Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празнично хоро – избрано от звукозаписната продукция на Оркестъра за народна музика при БНР

Преди 75 г., когато българското радио се роди като национална културна институция, една от първите стъпки на Сирак Скитник, ръководител на медията в онези години, е за народната музика и нейното достойно място в програмите. Богатството на фолклора ни и грижата да го запазим за  идните поколения наложи пренасянето му на звуконосители. Един от първите състави, работили в тази посока – Угърчинската група – постави началото на оркестъра за народна музика. През годините той се изгради като представителен състав от професионалисти – възпитаници на фолклорните средни и висши училища у нас. Водеща в работата му е звукозаписната дейност, но паралелно с нея оркестърът изнася концерти, включва се в образователни програми, фестивали, гостува в  чужбина.
Концертът “Празнично хоро” включва част от записите, които  Оркестърът за народна музика при БНР с диригент Христофор Раданов и продуцент Валентин Янков осъществиха през отиващата си 2009 година.
По публикацията работи: Валя Божилова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Соня Йончева – българският оперен глас от световните сцени

Често пъти, когато говорим за България се прокрадва разделителната линия между "преди" и "сега"- в политически, обществен и исторически план. Но нещо, в което страната ни безспорно присъства без разделение и периоди е световната история на оперното..

публикувано на 18.03.24 в 10:05
Момент от репетицията на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Марк Кадин в Първо студио. На пианото – Алексей Чернов.

Радиосимфониците отмениха концерта си за днес

В памет на Негово светейшество Българският патриарх Неофит и Софийски митрополит, БНР отмени насрочения за днес концерт на Симфоничния си оркестър. Концертът „Изкуството на живо“, който трябваше да се състои днес в Зала България,  беше с гост-диригент и..

публикувано на 15.03.24 в 13:35

Музикантите от X-R@Y са готови с новата си песен – "Върни се при мен"

Група X-R@Y, известна с нестандартните си звукови търсения, включващи гъдулка, е готова с нова песен – "Върни се при мен". Тяе посветена на спомена за летните емоции и търсенето на лятото и любовта вътре и извън нас. Носталгичната нотка на..

публикувано на 13.03.24 в 10:15