Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

БНР издаде авторския албум на Ангел Заберски “Изповед”

Снимка: Архив

Седемдесет и петата годишнина на БНР е повод за цяла поредица събития, свързани с дългата история на нашата медия. Някои от тях са отдавна планирани и грижливо подготвяни. Други се случват неочаквано и носят емоцията и артистизма на личностите, които ги провокират. Преди дни генералният директор г-н Валери Тодоров представи последния албум, издание на БНР. Той се нарича “Изповед” и съдържа осемнадесет авторски песни на изтъкнатия български композитор проф. Ангел Заберски. Посветен на забележителната годишнина на БНР, дискът беше представен на импровизирана среща. Поводът – неочакваните подаръци, които маестрото направи за музея на медията. Проф. Заберски предостави някои от най-големите си награди, получени през годините – статуетката “Златният Орфей”, голямата награда от Международния конкурс за авторска песен – Барселона и др. За съжаление, липсваше наградата "Златен ключ", спечелена през 1966г. в Братислава за “Адажио” в изпълнение на Лили Иванова – при едно от последните земетресения статуетката е пострадала. Но песента все така звучи в ефира на БНР и е сред заглавията в колекцията, която ви представяме.

Проф. Заберски е един от най-талантливите наследници на традицията, създадена от доайена на българската забавна песен Йосиф Цанков. Завършил е Държавната музикална академия със специалност “пеене”, а негов учител е известният проф. Бръмбаров. През 50-те години на миналия век постъпва на работа в Предавания за чужбина /Радио България/. Пише песни за фонда на медията, както и инструментални пиеси, които обогатяват репертоара на Биг бенда на БНР. Той е един от основателите и преподавателите в Школата за естрадни певци на Радиото, в която получават образование и възможност за изява десетки известни имена от нашата сцена. По-късно Ангел Заберски става Главен художествен ръководител на Естрадата на БНА /до 19¬84/. Години наред преподава пеене във факултета “Джаз и поп” на ДМА, както и в Нов български университет. Той е един от първите наши творци, получили признание по света. Песни и инструментални пиеси, подписани от проф. Заберски, са издадени на плочи и партитури в Канада, Русия, Италия, Полша, Чехия, Германия, Куба и др.

“Изповед” е първият диск с творби на проф. Заберски, продуциран от БНР. В процес на подготовка е следващият албум, който ще представя и част от музиката, написана от него към театрални постановки, документални филми и др. В настоящия са включени още “Елегия” в изпълнение на Борис Гуджунов, “Една сълза” от репертоара на Кристина Димитрова и разбира се – “Бащината къща”. В изпълнение на Панайот Панайотов тази песен донесе на автора си “Златният Орфей” през 1980 г.

По публикацията работи: Албена Безовска

Още от категорията

Старозагорската опера посрещна с аплодисменти "Гласовете на Албания"

Петима известни албански изпълнители – цигуларите Абигейла Воштина и Висар Кучи, Херида Дуро – виола, Марио Гуралуми – виолончело, и сопраното Беса Лугичи, представиха пред старозагорската публика най-значимите произведения на албанската култура,..

публикувано на 24.11.22 в 10:46
 Смесеният хор на БНР

Български произведения в юбилейния концерт на Смесения хор на БНР

През 2022 г. Смесеният хор на БНР навлезе в своя 70-и сезон, който продължава на 23 ноември с концерт в Централния военен клуб. Ще прозвучат произведения от Апостол Николаев-Струмски, Стефан Мутафчиев, Георги Попов, Александър Райчев, Славил..

публикувано на 22.11.22 в 16:10

Оркестърът за народна музика на БНР започва 70-ия си сезон с пъстър празничен концерт

През 2022 г. Оркестърът за народна музика при БНР празнува седем десетилетия от своето създаване. На тази бележита годишнина е посветен двойният албум, събрал записи от последните десет години, както и концертът, с който се открива 70-ия сезон на..

публикувано на 11.11.22 в 16:00