Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

БНР издаде авторския албум на Ангел Заберски “Изповед”

Снимка: Архив

Седемдесет и петата годишнина на БНР е повод за цяла поредица събития, свързани с дългата история на нашата медия. Някои от тях са отдавна планирани и грижливо подготвяни. Други се случват неочаквано и носят емоцията и артистизма на личностите, които ги провокират. Преди дни генералният директор г-н Валери Тодоров представи последния албум, издание на БНР. Той се нарича “Изповед” и съдържа осемнадесет авторски песни на изтъкнатия български композитор проф. Ангел Заберски. Посветен на забележителната годишнина на БНР, дискът беше представен на импровизирана среща. Поводът – неочакваните подаръци, които маестрото направи за музея на медията. Проф. Заберски предостави някои от най-големите си награди, получени през годините – статуетката “Златният Орфей”, голямата награда от Международния конкурс за авторска песен – Барселона и др. За съжаление, липсваше наградата "Златен ключ", спечелена през 1966г. в Братислава за “Адажио” в изпълнение на Лили Иванова – при едно от последните земетресения статуетката е пострадала. Но песента все така звучи в ефира на БНР и е сред заглавията в колекцията, която ви представяме.

Проф. Заберски е един от най-талантливите наследници на традицията, създадена от доайена на българската забавна песен Йосиф Цанков. Завършил е Държавната музикална академия със специалност “пеене”, а негов учител е известният проф. Бръмбаров. През 50-те години на миналия век постъпва на работа в Предавания за чужбина /Радио България/. Пише песни за фонда на медията, както и инструментални пиеси, които обогатяват репертоара на Биг бенда на БНР. Той е един от основателите и преподавателите в Школата за естрадни певци на Радиото, в която получават образование и възможност за изява десетки известни имена от нашата сцена. По-късно Ангел Заберски става Главен художествен ръководител на Естрадата на БНА /до 19¬84/. Години наред преподава пеене във факултета “Джаз и поп” на ДМА, както и в Нов български университет. Той е един от първите наши творци, получили признание по света. Песни и инструментални пиеси, подписани от проф. Заберски, са издадени на плочи и партитури в Канада, Русия, Италия, Полша, Чехия, Германия, Куба и др.

“Изповед” е първият диск с творби на проф. Заберски, продуциран от БНР. В процес на подготовка е следващият албум, който ще представя и част от музиката, написана от него към театрални постановки, документални филми и др. В настоящия са включени още “Елегия” в изпълнение на Борис Гуджунов, “Една сълза” от репертоара на Кристина Димитрова и разбира се – “Бащината къща”. В изпълнение на Панайот Панайотов тази песен донесе на автора си “Златният Орфей” през 1980 г.

Още от категорията

Група Cool Den представя втория си албум „Тази земя“

Около година след като представиха дебютния си албум „1“, младите музиканти от Cool  Den  канят своите почитатели на премиерата на „Тази земя“ – на 20 октомври, в известен столичен клуб. Автор на музиката и текста на всички песни е Никола..

публикувано на 20.10.21 в 10:05
Марио Хосен

Марио Хосен, Александър Земцов и Лондонската филхармония с концерти в Испания

Българският цигулар Марио Хосен е солист в два концерта на Лондонската филхармония –  на 19 и 20 октомври, в Мадрид и Барселона. Диригент е Александър Земцов, познат и обичан от българската публика, с много изяви у нас като диригент и ръководител..

публикувано на 19.10.21 в 10:15

Музика със съставите на БНР днес в китайско изложение онлайн

Българска вечер с музикалните състави на БНР ще се проведе тази вечер на Международното музикално изложение IMX, организирано от китайската музикална компания KANJIAN и с подкрепата на китайски правителствени организации. Тема на тазгодишното издание..

публикувано на 18.10.21 в 15:17