Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гримасите на информационното бъдеще

Проф. Ани Гергова
Снимка: Ивелина Ватова
За нея библиотеката е кръстопът, а както всички знаем, там се срещат всички (по)пътни ветрове, за да решат накъде да тръгнат, тъй че това е място, пълно с рисковете на избора. Пътят ти предлага премеждия, разделя те или те събира със свои и чужди, но на кръстопътя решаваш дали да се завърнеш у дома или завинаги да избягаш, дали да подириш собственото си Аз или да оставиш някой друг да стори това. Вместо теб.

Тези две универсални метафори са научили Ани Гергова с приветлива усмивка и без гняв да се изправя пред намръщеното лице. В неговата обърканост, сякаш в огледало, се отразяват измеренията на новата социална памет на цивилизацията ни, която, без да се отказва от добрия стар Гутенберг, протяга алчно ръце към красивите продукти на информационната модерност.
Макар и съвсем плахо все още, постепенно и в българските библиотеки пред очите й започват да примигват просветващите погледи на компютрите. Обновява се комуникационната им мрежа, а старите читалищни библиотеки по новому осмислят ролята си на културни аниматори.

По ведомост проф. Ани Гергова няма и един работен ден в Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Но далеч преди 60-годишнината си е станала едно от нейните съвременни емблематични имена. Влязла в нея като първокурсничка в Софийския университет по българска филология и не си спомня някога да е излизала от читалните й. До ден днешен! Докато изучава тайните на българската граматика и върви по старобългарските литературни пътеки, е привлечена от идеята допълнително да специализира "библиотекознание и библиография" при създателя на българската наука за организация и управление на библиотечното дело проф. Тодор Боров. После именно той ще я поощри да направи една от първите у нас аспирантури (днес докторантура) по книгознание. В началото на 90-те години на ХХ век е в екипа университетски преподаватели, които продължават делото на стария си професор, като откриват специалността "Библиотечно-информационни науки" (по-известна като БИН) и катедрата "Библиотекознание, научна информация, културна политика" към Философския факултет на СУ. Нейните студенти днес работят в почти всички български библиотеки и в чужбина. Над 200 са публикациите и проектите й, като в заглавията на всички има поне една от двете ключови думи – книга и четене.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14