Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Българска песен спечели наградата на зрителите на фестивала за детска песен в Болоня

Песента "Танцът на Росинка", изпълнена от сестрите Тоника и Ивелина Андрееви от България, спечели наградата "Телевизионната монета", присъждана от телевизионните зрители на 52-ия фестивала на детската песен в италианския град Болоня. Песента "Танцът на Росинка" направи впечатление на италианските зрители с това, че включва традиционни български фолклорни мотиви. Това е втора награда от фестивала за Тоника и Ивелина - на 10 и 7 години. На първата вечер - 17 ноември, те спечелиха отличието "Червена монета", което се присъжда на песента, харесала се най-много на публиката и на зрителите във всяка от конкурсните вечери. Голямата награда на фестивала в Болоня - "Златната монета" бе присъдена от журито на две италианчета - Франческа Мелис и Джулия Панфилио за изпятата от тях песен "Под душа с дъждобран". Момиченцата са на 4 и 8 години. В тазгодишния фестивал участваха общо 12 песни, изпълнени от деца на възраст между 4 и 12 години. Само четири бяха песните на деца от чужбина. Сестричките Росенови от българското село Глогово бяха единствените представители на Източна Европа.

Още от категорията

Червеното яйце – символ на Възкресението

По традиция на Велики четвъртък се боядисват великденските яйца. Както знаем, първото винаги трябва да е червено – според богословите този цвят е символ на Христовите мъки на кръста и Христовото Възкресение. Защо първото великденско яйце е червено?..

публикувано на 21.04.22 в 06:05

120 години от рождението на композитора Веселин Стоянов

На 20 април се навършват 120 години от рождението на Веселин Стоянов – един от видните представители на българската композиторска школа. Роден e в Шумен – град с богати театрални, музикални и литературни традиции. Син е на Анастас..

публикувано на 20.04.22 в 08:05

Василка Дамянова: ˮИ в радост, и в тревоги песента е спасение“

Именитата северняшка певица Василка Дамянова е посветила десетилетия на народната песен. Със своето изкуство тя е вълнувала публиката в Европа, Америка, Азия, Африка. Вдъхновение, любов, отдаденост   към традициите завладяват Василка Дамянова още..

публикувано на 18.04.22 в 14:32