Събота 150


Публикации

Протест в Испания

Кой излезе и защо по улиците на Европа заради коронавируса

Бил Гейтс е купил Световната здравна организация и инвестира в изработването на ваксина срещу новия коронавирус, защото иска чрез нея да чипира цялото човечество. Под претекст, че има някакъв вирус, управляващите потъпкват гражданските права,..

публикувано на 23.05.20 в 09:46

Завръщането на големия европейски футбол

Големият европейски футбол се завръща днес, може би по-рано, отколкото мнозина очакваха. Крак ще повлекат първите две нива на Бундеслигата. За след месец е планирано новото начало и на останалите големи първенства, които обаче са и в страните с..

публикувано на 16.05.20 в 12:47
Опашка в най-големия мол в страната, който бе отворен след двумесечна карантина, Скопие, 15 май 2020 г.

Кога ще са изборите в Северна Македония

Извънредното положение заради Covid-19 в Северна Македония беше удължено с още 14 дни, а Държавната изборна комисия поиска още 50 дни за изчистване на избирателните списъци. Пандемията от коронавирус блокира изборния процес в страната, но по..

публикувано на 16.05.20 в 12:22

Сонер Чааптай: Турция може би навлиза в период на засилени репресии

Президентът Реджеп Ердоган отдавна вече не може да оправдава проблемите на Турция с грешките на предшествениците си. Концентрацията на власт го прави все по-неефективен, а управлението му изглежда се изражда в боричкания между дворцови клики, сочи в..

публикувано на 16.05.20 в 11:37

Проф. Марк Шанахан: Тръмп и Джонсън не приемат пандемията като здравен проблем

Специалните отношения между Съединените щати и Обединеното кралство си остават специални в условията на пандемията от коронавируса и по един много странен начин. САЩ са първи в света по жертви на вируса, а Великобритания е първа в Европа по..

публикувано на 16.05.20 в 11:17

Венета Табакова: ЕК показа, че не е в състояние да даде ясни перспективи за туризма

Тази седмица в сряда Еврокомисията предложи общи „напътствия“ за спасяване на туристическия бранш. Междувременно Франция обяви спасителен план за своите хотелиери и туроператори. Ред европейски правителства обявиха облекчения за пътуванията...

публикувано на 16.05.20 в 11:08

Лоренцо Марсили: ЕС е изправен пред най-голямата си криза на легитимността

Липсата на солидарност и на адекватен финансов отговор на кризата с коронавируса поставя под риск съществуването на Европейския съюз, предупреди в интервю за предаването „Събота 150“ Лоренцо Марсили, основател на неправителствената организация..

публикувано на 16.05.20 в 10:30
Конституционен съд на Германия в Карлсруе

Проф. Вернер Шрьодер: Притеснявам се за единството на ЕС

„Това, което свързва страните в ЕС - големи и мощни, малки и слаби - е европейското право. То е ядрото на съюза.“ В това е убеден проф. Вернер Шрьодер, който ръководи Института за европейско право в университета в Инсбрук. А поводът за..

публикувано на 16.05.20 в 10:22
Веселин Желев

Какви са рисковете от решението на съда в Карлсруе за ЕЦБ

Има сериозен риск за цялостната институционална конструкция на ЕС, не си спомням друг прецедент, в който държава членка поставя своето право над европейското. Така коментира пред БНР Веселин Желев, политически анализатор на Клуб Z, по повод..

публикувано на 16.05.20 в 10:10

Що е то солидарност по време на коронакриза

Солидарност и много пари - това е необходимо на света, за да преодолее хуманитарната и икономическа криза, причинена от Covid-19. Да се постигнат и двете ще е изключително трудно. На европейско ниво проявата на солидарност се търси най-вече в..

публикувано на 09.05.20 в 15:58