Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любо Денев с проекта си “Свободен полет” в Първо студио на БНР на 14 януари

Снимка: www.lubodenev.com
Поканата ни този път е за джаз концерт в първо студио на БНР на 14 януари в четвъртък от 20.00 часа. Можем да се наслаждаваме на джаз-импровизациите на пианиста Любо Денев в проекта му “Свободен полет”.

Любомир Денев завършва оркестрово дирижиране при проф. К. Илиев в Държавната музикална академия. Участва в диригентски курсове на Фр. Ферара в Сиена (Италия) и на Ед. Даунс в Холандия, и курс по композиция на проф. Ан. Виеру. До 1986 г. е диригент в Държавния музикален театър “Стефан Македонски”, а след това е диригент и композитор на свободна практика.
Създател е на пет мюзикъла, сред които и първият български рок-мюзикъл “Утре в десет” (1983 г.), операта-мистерия “Каин” по пиесата на Байрон, един балет, произведения за симфоничен оркестър, камерна музика, вокални творби, театрална и филмова музика. 
Той е носител на много отличия: Първа награда от фестивала “Златният Орфей” (1979); награда “София” (1989) за мюзикъла “Законът на джунглата”; награда “Маестро Димитър Вълчев” (1999) за балета Homo ludens и мюзикъла “Алис”; “Аскеер” (2001) за мюзикъла Yesterday. През 2006 г. получава “Кристална лира”, а на фестивала “Златната ракла” същата година – награда за музиката към филма “Врабците през октомври”.
Участва в международни фестивали и концерти като джаз-пианист в Чехия, Словакия, Унгария, Полша, Румъния, Югославия, Германия, Португалия, Франция, САЩ, Холандия, Норвегия.
Негова музика е изпълнявана в много страни на Европа, както и в Мексико, Индия, Канада, Русия, Китай, Египет, Япония и САЩ.
През май 1993 се е състояла премиерата на мюзикъла му “Законът на джунглата” в Париж.
Турне в Кайро с мюзикъла “Напразни усилия на любовта” (1989) в изпълнение на Благоевградска Камерна Опера.
БНТ заснема два филма, посветени на творчеството му: “Музиката, която правя” и “Умно село”.

Очакваме ви с добро настроение и много усмивки!


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!