Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

85-годишнината на Карандаш ще бъде отбелязана с изложбата "В лабиринта на Леонардо" в Народната библиотека

Осемдесет и петгодишнината на Цветан Цеков - Карандаш ще бъде отбелязана с изложбата "В лабиринта на Леонардо" в Народната библиотека "Св.Св.Кирил и Методий". Експозицията е под патронажа на Министерството на културата. Откриването е днес от 11.00 ч., съобщиха организаторите. Цветан Иванов Цеков, който през 1942 г. е наречен Карандаш, е завършил живопис в Художествената академия през 1947 г. при проф. Дечко Узунов. Карандаш е първият носител на наградата "Илия Бешков" и почетен гражданин на родния си град Искър, Плевенски окръг. Една година преди постъпването си в академията той изучава рисуване с перо при Илия Бешков. Големият художник го въвежда в прекрасния свят на изящната графика и философията на ренесансовата сферична картинна композиция. Като студент Цветан Цеков започва дълго изследване на Леонардовата картинна геометрия, което по-късно оспорва редица погрешно утвърдени представи за нея. В своята особена технология и резултати изследването на Карандаш няма аналог, отбелязват организаторите. Карандаш установява автентичните числа на Леонардо да Винчи, с които геният на Ренесанса оразмерява всичко в пространството на "Тайната вечеря" и повече от 20 разновидности на перспективата в картината. С помощта на автентичните Леонардови числа се извеждат и редица непознати теореми в геометрията на "Тайната вечеря", доказани от д-р Стефан Генчев, математик в Нов български университет. С изложбата си Карандаш ще представи и други, новоизведени геометрични Леонардови теореми като теорема номер 8, или "Голямата Мечка" - геометрично съзвездие, което моделира Трето златно сечение - обемно и пространствено. С експонирането на българската реконструкция на образа на Христос, в мащаб 1:1 с оригинала от миланския манастир "Santa Maria delle Grazie", косвено се повдига и въпросът за истинското възстановяване на "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи, на фотограметрична основа и въз основа на автентичните Леонардови числа. Този въпрос възниква в Европа след абсурдната тотална реставрация, унищожила картината в края на 20-и век, припомнят организаторите. Изложбата съдържа и картини на Карандаш, рисувани в Леонардова геометрия. Експозицията не е изцяло ретроспективна - не представя 40-годишен период от неговата работа в областта на карикатурата. Това е предвидено за друга изложба.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14