Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Св. Иван Рилски Чудотворец

Снимка: архив

На 19 октомври православна България се прекланя пред светлата памет на най-българския от всички български светци и патрон на народните будители. Преподобният отец Иван Рилски, пустиножител и чудотворец е тачен не само от нашия народ, но и от православните църкви на славянските народи, а така също и от Константинополската, Еладската и други църкви. Той се е родил и живял през смутното време в края на Първото българско царство. Още от съвсем млад Свети Иван решил да се отдаде изцяло в служба и молитви към Бога като се отрече от всякакъв светски живот и се оттеглил сред необятните рилски гори. С течение на времето при него се събрали много последователи и послушници. С тях Св. Иван основал Рилската Света обител, която през вековете и особено през тежките години на робството е била твърдина и хранилище на българската писменост и национално самосъзнание.

Обърнати с лице към историята на древна България, ние днес виждаме по всички краища на нашата родина множество манастири, изградени по негов почин и по негово благословение!  Какво мисли за покровителя на народа ни един млад човек? Светослав Цеков е четвъртокурсник в Софийската духовна семинария, носеща името на светеца.

„Това безспорно е на-известният български светец по нашите земи – казва Светослав Цеков. – Има силно религиозно влечение от дете. До 25-годишната си възраст е бил пастирче, но мечтата му винаги е била да води монашески живот, да бъде отшелник. По времето на княз Борис са строени много църкви и манастири, които стават средища на християнството и книжовни центрове. Тогава Св. Иван постъпва в манастира Св. Димитрий под връх Руен в Осоговската планина, близо до родното му село Скрино, където се обучава и се усъвършенства в религиозно отношение и приема монашеството, след което се усамотява, за да прекарва времето си в пост и молитва. Славата му се разраства бързо, тъй като благодарение на него стават много чудеса.”

При Свети Иван започнали да идват все повече ученици и последователи и тогава в Рилските гори той сформира Светата Рилска обител, която съществува и до днес. Благодарение на неговите молитви този манастир укрепва и се разраства. Как в днешни дни звучат мислите на Св.Иван през погледа и съзнанието на един млад човек, избрал духовното поприще?

„Неговият завет повелява водене на праведен християнски живот и стремеж към добродетели – казва Светослав Цеков. – Затова го наричат „преподобен”, което означава, че се е уподобил повече на Бог, отколкото на обикновен човек. В момента малко хора водят такъв добродетелен живот. Почти ги няма.”

Станахме ли днес по-вярващи или ходенето на църква е модерно?

„Това е много спорен и дискусионен въпрос – отбелязва Светослав Цеков. – Всеки го разбира по собствен начин. Лично аз смятам, че ходенето на църква не трябва да става по задължение или защото е модерно.То трябва да се изпитва, да идва отвътре и да бъде като обичай, като нрав, като характер. Според едно от апостолските правила, ако на три празника не отидеш на Богослужение, ще бъдеш отлъчен от лоното на църквата.Това в днешно време не се спазва. Невъзможно е!”

Малко преди смъртта си Свети Иван Рилски е написал своите завети към братята на основаната от него обител. В тях той призовава последователите си към съхранение на православната вяра, към висока нравственост и обич между хората, към нравствено усъвършенстване и към единство на църква и народ.

Още от категорията

Честваме Св. Евтимий, последният български средновековен патриарх

На 20 януари православната църква почита паметта на Св. Евтимий, патриарх Търновски. Той е сред най-великите българи от 14-ти век, последен водач на Търновската патриаршия.  Роден е след 1320 г. Става последовател на великият исихаст Теодосий..

публикувано на 20.01.22 в 10:24

Почитаме св. Атанасий Велики на 18 януари

На 18 януари се прекланяме пред „бащата на православието“, както нарекли още приживе родения в Египет св. Атанасий /295г./. Богослов и духовник, патриарх на Александрия от 328 до 373 година, св. Атанасий Велики е първият, който разпространява в..

публикувано на 18.01.22 в 07:05

Българската православна църква почита Свети Антоний Велики

На днешния ден православната ни църква почита паметта на св. Антоний Велики , или Антоновден. Св. Антоний е роден около 251 г. в египетско заможно семейство, а когато на 20 години остава сирак, раздава наследството си и започва подвижнически живот...

публикувано на 17.01.22 в 06:05
Подкасти от БНР