Св. Йосиф Обручник

Отбелязваме деня на бащата

На днешния ден християните отдават почит и на Св. Йосиф, обручникът-покровител на Дева Мария, който поема грижата за Божията майка и Богомладенеца Христос. Според католическата традиция празникът се чества в деня на свети Йосиф - 19 март, докато..

публикувано на 26.12.20 в 10:35
 оглави тържествената Света литургия за Рождество Христово.

Рождественската Света литургия като молитва за изход от пандемията

В катедралния храм "Св. Александър Невски" Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит оглави празничната служба по повод Рождество Христово.  Патриархът поздрави християните с думите: "В дните и месеците на нови и..

публикувано на 25.12.20 в 10:36
Боянската църква

Духовните убежища на 2020 година

Изтичащата 2020 година преобърна изцяло представите за материалния свят, в който живеем. Сякаш пластовете в ценностната ни система се пренаредиха, за да потърсим истински важните неща в живота, които ни правят хора. А на тези, които губят посоката..

публикувано на 24.12.20 в 05:05

Честваме успението на св. Наум Охридски Чудотворец

На 23 декември Православната църква чества паметта на св. Наум Охридски Чудотворец, най-младия от учениците на светите братя Кирил и Методий. Той участва в Моравската мисия на Кирил и Методий. Ръкоположен е за свещеник в Рим от папа Адриан II.  След..

публикувано на 23.12.20 в 11:41

Бегликташ – главното светилище на тракийското племе скирмиани

Там, където Странджа планина и морето се срещат, оградено от дъбова гора, се намира едно от най-големите тракийски светилища Бегликташ. То е само на 4 км южно от от гр. Приморско, на около 40 км от Бургас, разположено на най-високата част на издадения..

публикувано на 22.12.20 в 11:30

Българската православна църква чества Света Анастасия

Анастасия е родена през III в. в семейството на знатен и богат римлянин. Анастасия посветила целия си живот на служене на Бога и на ближните, а на богатството си гледала само като средство, поверено й от Бога за благото на другите. Осъдена е на смърт..

публикувано на 22.12.20 в 05:15

Освещават 6 хиляди икони за Covid отделенията

В столичния митрополитски храм “Св. великомъченица Неделя” тази сутрин ще бъдат осветени шест хиляди икони със сцената на Рождество Христово. След това свещенослужители, преболедували коронавируса, ще влязат във Военномедицинската академия, “Пирогов”,..

публикувано на 21.12.20 в 06:55

Ръчно рисувана книга реконструира София от миналото

Десетки са хората, писали за София. Град, който „расте, но не старее”. Град, пълен с традиции, пазещ спомена за отдавна отминали времена. Град, който се развива и бързо се превръща в модерна европейска столица. Но една нова, необичайна книга дава..

публикувано на 20.12.20 в 08:20

170 години от рождението на ирландския приятел на България Джеймс Баучер

„Той вероятно бе най-верният и непоколебим приятел, който някога българският народ е имал“ – по този начин авторитетният британски вестник „Таймс“ (TheTimes) описва своя дългогодишен кореспондент на Балканския полуостров Джеймс Баучер. Живял в България..

публикувано на 18.12.20 в 14:14

Православната ни църква се готви за по-различни празници

Заради епидемията от Covid-19,  българите се готвят да посрещнат Рождество Христово в по-различна обстановк а.  Храмовете се дезинфекцират и в тях може да се влиза само с маски.  От ефира на БНТ Западно и Средноевропейският митрополит Антоний предупреди,..

публикувано на 13.12.20 в 14:26