Рилската света обител дава надежда и утеха в дните на изпитание

Макар и уседнали в домовете си заради страха от епидемията, не забравяме да търсим Бога там, където искрената ни молитва се чува най-добре. Богомолци всеки ден изпълват храмовете, а пилигрими се отправят на поклонническо пътешествие до някое от..

публикувано на 23.11.20 в 06:10
Четата на Ефрем Чучков

Забравените герои на България: Ефрем Чучков

На 21 ноември 2020 г. се навършват 150 години от рождението на Ефрем Чучков, виден деец на българското национално-освободително движение в Македония.  „Макар в София да има улица „Ефрем Чучков”, името му е фактически неизвестно за днешните..

публикувано на 21.11.20 в 18:30

Въведение Богородично е

Всяка година, на 21 ноември Църквата отбелязва Въведение Богородично. Това е един от дванайсетте големи християнски празници, чествани и от православната, и от католическата църква.  С решение на Светия синод на БПЦ от 1929 година  Въведение..

публикувано на 21.11.20 в 06:15

Позлатеният купол на Пантеона на възрожденците в Русе грее с 23,75 карата

Една от емблемите на Русе – известен като най-европейският и красив български град, посреща гостите си с обновен златен купол. Става дума за Пантеона на възрожденците, разположен в сърцето на крайдунавския град. Културната забележителност бе наскоро..

публикувано на 18.11.20 в 13:35

Чушкопек и радиоточка – в изложба за техниката през социализма

Изложбата “Техниката около нас по времето на народната власт” възражда времето, в което социалистическата пропаганда влиза в домовете по радиоточка, музиката се лее от грамофон, а буклите в женските коси застават в трайна форма след пренощуване с..

публикувано на 16.11.20 в 10:27

Коледните пости – време да пречистим душите и изпълним сърцата си с любов

Започват Рождественските пости, които по християнска традиция продължават 40 дни. Наред с въздържането от храни с животински произход, християнският пост означава също и въздържание от лоши и греховни помисли, думи и дела.  Според казаното..

публикувано на 15.11.20 в 04:30

Патриарх Неофит отправи обръщение за началото на Рождественския пост

В обръщение за началото на Рождественския пост партиархът на Българската православна църква и софийски митрополит Неофит призовава всички православни християни „да покажем силата на вярата си, скромността и дисциплината си, като се съобразим с всички..

публикувано на 14.11.20 в 12:25
Най-старото изображение на чумата в Европа, 1349 г. Хора пренасят ковчези с умрели в Турне, Белгия

Заради холерата през 19 в. се създават първите карантинни служби у нас

Чума, едра шарка, тиф, туберкулоза, холера…По-късно испански грип, в наши дни – коронавирус. Епидемиите по българските земи имат опустошителна сила. Те влияят не само на демографията, но променят хода на историята. Такъв е случаят с Черната смърт или..

публикувано на 13.11.20 в 11:17

Почитаме Свети Мина - покровител на семейството и пътешествениците

Днес Българската православна църква почита паметта на свети великомъченик Мина , считан за покровител на семейството и пазител на сираците и бездомните. Към с вети Мина вярващите отправят молитва за здраве и благословия на дома и децата си...

публикувано на 11.11.20 в 05:00

Как свободното слово остана несбъдната мечта за българската демокрация

В България, датата 10 ноември 1989 г. се възприема като начало на прехода от социализъм към демокрация. Следват три десетилетия на бавно пренастройване на българското общество. Първоначалната радост и надежда за по-добър живот обаче постепенно..

публикувано на 10.11.20 в 14:24