Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЮНЕСКО в ерата на глобализацията

Първата публична изява на Ирина Бокова бе на Форума на жените в Довил, Франция
Снимка: Архив
Новоизбраният генерален директор на ЮНЕСКО, българката Ирина Бокова мечтае да възвърне на тази световна организация призванието на “лаборатория за идеи” в рамките на ООН. Идеи за мирно и устойчиво развитие на нашия свят в ерата на глобализацията, мобилизирайки интелектуалния елит на планетата. В последния ден от генералната конференция на ЮНЕСКО г-жа Бокова представи пред държавите-членки своите идеи за бъдещето на Организацията.

Първата жена – генерален директор на Юнеско, ще поеме поста на 15 ноември 2009 г. На този ден се навършват 64 години от началото на смелия следвоенен замисъл – обединяване на световния културен и научен потенциал в опит за “изграждане на мира в умовете на хората”, там именно, където “се зараждат войните”. Днес, след края на “студената война” и в очертаващия се нов, многополюсен свят, това призвание на ЮНЕСКО е все така актуално, но има нужда да бъде предефинирано съобразно новите предизвикателства на времето. Според г-жа Бокова човечеството трябва да върви към един нов свят на мир и хуманизъм, към по-справедливи общества, общества на знанието и новите технологии, впрегнати в услуга на човечеството и щадящи околната среда. Политиката на диалог между културите, уважение и опазване на културното и езиковото многообразие, зачитане на личното достойнство, свободата на словото и достъпът до информацията са част от инструментите за постигане на равновесие в глобалния свят. В тази връзка новоизбраният генерален директор се радва, че основното й послание за диалог, взаимно уважение и толерантност е било добре прието от всички в ЮНЕСКО. Диалогът и обединението ще бъдат явно нейният почерк в управлението на институцията, заявен още в първия миг след избора й. Българката Ирина Бокова е за една организация с по-широко отворени врати за всички “светли умове” на света, по-отворена към медиите и обществеността, по-видима във всекидневието на хората. По приоритетните направления за ЮНЕСКО г-жа Бокова смята да сформира „съвети на мъдреците” с участието на видни експерти, Нобелови лауреати и мислители на нашето време.

Новият генерален директор смята с твърдост да продължи започнатите от предшественика й Коичиро Мацуура реформи за оптимизиране на администрацията, децентрализация на дейностите, прозрачност и ефективност в използването на по-скоро скромния бюджет на Организацията. Ще има приемственост и в основните приоритети на ЮНЕСКО. Първи и безспорен си остава образованието, до което днес нямат достъп близо един милиард хора по света, две трети от които са жени. Голяма част от тях се намират в Африка, континент, към който световната организация ще продължи да насочва най-много усилия и ресурс. Равенството на половете е следващата област с повишено внимение. “Докато жените по света нямат равен достъп до образование, информация и властови позиции, не може да се говори за постигнато равенство на половете”, смята г-жа Бокова. Не случайно нейната първа публична изява след избирането й бе участието във женския форум в Довил, Франция, наричан “Давос на жените”. Тя би искала и науката да заеме подобаващо място в широката палитра от дейности на ЮНЕСКО, както и проблемите на околната среда. Опазването на световното кулутрно и природно наследство остават, разбира се, престижната “запазена марка” на организацията с акцент върху съкровищницата на нематериалното наследство на човечеството. Израз на стремеж за опазване на културното разнообразие и идентичност в ерата на глобализацията и размиването на световните граници.
По публикацията работи: Мария Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30

България днес - 26 април 2024 г.

В края на седмицата Слънцето ни се усмихна с усещане, че чудото предстои. Тази събота православните християни отбелязват Лазаровден, а в неделя - Цветница. Специално за Радио България богословът Александра Карамихалева ще ни припомни духовния..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01