Слушайте!

Димитър Списаревски (1916 –1943)

80 години от подвига на летеца Димитър Списаревски

Днес се навършват 80 години от подвига на летеца Димитър Списаревски. Той загива на 20 декември 1943 година, по време на Втората световна война, при защитата на София от американските бомбардировки.  Със своя самолет Списаревски сваля голям..

публикувано на 20.12.23 в 05:35

Смисълът на Игнажден е да следваме чистотата на детското сърце

В българския календар, Игнажден е народен и църковен празник, който се отбелязва от православната ни църква на 20 декември . Посветен е на св. Игнатий Богоносец, ученик на Йоан Богослов и епископ на Антиохийската църква, загинал мъченически за..

публикувано на 20.12.23 в 04:30

Връчиха на президента свещи за еврейския празник на светлината Ханука

Представители на еврейската общност в България връчиха на президента Румен Радев свещи за Ханука – празника на светлината. Президентът изрази отново позицията на България, осъждаща остро терористичната атака срещу Израел, довела до множество жертви и..

публикувано на 13.12.23 в 09:11
Свети Спиридон

Почитаме Свети Спиридон - покровителя на занаятчиите

Съгласно народния календар и календара на Българската православна църква днес се чества денят на Свети Спиридон. Този ден се определя и като празник на различните еснафски организации и сдружения. Светецът е роден през IV век на остров Кипър в бедно..

публикувано на 11.12.23 в 19:28
Среща на премиера акад. Н. Денков със Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний

Правителството ще подкрепи завършването на реконструкцията на Българската православна църква в Лондон

Държавата ще продължи подкрепата за Западно- и Средноевропейската епархия, стана ясно след среща на министър-председателя акад. Николай Денков с Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. "Оценяваме..

публикувано на 09.12.23 в 10:47

Православните християни почитат Св. Анна - майка на Богородица

На 9 декември се прекланяме пред Св. Анна – майката на Богородица. Дълги години Йоаким и Анна нямали потомство и отправяли молитви към Бога да ги дари с рожба. Един ден Ангел Господен се явил пред Анна и я възвестил, че ще роди дъщеря Мария за..

публикувано на 09.12.23 в 08:25
Протойерей Владимир Тишчук

Св. Николай Чудотворец съпътства отец Владимир Тишчук в служението зад граница

Неотдавна, само преди месец, Руската църква в София, осветена като "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" посрещна с радост новия си предстоятел – протойерей Владимир Тишчук. Също като дядо си и баща си, той е потомствен свещеник и още от малък, заедно..

публикувано на 06.12.23 в 05:20
Патриарх Неофит

В цялата страна се отслужва молебен за здравето на патриарха

Във всички православни храмове се отслужва молебен за здравето на патриарх Неофит. Негово Светейшество в момента се лекува от белодробно заболяване във Военномедицинската академия. Първия призив за подобно богослужение беше отправен от Софийската..

публикувано на 03.12.23 в 10:30

Патриарх Неофит се чувства по-добре

Здравословното състояние на патриарх Неофит се подобрява, каза за БТА Емил Велинов, началник на протокола на Светия Синод. Той добави, че целият висш клир на православната ни църква се надява да посрещне Рождественските празници заедно със своя духовен..

публикувано на 02.12.23 в 13:24

На Андреевден в София се молиха за здравето на патриарх Неофит

На 30 ноември православната църква чества паметта на апостол Андрей Първозвани. Заедно с брат си Петър той е сред първите ученици призовани от Исус Христос край брега на Генисаретското езеро, да го последват и от рибари да станат „ловци на души“. След..

публикувано на 30.11.23 в 10:19