Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как Ивайло Стоянов се превръща в Мариус Куркински

Как Ивайло Стоянов се превръща в Мариус Куркински, на какво се дължи феномена на неговата популярност? Защо преди 4 години той доброволно се отказва от публични изяви и рядко дава интервюта? Отговори на тези въпроси търси документалният филм "Мариус зад кулисите" на журналиста Георги Тошев и режисьорката Мария Арангелова. Премиерата е днес в Дома на киното, съобщиха организаторите. Филмът е опит да се анализира промяната - лична и обществена, настъпила в страната през последните 20 години - личната история на един талантлив актьор като опит да се  говори за това как се променят ценностите. Филмът за Мариус е опит да се работи в трудния жанр на документалната антропология. Жанр, който телевизии като Би Би Си и АРТЕ, отдавна предпочитат да използват, когато правят филм портрет на известен творец, отбелязват от екипа. Авторите следят известния актьор и режисьор в продължение на три дни от живота му. Пътуват с него, прекарват по 16 часа в театъра, където играе, репетира или просто преживява като зрител своите спектакли. Филмът е започнат като реалити документален, но в последствие екипът решава да вникне в житейската философия на един от най-оспорваните и обичани български творци през последните 20 години. Оператор е Румен Василев, продуцент - Румяна Цанчева - Shortcut production/ bTV. Ще бъде показан и "Самият човек" - филмова версия на нашумелия преди няколко години моноспектакъл на Мариус Куркински, създадена в съавторство с един от най-добрите български оператори - Емил Христов. Поради огромния интерес към спектакъла Куркински решава да направи тв версия. Актьорът смята, че това е най-сполучливата му филмова роля в досегашната кариера. Продуцент е БНТ.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14