Слушайте!

Музеят на мозайките в Девня

Музеят на мозайките в Девня с нови експонати от II-III век

Уникални находки от края на II и началото на III век от н.е. съвсем скоро ще станат част от експозицията на Музея на мозайките в Девня, който е сред най-посещаваните атракции в района. Сред експонатите, които ще бъдат подредени в новата витрина са..

публикувано на 05.11.23 в 10:05

Архангелова задушница е!

В съботата преди Архангеловден (8 ноември), отбелязваме третата, последна за годината Задушница, в която почитаме паметта на починалите наши близки и сродници. Тя е посветена и на загиналите воини, затова в някои краища на България я наричат още "мъжка..

публикувано на 04.11.23 в 06:05

Нос Чиракман край Каварна продължава да буди интереса на археолозите

На 3 километра южно от Каварна се намира внушително природно възвишение, известно като нос Чиракман. Вече осми сезон археолозите проучват природната забележителност, превърнала се в символ на каварненското крайбрежие. Работата им сега е съсредоточена..

публикувано на 28.10.23 в 09:10
Патриаршеската катедрала в Букурещ

Румънци и българи честват Св. Димитър Басарбовски и Св. Теофано Басараб

Русенският митрополит Наум и протойерей Кирил Синев, свещеникът на българите в Румъния, са в Букурещ, за да почетат на 27 октомври паметта на духовния покровител на града - Св. Димитър Басарбовски. Те ще се включат в празничната литургия за честването в..

публикувано на 27.10.23 в 10:19

На Димитровден в пиринското село Тешово

Православните християни отправят днес взор към образа на Св. Димитър Мироточиви с вяра в неговото небесно застъпничество. На 26 октомври църквата почита родения в Солун великомъченик. Името на св. Димитър е свързано с историята на българския..

публикувано на 26.10.23 в 05:35

Прославяме мощите на Свети Патриарх Евтимий Търновски

Мощите на Свети Патриарх Евтимий Търновски - последен предстоятел на българската църква преди падането на страната ни под османско владичество през XIV век, са изложени за поклонение в Бачковския манастир. Поводът е решението на Светия синод да впише в..

публикувано на 22.10.23 в 10:31
Оцелелите герои от Парашутната дружина на парад в София през 1945 г. след завръщането от фронта.

Почетоха паметта на загиналите български военни на Стражин и Страцин

Край Страцин в източния дял на Северна Македония бе отбелязана 79-ата годишнина от участието на България в заключителния етап на Втората световна война. За първи път заупокойната молитва за загиналите български воини в битките при Стражин и Страцин..

публикувано на 21.10.23 в 12:35

Почитаме небесния покровител на България Свети Иван Рилски

На 19 октомври Българската православна църква почита паметта на Свети Иван (Йоан) Рилски Чудотворец (876-946 г.). Иван Рилски е български духовник, най-известният български светец и отшелник, покровител на българския народ, патрон и основател на..

публикувано на 19.10.23 в 05:25

Почитаме Злата Мъгленска – покровителка на българите по света

На днешния ден, 18 октомври, православните християни почитат Света великомъченица Злата Мъгленска. Тя живяла по време на Османското владичество през втората половина на XVIII век и пожертвала себе си заради вярата в Христос. Злата Мъгленска се..

публикувано на 18.10.23 в 05:30

Петковден е - почитаме една от най-обичаните светици в православния свят

На 14 октомври Православната ни църква почитаСвета Параскева, наричана още Света Петка Търновска. В гръцкия език името Параскева, означава петък - денят на кръстната смърт на Спасителя.  Иконата на Света Петка изобразява млада хубава жена в..

публикувано на 14.10.23 в 05:15