Слушайте!
История и Вяра

Протестни прояви в София по повод 104 години от Ньойския договор

В Дома на културата „Красно село“ в София организират протестно събрание „104 години Ньойски диктат“ . Уастниците  в протестното събрание могат да видят част от „забранените“ през тази година културни продукти, като книги и изложби, които не бяха..

публикувано на 28.11.23 в 07:05
Изабела Маркета

Музей в италианския град Кампобасо пази уникални исторически находки, свързани с България

"Българите имат подчертан стремеж към национално самоопределение и силно желание да се върнат назад във времето, за да опознаят произхода си и да доизградят своята идентичност, която явно им е била насилствено отнета покрай дългите години на..

публикувано на 27.11.23 в 11:25

В София отслужиха панихида за жертвите на Гладомора

Панихида в памет на жертвите на Гладомора беше отслужена в храм "Света Неделя" в София. На службата присъстваха посланикът на Украйна Олеся Илашчук, председателят на Народното събрание Росен Желязков и представители на парламентарни групи. Желязков..

публикувано на 24.11.23 в 17:01

Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ отбеляза храмовия си празник

С особена тържественост висшето духовенство на православната ни църква отбеляза храмовия празник на Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" , съобщи Светият Синод на БПЦ. Светата Литургия бе възглавена от Негово Високопреосвещенство..

публикувано на 23.11.23 в 15:28

ДПС изразиха подкрепа и готовност да съдействат на БПЦ

Държавата трябва да има грижата за Българската православна църква, защото за нас най-важна е грижата за хората. Подкрепата от нас я имате за всичко, което ще ви даде възможност да изпълнявате мисията си да укрепвате вярата на православните християни,..

публикувано на 23.11.23 в 10:07

Устието на река Камчия таи загадки на 7 000 години

Уникални находки излязоха наяве при изследване на акваторията между нос Килик и нос Иланджик северно от устието на р. Камчия. В миналото закътаните им заливи приютявали древните кораби по време на бушуващите бури в Черно море. Оказва се, че тази..

публикувано на 22.11.23 в 10:30

Християнското семейство поддържа любовта и разбирателството в дома

Въведение Богородично е един от дванайсетте големи християнски празници, чествани и от православната, и от католическата църква на 21 ноември. Българската православна църква го отбелязва особено тържествено като Ден на християнското семейство и..

публикувано на 21.11.23 в 04:30

Един ден в Музея на коня и конния спорт

Излезли като от приказка, каляските на Третото българско царство ни пренасят в едно не толкова далечно време, в което реалните картини се преплитат с грижливо пазените въображаеми образи от детството. Едно пътуване в историята, но и в невинния..

публикувано на 17.11.23 в 10:35

Коледният пост – 40 дни на духовно пречистване преди славното Рождество Христово

На 15 ноември започва вторият по продължителност пост в православната ни традиция, подготовка за честването на Рождеството на Господа Иисус Христос. Смята се, че макар да продължава 40 дни Рождественският (Коледен) пост не е така строг като..

публикувано на 15.11.23 в 05:10

Църквата чества паметта на Свети Йоан Златоуст

На днешния ден почитаме Свети Йоан Златоуст – един от най-видните отци и учители на Църквата.   Свети Йоан е роден в Антиохия, Сирия, през 347 г. След като завършил обучението си в Атина, се завърнал в родния си град. Най-напред живял като подвижник в..

публикувано на 13.11.23 в 09:39