Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Президентът Георги Първанов връчи държавни отличия на Михайло Пантич и Сърджан Пириватрич

Снимка: БГНЕС
Президентът Георги Първанов връчи орден "Св. Св. Кирил и Методий" - първа степен, на сръбския писател и литературен критик Михайло Пантич за изключителния му принос за популяризиране на българската история и култура в Сърбия. Георги Първанов връчи Почетния знак на държавния глава на сръбския учен Сърджан Пириватрич за приноса му в развитието на добросъседските отношения, духовното общуване и приятелство между българския и сръбския народ, и за популяризиране на българската история и култура в Сърбия. Държавният глава отбеляза, че издаването на сръбски език на книгите "Христоматия на българската литература" и "История на България" допринася за популяризирането на българската история и култура в Сърбия и това е най-прекият път за по-доброто взаимно опознаване. Проф. Михайло Пантич, заедно с доц. Дарина Дончева, са съставители на "Христоматия на българската литература". Книгата е единственото досега всеобхватно представяне в Сърбия на новата българска литература и показва основните етапи от нейното развитие. Книгата "История на България", чиито автори са изтъкнати български историци, е редактирана от Сърджан Пириватрич. Президентът Първанов посочи, че Михайло Пантич в продължение на години е водеща фигура в развитието на двустранните духовни отношения и неизменно демонстрира уважителното си отношение и приятелските чувства към България. Пантич е представител на сръбската интелигенция, който се отличава с ново европейско разбиране за смисъла и характера на добросъседството, за духовното общуване и приятелство между двете страни, и е последовател в активността си за отстояването на тази своя позиция, заяви президентът Първанов. Той посочи, че Сърджан Пириватрич е един от сръбските историци, които подчертават предимно българския характер на историята на вардарските славяни, особено на Самуиловото царство. Михайло Пантич отбеляза, че историята на българо-сръбските културни връзки е изключително дълга и това, което правят със Сърджан Пириватрич днес, не е нищо друго, освен да продължават тези отношения. Пантич посочи, че възприемат отличията не единствено като личен акт, а като акт на по-нататъшно задълбочаване на двустранните отношения между България и Сърбия.

Още от категорията

„Моята булчинска рокля“ проговаря на 44 езика

Сключването на граждански брак, обричането на вечна вярност или най-общо казано – сватбата - е свещен акт в живота на всяка влюбена двойка . Чака се с особен трепет, нерядко е съпроводен от страх и неувереност, не липсва и дозата суетност и..

публикувано на 18.10.20 в 07:05

Започва VI Международен кино-литературен фестивал "Синелибри"

VI-ият Международен кино-литературен фестивал "Синелибри", който започва днес, ще премине под мотото "Възпитание на чувствата" – с препратка към един от най-влиятелните френски писатели на 19-и век - Гюстав Флобер. Събитията от..

публикувано на 18.10.20 в 05:25

Фестивал за свободен театър промотира независимото изкуство

В събота, 17 октомври, започва 10-ият юбилеен Фестивал за свободен театър в София. Идеята на събитието е да промотира независимото сценично изкуство. Тази година негова централна тема ще бъде вечният конфликт ЕГОСИСТЕМА/ЕКОСИСТЕМА.  В дните до..

публикувано на 17.10.20 в 05:05