Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Митко Щерев с нов компактдиск филмова музика

Името на композитора Митко Щерев е в историята на българската музика като основател на любимата на няколко поколения група „Диана Експрес”, като автор на „вечно зелени” български песни и не на последно място –  Митко Щерев е написал музика за повече от 30 игрални филма. Дебютът му е през 1974 година, а „главен виновник” за това е Иля Велчев – поет, белетрист, драматург, сценарист и кинорежисьор. Първите филми, за които Митко Щерев пише музика са режисирани от Иля Велчев. През 1995 г. по повод „Сто години кино” талантливият композитор е избран от 615 членове на СБФД /Съюза на българските филмови дейци/ за филмов композитор на столетието. „Това е наградата, която най-много ценя”  ни казва Митко Щерев. Затова приема поканата на БНР да запише осем от най-хубавите си филмовите творби. Сред тях е и темата от филма „Жребият”, която вече прозвуча, както и обичаните мелодии от „Осъдени души” и „Адаптация”. В интервю за Радио България композиторът Митко Щерев информира за работата си по новия проект.
„За мен бе голямо преживяване, защото записвах музиката с част от симфоничния оркестър на националното радио – състав на европейско ниво. Аз изсвирих клавирните партии. Диригент бе Илия Михайлов, с когото работя отдавна. С тази програма заедно сме изнесли 12 концерта. Записите в първо студио на БНР бяха вълнуващи и поради факта, че това е най-хубавото и престижно студио на Балканския полуостров. Голямо е, направено е от немски специалисти и това е причината в него да записват италиански и американски филмови продукции.”
Компактдискът „Митко Щерев – филмова музика”  включва и четири теми от телевизионния сериал „Ваканцията на Лили”. Той ще излезе на музикалния пазар заедно с книгата на композитора със заглавие „Забравих си часовника на пианото”.

Още от категорията

„Вяра, надежда, любов“ – една „вечнозелена“ песен

В празничния за всички столичани Ден на София припомняме „Вяра, надежда, любов“ ­– песните, превърнала се в истински шлагер през годините. Както е известно, на 17 септември Българската православната църква почита паметта на Св. София и нейните..

публикувано на 17.09.21 в 09:25
Христо Йоцов

Премиера на YoYo – джаз проект Йоцов-Йосифов

Идеята е на барабаниста Христо Йоцов – известен изпълнител, композитор, преподавател, осъществил десетки авторски проекти. Само че този път той е решил да представи музика, създадена от друг, не по-малко популярен негов колега – тромпетиста Михаил..

публикувано на 16.09.21 в 12:03

„Книга да се уча, добро да сполуча“

Първият учебен ден винаги е празник за преподавателите, учениците и техните семейства. Дори порасналите деца, потънали в тийнейджърските си проблеми, се вълнуват, подбират внимателно облеклото си и непременно – цвете за любимите учители. Тази традиция..

публикувано на 15.09.21 в 07:45