Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Св. Иван Рилски Чудотворец

Снимка: архив

На 19 октомври православна България се прекланя пред светлата памет на най-българския от всички български светци и патрон на народните будители. Преподобният отец Иван Рилски, пустиножител и чудотворец е тачен не само от нашия народ, но и от православните църкви на славянските народи, а така също и от Константинополската, Еладската и други църкви. Той се е родил и живял през смутното време в края на Първото българско царство. Още от съвсем млад Свети Иван решил да се отдаде изцяло в служба и молитви към Бога като се отрече от всякакъв светски живот и се оттеглил сред необятните рилски гори. С течение на времето при него се събрали много последователи и послушници. С тях Св. Иван основал Рилската Света обител, която през вековете и особено през тежките години на робството е била твърдина и хранилище на българската писменост и национално самосъзнание.

Обърнати с лице към историята на древна България, ние днес виждаме по всички краища на нашата родина множество манастири, изградени по негов почин и по негово благословение!  Какво мисли за покровителя на народа ни един млад човек? Светослав Цеков е четвъртокурсник в Софийската духовна семинария, носеща името на светеца.

„Това безспорно е на-известният български светец по нашите земи – казва Светослав Цеков. – Има силно религиозно влечение от дете. До 25-годишната си възраст е бил пастирче, но мечтата му винаги е била да води монашески живот, да бъде отшелник. По времето на княз Борис са строени много църкви и манастири, които стават средища на християнството и книжовни центрове. Тогава Св. Иван постъпва в манастира Св. Димитрий под връх Руен в Осоговската планина, близо до родното му село Скрино, където се обучава и се усъвършенства в религиозно отношение и приема монашеството, след което се усамотява, за да прекарва времето си в пост и молитва. Славата му се разраства бързо, тъй като благодарение на него стават много чудеса.”

При Свети Иван започнали да идват все повече ученици и последователи и тогава в Рилските гори той сформира Светата Рилска обител, която съществува и до днес. Благодарение на неговите молитви този манастир укрепва и се разраства. Как в днешни дни звучат мислите на Св.Иван през погледа и съзнанието на един млад човек, избрал духовното поприще?

„Неговият завет повелява водене на праведен християнски живот и стремеж към добродетели – казва Светослав Цеков. – Затова го наричат „преподобен”, което означава, че се е уподобил повече на Бог, отколкото на обикновен човек. В момента малко хора водят такъв добродетелен живот. Почти ги няма.”

Станахме ли днес по-вярващи или ходенето на църква е модерно?

„Това е много спорен и дискусионен въпрос – отбелязва Светослав Цеков. – Всеки го разбира по собствен начин. Лично аз смятам, че ходенето на църква не трябва да става по задължение или защото е модерно.То трябва да се изпитва, да идва отвътре и да бъде като обичай, като нрав, като характер. Според едно от апостолските правила, ако на три празника не отидеш на Богослужение, ще бъдеш отлъчен от лоното на църквата.Това в днешно време не се спазва. Невъзможно е!”

Малко преди смъртта си Свети Иван Рилски е написал своите завети към братята на основаната от него обител. В тях той призовава последователите си към съхранение на православната вяра, към висока нравственост и обич между хората, към нравствено усъвършенстване и към единство на църква и народ.

По публикацията работи: Светломира Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Селище на куманите откриха край крепостта Ряховец в Горна Оряховица

Селище на куманите откриха това лято археолози от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от тракийската крепост Ряховец, предаде кореспондентката на БНР Здравка Маслянкова. Археологическият обект е..

публикувано на 21.07.24 в 11:01
Прокламация за началото на въстанието във Втори Битолски революционен окръг, не е нужно да се коментира на какъв език е написана. Македонският още не е бил дефиниран през 1903 г.

Преди 121 години в Македония избухва Илинденско – Преображенското въстание

На 20 юли (по Юлиански календар) 1903 г. македонските българи грабват оръжие, за да поправят една историческа неправда, причинена от Берлинския конгрес през 1878 г. Разпокъсването на българското етническо землище след Руско-турската освободителна война..

публикувано на 20.07.24 в 15:43

Свети пророк Илия – Божият избраник

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се..

публикувано на 20.07.24 в 06:05