Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дамата с камелиите" – премиера в НОБ

Примите Сара-Нора Кръстева и Диляна Никифорова се редуват в ролята на Маргарита Готие в новия балетен спектакъл "Дамата с камелиите" в Националната опера и балет. Партията изпълнява и младата Марта Петкова, която сепоявява и като Пруданс в дубльорство с Катя Станимирова. Във водещата мъжка роля - на Арманд Дювал, са Никола Хаджитанев и Емил Йорданов. Росен Канев и Кирил Иванов танцуват партията на Жорж Дювал, баща на Арманд. Специален акцент е участието на Ясен Вълчанов като граф Жирей, отбелязва Сара-Нора Кръстева, ръководител на Националния балет. По думите й спектакълът е много пищен и много красив, с прекрасна музика. Премиерните представления са днес и утре под патронажа на италианския посланик у нас Стефано Бенацо. Балетът "Дамата с камелиите" отново е на наша сцена след повече от 15 години. Спектакълът е базиран на романа на Александър Дюма-син, а не на операта "Травиата" от Верди. Психологическото развитие на характерите е различно, обяснява Ирене Шнайдер - Матиас, хореограф и режисьор на постановката. Родена във Франция, тя е преподавала балет в различни школи в Германия и е поставяла в много театри в страната, както и в Швейцария, Япония, Бразилия и други страни. Помощник-хореограф е руският експерт Дмитрий Передугов. "Дамата с камелиите" е по музиката на Верди, адаптирана от руския композитор Сергей Онсоф, който работи в Прага. Диригент е Цанко Делибозов. Сценографът Еберхард Матиас е заложил на светлинните ефекти за декора. Художественото внушение се постига чрез игра на светлината върху огромни изрисувани прозрачни платна, отбелязва Матиас. Той е работил в почти всички театри в Германия, в Британската кралска опера в Лондон и Гръцката национална опера в Атина. Костюмите, дело на Стефан Станисиц от Полша, не са от епохата, но носят нейния дух и като цвят пасват прекрасно на декора, смята Матиас. Международната копродукция е осъществена с подкрепата на продуцентската компания "Жокер медия" в рамките на проекта "Славянски дом".

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15