Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митът за Орфей и Евридика в основата на филма „Моon Lake”

Кадър от филма „Моon Lake”
Снимка: Архив

Истинско предизвикателство за сетивата предлага в новия си филм „Моon Lake” Иван Станев, известният театрален авангардист, който от години живее в Германия. Снимана край Камен бряг, Тюленово и Шабла, творбата поразява с невероятно красиви кадри, с естетски градена визия. А музиката майсторски ни води от видимото за очите към тътена на дълбините, от които Орфей извежда любимата си. Един стар ръждясал танкер, заседнал край брега, дава името на филма. От неговия нос всяка сутрин момче и момиче поздравяват слънцето.

Невинната им игра привлича митичните Орфей и Евридика. Според режисьора легендата за прочутите влюбени, както и митът за Дионисий, заслужават да бъдат филмирани от български творци, тъй като са свързани с нашите земи. Ето какво казва за филма Станев:

„Стремим се той да има полифонна структура, т.е. разказите да вървят на няколко нива. Това, което е най-познато на българската публика, е моментът, в който Орфей извежда Евридика от ада и няма право да я погледне, за да не се върне тя обратно в царството на мъртвите. Този момент – на забранения поглед, на мен ми се струва изключително кинематографичен. Има и други сюжетни линии. Става въпрос например за едно елитно килийно училище в местността Яйлата – за алтернативни групи, които са намерили убежище в тамошните пещери.”

Продуцент на филма е Донка Ангелова, издател на списанията „Алтера” и „Алтера Академика”, на книги на млади български поети, писатели и философи. Постпродукцията е направена в Германия, помощ на екипа оказва и живеещият в България френски продуцент Патрик Сандрен. Оператор е работещият от дълги години в Канада Стефан Иванов, известен с богатия си опит и визуалните си търсения, както и с техническия си перфекционизъм. Актьорите са непознати за родното кино лица.

Иван Станев„Ние поканихме много хора на продължителен кастинг, за да съберем, така се каже, един микрокосмос от музиканти, художници, анархисти, пророци, т.е. – алтернативно мислещи хора, които като че ли създават една контрацивилизация в пещерите – пояснява режисьорът. – Самите пещери имат стара история, в тях са живели монаси, много преди това троглодити и т.н. За нас беше важно хората да нямат артистична суета и амбиции, а да са съучастници. И на тази база избирахме всички, които участваха във филма. Интересно е, че след това, вече на ниво постпродукция, филмът стана съвсем интернационален. Монтажистът е човек, с когото аз отдавна работя, той е от Холандия, но живее в Берлин и е много интересен творец. Ръководи цял един фестивал в Берлин – авангардния „Трансмедиале”. А Себастиян Майснер, който написа музиката за филма, също живее в Берлин, но е евреин от Полша. Т.е. – има една много силна глобална еклектика. Това е отражение на света, в който живеем, на пътищата и влиянията, които се пресичат. Става въпрос за един съвременен Вавилон, който ние обитаваме и това е една от темите на филма.”

Премиерата на лентата бе съпътствана от представянето на две нови книги. Едната от тях е сборник с текстове от литератори и философи, посветени на филма. Другата е поемата „Моon Lake”, написана от Иван Станев. По нея режисьорът вече е направил театрална инсталация в Норвегия. В Първо студио на БНР пък имаше концерт с част от музикантите, участвали в „Моon Lake”: Арабел Караян, Росен Захариев и Георги Дончев. Дискусия за филма се проведе в театрална работилница „Сфумато”. Лентата, показана премиерно в рамките на есенния форум „Киномания”, ще бъде разпространявана по кината от февруари.

По публикацията работи: Венета Павлова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14