Слушайте!

Учени и езиковеди припомниха в Цариброд истории за значими българи в Сърбия

Международен научен форум "Културни мостове: истории за значими българи в Сърбия" се проведе в края на юни в гимназията "Св.св. Кирил и Методий" в Цариброд. Събитието е реализирано с финансовата подкрепа на Министерството на образованието и..

публикувано на 02.07.24 в 10:05

Много голям интерес имаше към организираните от България медицински прегледи в Кукъс

Безплатните мултидисциплинарни прегледи, направени от български и албански медицински екипи в Кукъс привлякоха над 300 души в последните два дни на юни. Прегледите бяха отразени от основни албански медии, сред които Албанското радио и телевизия...

публикувано на 01.07.24 в 16:50
Матина Генкова-Мпофу

В света на детските книги на Матина Генкова-Мпофу

"Двата най-важни дни в живота са денят, в който си се родил, и денят, в който разбираш защо". Това гласи мисъл, приписвана на именития писател Марк Твен. Днешната събеседничка на Радио България тръгва по стъпките на любовта, които я отвеждат в друга..

публикувано на 01.07.24 в 12:40
с. Големо Острени, Албания

Над 7 хиляди са българите в Албания

Българското население в Албания е 7057 души - 3691 мъже и 3366 жени. Това става ясно от съобщение на Националния статистически институт INSTAT, цитирано от БГНЕС. Резултатите от предброяването поставят  българите на четвърто място по численост..

публикувано на 28.06.24 в 17:16
Снимка: Българо-американска полицейска асоциация/Фейсбук

Българо-американската полицейска асоциация връчи стипендии на българи в САЩ

Стипендии в размер на 1000 щатски долара връчи Българо-американската полицейска асоциация (Б.А.П.А.) на сънародниците на Ричард Георгиев и Диана Гечева. Това става ясно от публикация във Фейсбук страницата на Асоциацията, цитирана от БТА...

публикувано на 28.06.24 в 16:17
Снимка: Клуб на българските жени и семейства, Хамбург

Сънародници в Хамбург подготвят Втори фестивал на българската художествена литература

Изкушените от изящното слово могат да представят творбите си на Фестивала на българската художествена литература в Хамбург. " Приемаме заявки за участие на интересуващи се автори, читатели, актьори и обичащи художествено слово до 30 юни 2024 г." –..

публикувано на 28.06.24 в 08:25

Български учители от чужбина споделят опит във Великотърновския университет

Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий“ е домакин на Шестата международна Еразъм+ седмица "Български училища зад граница". Дискусионният форум е предназначен за учители, преподаващи в български събото-неделни и целоседмични училища..

публикувано на 28.06.24 в 07:35
Руси Чанев

Актьорът Руси Чанев адаптира романа "Под игото" за българчетата в чужбина

"В първата глава, в която беглецът Иван Краличът търси подслон в приятелската къща на чорбаджи Марко в Бяла Черква, но не успява да се скрие там от преследвачите си. …. " Така започва аудио романът на романите в българската класическа..

публикувано на 27.06.24 в 09:10

В италианския град Брунате почетоха паметта на Пенчо Славейков

С тържествена церемония в град Брунате беше отбелязана 112-ата годишнина от смъртта поета Пенчо Славейков. Честването под патронажа на Генералното ни консулство в Милано беше организирано от италианската община и Българо-италианската асоциация..

публикувано на 26.06.24 в 13:36

Зденка Тодорова с премиера на новата си книга “Любимият полк” в Цариброд

Зденка Тодорова – журналист и писател, ще представи тази вечер в Народната библиотека “Детко Петров” в Цариброд най-новата си книга “Любимият полк”, съобщи мултимедийният портал на български и сръбски език ФАР. Книгата е посветена на 120-ата..

публикувано на 26.06.24 в 09:20