Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво предвижда антикризисната програма на правителството – коментар на зам.-министъра на финансите Ана Михайлова

Българското правителство работи по пакет от икономически мерки за възстановяване на икономиката на страната за периода юли 2009 г. – април 2010 г. “Целта е да бъдат постигнати бързи, реални и устойчиви резултати за преодоляване на последиците от глобалната криза и възстановяване на българската икономика” – коментира заместник-министърът на финансите Ана Михайлова. Антикризисните мерки са разпределени в осем групи и са съгласувани с депутати, международни финансови институции и социални партньори.
\n

\n

Част от тях са насочени към запазване и разкриване на нови  работни места в отраслите със стратегическо за страната значение. Ще се предприемат законодателни инициативи за намаляване на бюрократичните пречки пред развитието на бизнеса. Ще се работи за реформиране на публичния сектор, за доизграждане на националната пътна и на социалната инфраструктура. Друг акцент в антикризисната програма на правителството е  развитието на сектора за информационни технологии. Сред приоритетите  са политиката за използуването на  нови енергийни източници и довършването на трите основни за България магистрали, които са част от европейската  транспортна система. Подробности от зам.-министъра на финансите Ана Михайлова, която отговаря на следните въпроси: \n

\n

Какво предвижда правителствената програма в макроикономически план?

\n

 

\n

“Това е запазване на валутния борд, фиксиран курс на лева към еврото до влизане на страната в еврозоната, поддържане на балансиран бюджет – казва Ана Михайлова. – Другата ни цел е прекратяване на корупцията в усвояване на еврофондовете, прозрачно и стриктно спазване на условията за ползване на пари от ЕС. Някои от мерките за постигане на устойчивост на фискалната система са реализирани. Това са намаляване на неефективните разходи в държавния бюджет за 2009 г. с 15 на сто, съкращаване на административния персонал и закриване на две министерства.”

\n

 

\n

Какви конкретни мерки се взимат в сферата на социалните дейности, както и  за облекчаване на бизнес средата?

\n

 

\n

“Правителството обяви намерения за намаляване с 5 на сто на социално осигурителната тежест в рамките на мандата си – продължава заместник-министър Михайлова. – Това намаление ще започне от следващата година с 2 на сто. Първоначалният капитал на търговските дружества за стартиране на бизнес ще бъде сведен до 2 лв. Другият приоритет на кабинета е ускорено възстановяване на ДДС. Когато новото правителство дойде на власт имаше над 600 млн. лв. невъзстановен ДДС. Към момента той  вече е около 200 млн. лв.”

\n

 

\n

Как правителствената програма ще подобри стандарта на живот на българина?

\n

 

\n

“Всички мерки, които са насочени към стабилизиране на макроикономическата система и преодоляване на последиците от кризата, не се правят на “виртуално ниво” – отговаря Ана Михайлова. – Всяка една от тях е обмислена и насочена към подобряване живота на българските граждани. Очакваме ежедневната и упорита борба с фискалните кражби и данъчните измами да имат своя ефект още през тази година като се повишат постъпленията в държавния бюджет, което ще пивиши неговите социални  възможности.”

\n

 

\n

Антикризисните мерки на правителството срещат одобрение от страна на бизнеса и водещите икономисти. Според анализаторите, ако тези мерки бъдат изпълнени, то България ще излезе от кризата бързо и без особени последици.

\n


Таня Харизанова

\n



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34