Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ЮНЕСКО подкрепя политиката на България за опазване и съхраняване на културното наследство

Заместник-министърът на културата д-р Тодор Чобанов, който е на работно посещение в Париж, се срещна с генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, съобщи отдел "Връзки с обществеността и медийна политика" на Министерството на културата. На срещата са били засегнати важни въпроси, отнасящи се до българското културно-историческо наследство. Ирина Бокова увери д-р Чобанов в подкрепата, която ЮНЕСКО оказва на българската страна в реализиране на последователно водената от нея политика по отношение на опазване и на съхраняване на материалното и нематериално културно наследство. По време на своето посещение във Франция Тодор Чобанов е участвал в работни срещи в престижното архитектурно висше училище "Екол дьо Шайо", специализирано в областта на реставрацията и консервацията. На среща с г-жа Мирей Грюбер, директор на училището, Тодор Чобанов обсъдил развитието на българо-френския проект "Обучение на български архитекти в областта на опазване на културното наследство", който се осъществява в България. Отбелязано бе, че за своето десетгодишно съществуване тези курсове, в които обучението се води от най-изявени френски специалисти в областта на опазването на културното наследство, са изиграли важна роля в процесите на квалификация и преквалификация на български архитекти и на архитекти от Балканския регион. Тодор Чобанов се срещна и с Томас Варшайд, Жьонвиев Ориал и Изабел Пало-Фросар - специалисти, взели участие в изготвянето на експертизата на Мадарския конник. Бяха разгледани въпроси, свързани с актуалното състояние на този български паметник, който е част от световното културно наследство.

Още от категорията

Българка ще участва във фестивала „Градът на жените” в Любляна

Писателката и кинокритичка Йоана Павлова е сред участниците в международния фестивал на съвременните изкуства „Градът на жените”, чието 28-мо издание се открива в Любляна днес, 6 октомври, съобщава посолството ни в Словения. Павлова ще гостува пред..

публикувано на 06.10.22 в 16:16
Снимка: предоставена от организаторите

Видни скулптори и художници, обединени в изложбата "Ахимса: ненасилието"

ˮ Ненасилието е най-могъщата сила, с която разполага човечеството“. Тези думи принадлежат на Махатма Ганди, великия син на Индия, който припомни на света принципа на áхимсá (ненасилие) като път към независимостта във всичките ѝ форми. Неговите идеи..

публикувано на 04.10.22 в 11:50

Ще има български културен клуб в Охрид и македонски в Благоевград

Македонският президент Стево Пендаровски каза, че няма никакво намерение да обсъжда с България и своя колега Румен Радев въпроси свързани с историята и миналото. Пред телевизия "Телма" той заяви, че с България ще разговаря за реални европейски..

публикувано на 04.10.22 в 10:01