират в Европа. Това би подобрило възможностите за финансиране на европейски компании, по-специално стартиращи технологични компании, на които при настоящите условия се налага да мигрират в Съединените щати, за да имат шанс да са конкурентноспособни." 

Конкурентоспособност в условията на икономическо забавяне - какво мислите за решението на Европейската централна банка? Очаквано имаше лихвено понижение?  

"Икономиката все още се представя добре, но през последните няколко месеца има известно отслабване в еврозоната. В същото време инфлацията остава доста устойчива, особено инфлацията в сектора на услугите и базисната инфлация (която не включва промените в цените на храните и енергоносителите). Европейската централна банка е в трудна ситуация, защото от една страна икономиката може да бъде подкрепена с по-ниски лихвени равнища. Но от друга страна, ефектът от увеличението на заплатите и от лихвените равнища, които се покачиха през последните 2-3 години, все още задържат инфлацията, което се отразява негативно на печалбите на компаниите. Следователно в определени сектори някои от тях нямат друг избор, освен да прехвърлят нарастващите разходи върху потребителите

Така че - още има риск от страна на инфлацията, но преобладаващото мнение в ЕЦБ е, че той отслабва. Прогнозата за инфлацията е умерена, а паричната политика е още доста рестриктивна. Няма голям риск за ЕЦБ да намали драстично лихвените проценти. Това ще става много предпазливо и постепенно през следващите месеци. Вероятно темпът ще бъде по-бавен от този на Федералния резерв, най-малкото защото ЕЦБ започва от по-ниско ниво. Това постепенно ще подкрепи икономиката и ще намали рисковете за по-висока инфлация." 

Каква Европа оставя комисията "Фон дер Лайен 1" - по-силна или по-слаба? 

"Европа е слаба политически. Разделена е. Няма единен фронт срещу Русия и в подкрепа на Украйна. Няма единен фронт и за справяне с големите предизвикателства пред икономиката. Намирането на политическа подкрепа за това ще бъде изключително трудно. 

Икономически очевидно има огромен проблем, който не е цикличен, а структурен. От циклична гледна точка първата половина на 2024-а не беше чак толкова лоша. Еврозоната се представяше близо до потенциала си. През лятото се стигна до известно отслабване, но то според мен е временно и не е толкова притеснително. Икономиката ще започне да се възстановява още през последното тримесечие на годината. Структурните проблеми обаче са много тревожни. И докладът на Драги е принос към евентуалното им преодоляване, което е абсолютно важно за бъдещето на Европейския съюз и на еврозоната." 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джо Байдън и Киър Стармър в Белия дом

Дебатът на седмицата: Да бъде или не дадено разрешение на Украйна да ползва ракети в Русия?

Да бъде или не дадено разрешение на Украйна да ползва далекобойни ракети дълбоко в територията на Русия, предупреждение от Путин за директен сблъсък НАТО - Русия при зелена светлина за Киев, най-мащабната украинска атака с дронове срещу Москва, американо-британска финансова инжекция за Киев, първи телевизионен дебат Харис-Тръмп преди президентския..

публикувано на 14.09.24 в 11:55

Мигрантите и крайната десница - взривоопасна смес бълбука в Германия

Повече от 2/3 от германците искат гранична полиция да връща нелегалните мигранти още от границата. Това сочи проучване на общественото мнение, проведено тази седмица, когато правителството обяви, че връща граничния контрол с Австрия, Чехия и Швейцария. По границата с Полша това отдавна е факт. Затягането на мерките е отговор на няколко..

публикувано на 14.09.24 в 11:35
Боби Бобев

Боби Бобев за отношенията Сърбия - Косово: Омагьосан кръг. Не се вижда изход

Вече повече от 2 години косовският премиер се стреми да откъсне 4 северни общини (които представляват около 1% от територията на България) - там живеят компактно малко над 50 000 сърби . Стремежът е да се намали влиянието на Белград върху тези общини и това население. Това обясни пред БНР Боби Бобев, бивш посланик на България в Косово и..

публикувано на 14.09.24 в 11:32

Столтенберг: НАТО можеше да направи повече за въоръжаването на Украйна

НАТО можеше да направи повече за въоръжаването на Украйна, за да се опита тя да предотврати нахлуването на Русия през 2022 г., каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за седмичното издание на Франкфуртер алгемайне цайтунг.  Генералният секретар на НАТО заяви, че "сега предоставяме военно оборудване за война - а тогава..

публикувано на 14.09.24 в 11:29

Извършва се допълнителен оглед на мястото на самолетната катастрофа край Граф Игнатиево

Експерти извършват допълнителен оглед на мястото на катастрофата край Граф Игнатиево, където загинаха двама военни летци - майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин. Самолетът им се разби по време на тренировка за авиошоу. Под надзора на Военно-окръжната прокуратура в Пловдив продължават следствените действия. Назначена е..

публикувано на 14.09.24 в 11:14
Велизар Шаламанов

Велизар Шаламанов: Целта е устойчив мир, Русия да седне на масата на преговори, но без предварителни руски условия

Наистина е много важно мястото, на което ще се проведе,  подготвяната втора конференция за мир, като тази в Швейцария през юли. Там конференцията беше успешна, но сега трябва да се намери място, което ще позволи участието на Русия и Китай на високо ниво. Това каза в интервю пред БНР Велизар Шаламанов, бивш военен министър идългогодишен..

публикувано на 14.09.24 в 11:05

Държавните училища във Великобритания - първи без телефони в час

Финансирани от държавата училища в Англия ще бъдат първите без телефони в час. Достъпът до смартфони през учебния ден е ограничен с аргумента, че те оказват "катастрофално" въздействие върху децата. T.нар. национални академии са училища, които се финансират директно от Министерството на образованието и са независими от контрола на местните..

публикувано на 14.09.24 в 11:02