Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сезонът на грипните заболявания и мерките срещу тях

Тази година сезонният грип в България пристигна необичайно рано – през все още топлия и мек октомври. Наред с него в страната ни циркулира и вирусът А(H1N1), причиняващ така наречения „свински грип”. Всичко това изисква по-специални мерки както от страна на общо-практикуващите лекари, така и на всички останали.
 
„Необходимо е обучение на личните лекари, за да могат да разпознават симптомите на пандемичния грип и да го различават от останалите вирусни заболявания. Препоръчителна е и по-ранната имунизация за сезонен грип, за да може организмът да има време да изработи антитела, също така засилена лична хигиена, избягването на затворени помещения с много хора.” Това обясни на специална пресконференция акад. Ангел Гълъбов – директор на Института по микробиология при БАН.

Той не пропусна да отбележи, че през миналогодишния грипен сезон, едва 4 процента от българите са се ваксинирали. В същото време около 30 процента от хората у нас ежегодно се заразяват с грипни вируси, 95 процента от заразените се разболяват, а 47 на сто развиват усложнения. Кои са хората, за които противогрипната ваксина е от особена важност, слушаме акад. Гълъбов: „Хората с хронични заболявания, например диабет, страдащите от сърдечносъдови заболявания, заболявания на жлезите с вътрешна секреция, със затлъстяване и присадени органи - посочва той. - При тях вирусът на грипа дава усложнения. Клиниката на грипа е различна от тази на повечето респираторни инфекции. Симптомите му са много характерни. Внезапно начало с втрисане, рязко повишаване на телесната температура, с болки в мускулите, силна отпадналост, главоболие... Впоследствие се появява кашлица. Понякога изявата на грипа е само лека хрема, гърлобол и леко повишена температура. Има хора, които изкарват това заболяване на крака. Тяхната имунна система не позволява разгръщането на изявена симптоматика. Не е изследвана докрай генетичната основа за това. При СПИН, например, се знае, че 6-7 процента от хората не боледуват. За грипа такава статистика няма.”

Според акад. Гълъбов, ваксинацията за сезонен грип би спомогнала и за по-лекото протичане при евентуално заразяване с новия пандемичен вирус А(H1N1). За момента броят на регистрираните заболели от него у нас е 94-ма души. Има и един пациент, който е бил с много отслабена имунна система, развил е усложнения и е починал. Според акад. Гълъбов обаче броят на регистрираните вирусоносители на така наречения „свински грип” е само „върхът на айсберга” и най-вероятно заразените у нас са вече няколкостотин. Според акад. Гълъбов, за да се сложи край на пандемията, е необходима широка ваксинация против този грип в целия свят. На 12 октомври страната ни ще подкрепи инициативата на Европейския съюз в един и същи ден всички държави членки да направят обществена поръчка за покупката на ваксина срещу новия грипен вирус. Тя ще бъде направена до края на годината. В края на тази и началото на следващата година ще се проведат масови дни на ваксиниране в целия свят. В началото ваксината срещу пандемичен грип няма да се продава в аптеките в България и ще бъде прилагана само на крайно нуждаещите се от нея, уточни акад. Гълъбов. Той добави, че първо ще бъдат ваксинирани хората, грижещи се за малки деца, децата на възраст от 6 месеца до 4 години, здравните работници и страдащите от хронични заболявания със снижен имунитет. След това ще се премине към по-широко ваксиниране на населението. То обаче няма да е задължително, а цената на ваксината и ще е в рамките на 10 евро.

По публикацията работи: Диана Христакиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България предлага подкрепа за пострадалите украински деца от болницата в Киев

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов предложи деца, преживели ракетния удар на 8 юли 2024 г. срещу най-голямата многопрофилна детска болница в Украйна, да получат подкрепа за възстановяване и рехабилитация в почивни бази у нас. В..

публикувано на 09.07.24 в 17:45

Български доброволци и полицаи ще оказват помощ на олимпиадата в Париж

Сред подбраните доброволци от цял свят петима българи ще съдействат на спортистите и на публиката по време на олимпийските игри в Париж, съобщи френският посланик в София Жоел Мейер. В интервю за в-к "Дневник“ той допълва, че 35 български полицаи ще..

публикувано на 09.07.24 в 15:10

България днес - 8 юли 2024 г.

В „България днес“ на 8 юли говорим за еволюцията и кризите в IT сектора и как това се отразява на възможностите за работа в сферата на високите технологии. Разговаряме за академичното изучаване на български език в Албания с доц. Раки Бело, преподавател в..

публикувано на 08.07.24 в 19:00