Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Хроника на музикалните събития

Сестри Бисерови са сред първите български народни изпълнители със сериозна световна кариера. Те са и първият фолклорен състав, осъществил албум с чуждестранен продуцент. Безброй са концертите им по света. През 2008 г. прочутото трио навърши три десетилетия от своя дебют на сцената. По този повод Любимка Бисерова – една от сестрите описа някои от най-важните моменти в тяхната творческа биография. Нека припомним, че през последните години певицата живее във Великобритания, откъдето е съпругът й. Организира изяви на български артисти там, както и международен фолклорен фестивал у нас. Заглавието на новата й книга “От корените към върха” е достатъчно красноречиво. В него се съдържа цялата житейска и творческа философия на сестрите. Въпреки успехите, Любимка, Митра и Неда никога не са прекъсвали връзката със своите корени. Детството в малкото планинско село Пирин, преселването в равнината, първите спомени от фамилни празници, големите световни сцени и известните личности, с които ги среща съдбата на талантливи и обичани народни изпълнители – всичко това е затворено между пъстрите корици на книгата. 

 “Проследявам творческия път на сестрите, детството, първите стъпки – разказва Любимка Бисерова. Трудностите, през които преминах, етапите, които очертаха нашето развитие. Книгата трябваше да се появи на нашия четвърт вековен юбилей. Целият текст и снимките бяха готови за печат. И унищожени при компютърен срив. Трябваше ми доста време, за да започна отново. Документални разкази за концертите ни по големите сцена на петте континента, снимки и спомени за срещите ни с българите по света – много страници са посветени на тях. Ще намерите информация за програми, които сме представяли съвместно с големи световни звезди. За нашите сънародници, които живеят в чужбина сигурно ще е интересно да научат за дейността на българската асоциация, която основах в Манчестър – Великобритания преди около пет години.”
В книгата са включени отзиви от наши и чуждестранни медии. Разбира се, много любопитни и интересни събития са останали извън страниците й. В процес на подготовка е преводът на английски език. Любимка работи и върху още една книга, в която ще има повече подробности за произхода на песните в репертоара на Сестри Бисерови.
Албена Безовска

От 23 до 25 октомври се състоя Шестият международен фолклорен фестивал “Малешево пее и танцува”. По традиция той се провежда в Микрево – едно от селата, които са обединени в община Струмяни – Югозападна България. Идеята за организирането на това мащабно събитие е на младия кмет Валентин Чиликов. Той и неговият екип успяха да превърнат шестото издание на фестивала във форум със специално място в европейската културна карта. Тази година изпълнителите бяха около 4000, представители на 15 страни от три континента. За първи на сцената в Микрево имаше групи от Румъния, Испания, Кипър и Унгария. Още подробности научаваме от г-н Чиликов.
“Фестивалът започна повече от успешно с изпълнения на групи от Украйна, Молдова, Грузия, Испания. Ще запомним присъствието и на групите от Хърватска, от Турция. Според мен, с всяка изминала година програмата става все по-интересна. Без излишна скромност мога да кажа, че “Малешево пее и танцува” се нарежда сред най-големите европейски фестивали. Не само заради броя на участниците, но и с високото ниво на изпълненията, които видяхме. Много се радвам, че българските групи се представят изключително добре. Имам предвид няколко състава, сред които особено се отличиха представителите на капанската общност – една много специфична етническа група, която живее около Разград – Северна България. Ние, организаторите от Струмяни, подготвихме голяма танцова композиция за откриването. Участваха трите танцови състава, които имаме в общината, както и женската певческа група към читалище "Будител". Композицията е по музика на Петьо Кръстев – главен художествен ръководител на ансамбъл “Пирин”, хореография – Калина и Любомир Мариански, които години работят с децата в самодейните ни състави.” 
Извън конкурсната програма беше проведено дефиле на българския костюм през вековете, с участие на студенти от Югозападния университет "Неофит Рилски" – Благоевград. А журито на конкурса отново беше  международно – Владимир Ботев от Македония, Бернар Дютоа от Белгия, председател проф. Николай Цветков и още няколко видни български фолклористи.
Албена Безовска

 

Името на китариста Росен Сеновски отдавна е добре познато в българската поп музика. Родом от Бургас, той е работил с най-известните музиканти от родния си град – Стефан Димов, Тони Димитрова, Пламен Ставрев, група “Горещ пясък”. През 1997 г. Росен издава първият си самостоятелен албум с инструментална музика. Две години по-късно е поканен в група “Фанданго”, в която остава до 2003 г. През същата година китаристът заедно с останалите музиканти създават група “G.R.A.S.” Съвсем наскоро Росен Сеновски издаде нов, авторски албум. Подробности научаваме от него: ”Албумът се нарича ”Росен Сеновски и приятели – Завръщане към дома” и съдържа материал от последните 10 години. Това са песни, които не влязоха в албумите на “Фанданго”, “G.R.A.S.” или “Горещ пясък”. Първата песен  е най-стара и се казва “Мила моя” в изпълнение на Орлин Горанов. А най-новата от тях, включена в албума е “Спомен за мен”. Тя е от 2008 г. и е изпълнена от Атанас Пенев – вокал на рок групата Б.Т.Р. В стилово отношение проектът е много разнообразен – поп, рок, кънтри... – разказва музикантът. Поради тази причина  реших да поканя най-различни певци, някои от които много известни имена. Щастлив съм от факта, че започнах да правя музика, която искам да достига до хората, да е разбираема и същевременно-неангажираща. Преди години правех абстрактни текстове, търсех неочаквани хармонични решения. Сега съм мнение, че майсторството е да употребиш точните думи и да намериш подходящата музика.”
Сибила Лилова

По публикацията работиха: Албена Безовска, Сибила Лилова

Още от категорията

До Юпитер и обратно с ˮКак искам“

ˮНа Луната танцуваме всички.  На Плутон се чувствам ужасно самичък.  На Сатурн не ни канят да пеем…  На Юпитер сме номер едно - ˮЮпитер седем!“ Тази весела разходка из Космоса дължим на група ˮЮпитер 7“, а римите са от новата им песен..

публикувано на 08.08.22 в 09:15

Софийската опера гостува с най-новото от репертоара си в Пловдив

Софийската опера и балет гостува на сцената на Античния театър в Пловдив с емблематични спектакли от три жанра. Началото е на 6 и 7 август с един от най-предпочитаните мюзикъли от световните сцени – "МАММА МIА" (с музика и текст на членовете от..

публикувано на 06.08.22 в 10:15

Произведения на Албена Петрович-Врачанска звучат на фестивали из цяла Европа

За повечето от нас сега е време за почивка, срещи с приятели, особено с онези, които не живеят в България и с радост се връщат тук за седмица-две. За някои артисти обаче, лятото е време за усилена работа, участия в концерти, фестивали и доста пътуване по..

публикувано на 04.08.22 в 11:27