Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националната енергийна стратегия ще следва общоевропейските цели

“Българската енергетика прилича на стария английски футбол – много тичане и малка ефективност”. Това сравнение направи министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков по време на кръгла маса, посветена на енергийната сигурност и диверсификацията на източниците на енергия. Той очерта рамката на бъдещата Национална енергийна стратегия, която ще бъде обсъдена и приета до края на 2009 г.
 
Тя следва целите и приоритетите на европейската енергийна стратегия и ще заложи на енергийна ефективност, развит енергиен и газов пазар, внедряване на нови технологии, разработване на алтернативни източници на енергия. Приоритетно за България е осигуряване на диверсификацията на ресурси, източници и доставчици. В съответствие с общоевропейските цели, към 2020 г. България трябва да достигне 16 процента ВЕИ, намаляване на въглеродните емисии с 20 процента, подобряване с 50 на сто на енергийната ефективност.

Газовата криза от януари т.г. показа необходимостта от свързване на българската газопреносна мрежа със системите на Гърция, Турция и Румъния, като до края на октомври се очаква ЕК да одобри необходимите мерки. Джон М. Ордуей, временно управляващ посолството на САЩ в България подчерта, че малките страни трябва да се обединят в обща електропреносна мрежа, защото големите проекти не могат да заместят малките политики. В подкрепа на тези думи, Едуард Чау, главен експерт от Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон коментира, че много енергийно зависими държави са намерили правилната комбинация от малки по мащаб решения, като например диверсифициране на енергийните доставчици и използване на ВЕИ. По този начин те намаляват икономическия риск и зависимостта си от монополи. В отговор министър Трайков каза, че въпросът за отвореност на пазарите в международен план е изключително важен.

“Отчитайки стратегическото положение и нуждите на страната, България стартира в последните години редица стратегически проекти, които имат значение не само за националната енергийна сигурност, но и за сигурността на региона и Европейския съюз – коментира Трайчо Трайков. – Това са проектите за изграждане на газопроводите “Набуко”и “Южен поток”, втората АЕЦ – “Белене” и проектът за нефтопровод “Бургас – Александруполис”. “Набуко” е приоритетен за ЕС и за България, тъй като с него се решават всички въпроси на диверсификацията – и източниците, и маршрутите, чрез изграждане на нова система, даваща възможност за осигуряване на доставки от Каспийския регион и Близкия Изток. “Южен поток” осигурява нов маршрут за доставка на газ от Русия и ще задоволява нуждите и на други европейски страни. Проектът е в начален етап, но основното е ясното виждане на всички участници в него, че трябва да бъде структуриран на проектен принцип. “

Бяха изнесени данни, че България харчи за енергия 1.17 процента от БВП, докато Германия само 0.17 на сто. Ако се приеме, че българската енергетика е наистина четири пъти по-енергоемка от средната стойност в ЕС, това би означавало, че само с подобряване на енергийната ефективност страната може да удвои своя БВП, без да създава допълнително търсене на енергия. Според експертите на Центъра за изследване на демокрацията /ЦИД/ ядрените и въгледобивните лобита работят срещу диверсификацията на енергийните източници и ВЕИ, чиято произведена електроенергия държавата е задължена да изкупува на преференциални цени. Много по-активна позиция, отразяваща българските национални интереси, е необходима и по отношение на четирите стълба на политиката на ЕС за енергетиката – препоръчаха от ЦИД. Това са нисковъглеродна икономика, енергия в извънредни ситуации, нови енергийни трасета и предоставяне на по-голям избор на потребителите.

По публикацията работи: Таня Харизанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38