Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марио Станчев, едно от най-значимите имена във френския джаз, свири в Първо студио на БНР

Марио Станчев - една омагьосваща визия.
Снимка: Архив

Концертът, който предстои да чуете е част от поредицата джаз концерти, които се реализират от програма „Христо Ботев” съвместно с Френския културен институт в София. Събитието също така е в рамките на концертния сезон на Еврорадио и ще се излъчва за почитателите на джаза в Естония, Финландия, Унгария, Латвия, Холандия, Норвегия и Швеция.
На 19 февруари гост от Франция е именитият ни сънародник, пианистът и композиторът Марио Станчев. Той израства в семейство на музиканти, завършва Националната музикална академия „Панчо Владигеров” със специалност хорово дирижиране. Основава джаз квартет още като студент. През 70-те години става член на „Симеон Щерев квартет”, а по-късно заема мястото на емигриралия джазмен Милчо Левиев в неговия квартет. В края на 70-те години се установява във Франция, където живее и твори до днес. Марио Станчев е преподавател в Музикалната академия в Лион, в създадения от самия него джаз департамент. Реализирал е няколко десетки албума с различни формации и е участвал в престижни джаз форуми. Френската музикална критика го определя като едно от най-значимите имена във френския джаз.
На сцената тази вечер ще чуем още двама известни български музиканти - контрабасистът Веселин Веселинов - Еко, и барабанистът Димитър Семов.
Веселин Веселинов - Еко е един от създателите на популярната българска фюжън формация „Зона Ц”. Участвал е в много концерти заедно с най-добрите български рок-и джаз музиканти, както и с много чуждестранни изпълнители. Той е и изключително търсен студиен музикант. Автор е на филмова и театрална музика. През 2003 година Еко е избран за „Басист на годината”, а през 2009 става носител на „Кристална лира” в категорията за джаз изпълнители.
Барабанистът Димитър Семов, след завършването на образованието си в Музикалната академия в София свири с различни групи в Европа и Съединените щати. Завръща се в България, концертира и прави записи с множество джаз, поп-и рокизпълнители. През 2003 г. участва в благотворителен концерт в Роял Албърт Хол заедно с цигуларя Васко Василев и пианистката Памела Никълсън.
В концертът ще чуем джаз стандарти и композиции на Марио Станчев, които ще бъдат част от новия албум, който пианистът подготвя в момента.
Заповядайте, за да се наслаждаваме и забавляваме заедно!

петък, 19 февруари от 20.00 часа

По публикацията работи: Елиана Захариева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!