Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български филм спечели овациите на белградската публика

С продължителни аплодисменти зрителите в белградското кино "Рода" изпратиха премиерата на българския филм "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде". Много топло присъстващите посрещнаха и пристигналите специално за събитието актьори Мики Манойлович, Ана Пападопулу и Христо Мутафчиев, а така също и режисьора на творбата Стефан Командарев и продуцента Стефан Китанов. Филмът, екранизация на едноименния роман на Илия Траянов, е коопродукция на България, Германия, Словения и Унгария. Лентата пресъздава майсторски и много емоционално житейската драма на едно семейство и чрез нея ни прави съпричастни и на събития от не толкова далечното тоталитарно минало в България. На премиерата, наред с многобройните ценители на филмовото изкуство, присъстваха и сръбският министър на културата Небойша Брадич, посланикът ни в Белград Георги Димитров, ръководители на дипломатически мисии в сръбската столица и на международни организации, представители на местната културна общественост и журналисти. Лентата "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" вече бе видяна от сръбската публика през миналата година на фестивала в Палич. Сега обаче и любители на киното от Белград ще имат добрата възможност да се запознаят с безспорно стойностната творба.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Персонажи от българския театър представя галерия "България" в Рим

"Нощни персонажи" – така е наречена експозицията, посветена на българския театър, която ще бъде представена на 23 март в историческия център на Рим. Изложбата е един от най-забележителните проекти, които свързваме с европейската инициатива "Нощ на..

публикувано на 22.03.24 в 06:25

"Пътешествието на българските книги" в Париж, Страсбург и Лион

В Париж на 25 март от 18:30 часа местно време стартира третото издание на кампанията "Пътешествието на българските книги", популяризираща съвременната българска литература във Франция. Това ще бъде литературна среща, която ще се проведе в "360..

публикувано на 20.03.24 в 21:30

Представят българския превод на романа "Адамовото ребро" от македонската писателка Оливера Николова

В Културно-информационния център на Република Северна Македония в София ще бъде представен романът "Адамовото ребро" от Оливера Николова. Книгата, която излезе от печат тази година, в издание на Издателство "Изида", ще бъде представена тази вечер в..

публикувано на 20.03.24 в 15:22