Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските студенти между празника и делника

Странно затишие е обзело тези дни българските университети...
Снимка: Венета Николова

Странно затишие е обзело тези дни българските университети. Учебните зали, лабораториите и шумните кафенета, гъмжащи от младежи и преподаватели, в момента са празни. Университетските столове, библиотеки и книжарници са затворени. Подобно е положението и с пустеещите студентски общежития. Повечето им обитатели, които през останалото време изпълват позанемарените сгради с весела глъч и музика до дупка, сякаш са се изпарили яко дим. Сега оживлението се е пренесло другаде, далеч от университетите и обичайните места за срещи. Както всяка година по това време студентският празник е във вихъра си.

За българските студенти 8-и декември е чудесен повод да забравят за предстоящата сесия и за всички учебници и записки, които ще трябва да изчетат, за да си изкарат изпитите. Празникът е една макар и кратка отсрочка за онези, които до последно отлагат подготовката за упражнения, контролни, дипломни или курсови работи. Сега не е моментът за тревожни мисли, свързани с липса на финансови средства, високи наеми и наближаващия срок за плащане на семестриалната такса. Защото дните около 8-и декември са подчинени на безгрижието и … на купона до зори. По традиция студентите използват почивните дни около празника, за да се „телепортират” далеч от академичната атмосфера на техния университет в някой нашенски курорт. А там с нетърпение ги очакват местните хотелиери. Разчитайки на празнуващите младежи, за да понапълнят базите си и да компенсират загубите от финансовата криза, повечето от тях раздуват цените на пакетите за отдих. Но това сякаш не смущава купонджиите, готови на всякакви финансови жертви, за да се позабавляват вкупом на чашка питие и музика на високи децибели. Има и друг вариант – празнична вечер в изгубена сред вековни иглолистни гори планинска хижа. Цените там са далеч по-нормални за сметка на обстановката – в повечето случаи доста опърпана. Но никой не се оплаква, защото най-важното е да си прекараш весело и в добра компания! Празникът е заслужена почивка за тези, които работят, за да се издържат, докато следват. Както може да се очаква, делникът им, разпънат между лекции и служебни задължения, не е никак лесен! Келнер, бейби систър, помощник в бензиностанция, хамалин, общ работник – макар и ниско платени, това са най-разпространените студентски професии. Но има и по-доходни като барман, фотомодел, манекенка ...

Казват, че студентските години са най-щастливи. Днешните студенти обаче ще ви убедят, че не е достатъчно да си ученолюбив и редовно да посещаваш лекции, за да изживееш пълноценно този етап от живота си. Необходими са повечко средства за книги, кино, екскурзии, дискотеки и всякакви забавления и допълнителни „екстри”, от които никой уважаващ себе си български студент не би се лишил. Оказва се, че не всички са притеснени финансово и се чудят как да свържат двата края. Има и такива, които се радват на доста охолен живот, благодарение на банковата сметка на техните родители. Тези млади хора обичат да „хвърчат” с луксозни коли, да се обличат само с маркови дрехи и да прекарват нощите си в лъскави заведения. За тях не е проблем да се качат на самолета и да „отскочат” за студентския празник до някоя европейска столица. А там могат да срещнат и бивши съученици от гимназията, предпочели да продължат образованието си в чужбина. В момента над 23 хиляди българи учат в страните от ЕС, разчитайки на различни стипендии и родителска помощ – сочат данни на Евростат. Те избират елитните европейски университети с надеждата, че придобитата в тях диплома ще им осигури по-добри шансове за реализация навън. Повечето обаче използват всеки удобен случай, за да се върнат в България, признавайки си, че им липсват приятелите, купона и българския начин на живот и на общуване. Защото едно е сигурно – освен да усвояват знания и науки, нашите студени владеят още едно умение – да се забавляват, преодолявайки изпречилите им се на пътя трудности с присъщите само на младите самоувереност и оптимизъм.

По публикацията работи: Венета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Домашен сапун по стари технологии варят в мездренското село Царевец

Царевец отново се превръща в място за пробуждане на старите традиции. В съботния ден, на 27 април, мездренското село е домакин на третото издание на "Фестивал на сапуна", който представя един типичен местен обичай, предаван през поколенията. За..

публикувано на 27.04.24 в 08:05
Снимка: Университетска ботаническа градина на СУ в София

Венци от върба и разсад за балкона за Лазаровден в Ботаническата градина в София

Пролетен празник ще се проведе в Университетската ботаническа градина в София (ул. Московска 49, срещу паметника на Васил Левски) на 27 април - в деня, в който православните християни в България честват Лазаровден . Програмата предвижда..

публикувано на 27.04.24 в 07:05

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30