Събота 150


Публикации

Завръщането на големия европейски футбол

Големият европейски футбол се завръща днес, може би по-рано, отколкото мнозина очакваха. Крак ще повлекат първите две нива на Бундеслигата. За след месец е планирано новото начало и на останалите големи първенства, които обаче са и в страните с..

публикувано на 16.05.20 в 12:47
Опашка в най-големия мол в страната, който бе отворен след двумесечна карантина, Скопие, 15 май 2020 г.

Кога ще са изборите в Северна Македония

Извънредното положение заради Covid-19 в Северна Македония беше удължено с още 14 дни, а Държавната изборна комисия поиска още 50 дни за изчистване на избирателните списъци. Пандемията от коронавирус блокира изборния процес в страната, но по..

публикувано на 16.05.20 в 12:22

Сонер Чааптай: Турция може би навлиза в период на засилени репресии

Президентът Реджеп Ердоган отдавна вече не може да оправдава проблемите на Турция с грешките на предшествениците си. Концентрацията на власт го прави все по-неефективен, а управлението му изглежда се изражда в боричкания между дворцови клики, сочи в..

публикувано на 16.05.20 в 11:37

Проф. Марк Шанахан: Тръмп и Джонсън не приемат пандемията като здравен проблем

Специалните отношения между Съединените щати и Обединеното кралство си остават специални в условията на пандемията от коронавируса и по един много странен начин. САЩ са първи в света по жертви на вируса, а Великобритания е първа в Европа по..

публикувано на 16.05.20 в 11:17

Венета Табакова: ЕК показа, че не е в състояние да даде ясни перспективи за туризма

Тази седмица в сряда Еврокомисията предложи общи „напътствия“ за спасяване на туристическия бранш. Междувременно Франция обяви спасителен план за своите хотелиери и туроператори. Ред европейски правителства обявиха облекчения за пътуванията...

публикувано на 16.05.20 в 11:08

Лоренцо Марсили: ЕС е изправен пред най-голямата си криза на легитимността

Липсата на солидарност и на адекватен финансов отговор на кризата с коронавируса поставя под риск съществуването на Европейския съюз, предупреди в интервю за предаването „Събота 150“ Лоренцо Марсили, основател на неправителствената организация..

публикувано на 16.05.20 в 10:30
Конституционен съд на Германия в Карлсруе

Проф. Вернер Шрьодер: Притеснявам се за единството на ЕС

„Това, което свързва страните в ЕС - големи и мощни, малки и слаби - е европейското право. То е ядрото на съюза.“ В това е убеден проф. Вернер Шрьодер, който ръководи Института за европейско право в университета в Инсбрук. А поводът за..

публикувано на 16.05.20 в 10:22
Веселин Желев

Какви са рисковете от решението на съда в Карлсруе за ЕЦБ

Има сериозен риск за цялостната институционална конструкция на ЕС, не си спомням друг прецедент, в който държава членка поставя своето право над европейското. Така коментира пред БНР Веселин Желев, политически анализатор на Клуб Z, по повод..

публикувано на 16.05.20 в 10:10

Що е то солидарност по време на коронакриза

Солидарност и много пари - това е необходимо на света, за да преодолее хуманитарната и икономическа криза, причинена от Covid-19. Да се постигнат и двете ще е изключително трудно. На европейско ниво проявата на солидарност се търси най-вече в..

публикувано на 09.05.20 в 15:58

Златко Димитров: Ролята на ООН зависи от волята на нейните членки

„Ролята на ООН зависи от волята на нейните членки“, заяви пред БНР българският дипломат Златко Димитров, отговаряйки на въпрос за нерешените кризи и конфликти в Сирия, Ирак, Либия, Украйна, ивицата Газа… „И по-специално, когато става дума за..

публикувано на 09.05.20 в 13:48