Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инвеститор на годината

Представителите на седемте отличени компании с връчените им награди.
Снимка: БТА

Българската агенция за инвестиции връчи за поредна година наградата за значим принос в икономиката на български и чужди инвеститори. Отличието – статуетката на кърджалийския скулптор Сейфетин Шекеров – получиха 7 компании в различни категории. “Последните 12 месеца бяха трудни за целия свят, включително и за България. Точно затова трябва още повече да се  отбележи приносът на инвеститорите в икономиката”, посочи изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стоян Сталев. Инвеститорите са оценявани според реализираната инвестиция в последните 12 месеца, създадените работни места, инвестиции в приоритетни сектори, екологично производство и др.

“Искам да отбележа, че дори и в тази трудна за България година страната продължава да запазва много силни конкурентни условия за инвестиране, подчерта още Стоян Сталев. – Тези условия се изразяват в ниските данъци, в либералната правна рамка, балансирания бюджет. Те правят България изключително привлекателна.Увеличават се инвестициите в инфраструктура, което е изключително важно. Това, което предстои да направим,  е едно по-прозрачно данъчно облагане на местно ниво. Ще продължим и да намаляваме административните бариери за бизнеса.”

Първоначалните прогнози за обем на чуждите инвестиции у нас за 2009 година бяха за 4,5 млрд. евро. Вследствие на глобалната рецесия обаче, през есента и в България бе отбелязан спад на инвестиционната активност. Според  Стоян Сталев се очаква да завършим годината  с инвестиционни проекти за около 2 и половина млрд. евро.

© Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов (ляво) връчи статуетка и грамота на представител на "Елаците Мед" за инвеститор на годината в сектор "добивна промишленост".

Една от наградите се дава на “Елаците-Мед” АД, компания за добив и обогатяване на медни руди, експлоатираща най-голямото медно находище в България. През годината компанията е инвестирала в инсталация за трошене на руда, което спестява транспортирането й. С реализирането на проекта се пести и дизелово гориво, което е един от екологичните замърсители. “С инвестицията ще намалим до възможния минимум отделянето на парникови газове, които са основната причина за измененията на климата” посочи изп.-директор на  “Елаците-Мед” инж. Добри Цветков. Статуетка на Сейфетин Шекеров получи и фирма "Техногипс" ЕАД за производството на гипс картон.

© Снимка: БТА

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев (ляво) връчи статуетка и грамота на представител на "Техногипс" ЕАД за инвестиция в сектор "преработваща промишленост".

“В света – подчерта Росен Плевнелиев, министър на регионалното развитие  при връчването на наградата – има трима производители на гипс картон и плоскости и продукти от него. И ето сега една българска компания дръзва да построи изключително модерна фабрика в България и да продава продукти на  световно ниво по европейските пазари.”

© Снимка: БТА

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова връчи статуетка и грамота на представител на "Ей И Ес Гео Енерджи" ООД за инвестиция в сектор "енергетика".

Награда получи и “Ей И Ес Гео Енерджи”, съвместно дружество между американската енергийна компания   “Ей И Ес” и българо-германското дружество “Гео Пауър” за изграждането на ветрогенераторен парк. Теодор Бобочиков, управител на  “Ей И Ес Гео Енерджи” посочи:

“Инвестицията от 270 млн. евро, която представлява нашият парк и инсталираната мощност от 56 мегавата, ще  удвоят мощностите от вятърна енергия в България. Това е един успех, който надявам се поставя високи стандарти пред нас и пред останалите инвеститори, които ще направят този нов сектор в българската енергетика успешен.”

© Снимка: БТА

Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов (дясно) връчи статуетка и грамота на представител на "АББ Аутомейшън" ЕООД за инвестиция в сектора "преработваща промишленост" за производство на електрически съоръжения.

За инвестиция в сектор Енергетика награда получи и "АББ Аутомейшън" ЕООД, /част от концерна ABB/  за инвестиция “на зелено” за 30 млн. лв. в нов завод в индустриалната зона на град Раковски, Южна България. Заводът, създал 200 работни места, произвежда апаратура за ниско и високо напрежение и е третият на АББ в България. Питър Симон, мениджър на АББ за България, посочи:

“Надяваме се да можем да инвестираме и повече. И трябва да ви уверя, че ние го правим, защото условията в България и законодателната рамка са много благоприятни за инвеститорите.”

© Снимка: БТА

Изпълнителният директор на агенцията за инвестиции Стоян Сталев (дясно) връчи статуетка и грамота на представител на "Иксетик Пловдив" ЕООД за инвестиция в сектор "преработваща промишленост".

Награда “Инвеститор на годината” получиха още “Иксетик” Пловдив, дъщерна фирма на “Иксетик” – Германия. Инвестицията е в завод за хидравлична и вакуумна техника в Индустриалната зона на град Раковски.

© Снимка: БТА

Росен Плевнелиев (ляво) връчи статуетка и грамота на представител на "Ролпласт" ЕООД за инвестиция в сектор "преработваща промишленост" за производство на дограма и други изделия за строителството.

Статуетка на Сейфетин Шекеров бе връчена и на българската фирма за производство на дограма “Ролпласт” за изградения производствен център за дограма, интериорни и гаражни врати на стойност 20 млн. лв. и нови 80 работни места.

© Снимка: БТА

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова връчи статуетка и грамота на представител на "Енел Марица-Изток 3" АД за инвестиция в сектор "енергетика".

За инвестиция в сектор “Енергетика” наградата получи  “Енел Марица Изток 3” за рехабилитация и модернизация на централата на стойност 700 млн. евро, от които 160 млн. инвестиции в екологията.

По публикацията работи: Милка Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Очаква се въздушна помощ от Чехия и Румъния за гасене на пожарите в България

Задвижили сме механизма за гражданска защита към ЕС. Имаме потвърждение от Чехия, която ще изпрати два хеликоптера. Чакаме потвърждение и от Румъния. Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов, който пристигна в Стара Загора, където продължава борбата..

публикувано на 16.07.24 в 12:52

Денят на ашурето в Пловдив през 2023 г.

Мюсюлманската общност празнува "Ашуре"

За поредна година в Пловдив пред Джумая джамия отбелязаха "Деня на ашурето“. Домакин е Районното мюфтийство с подкрепата на общината. Жителите и гостите опитаха от вкусния десерт. Публиката бе поздравена от групата за турски народни танци "Ачелия" към..

публикувано на 16.07.24 в 12:24

Синдикатите искат увеличаване на заплатите в държавния сектор с 10 на сто

Най-големият синдикат в страната КНСБ иска в бюджета за 2025 г. да бъде заложено увеличение на всички работни заплати с 10%. По изчисления на КНСБ, това ще струва малко под 900 млн. евро, каза президентът на синдиката Пламен Димитров. Вече е имало..

публикувано на 16.07.24 в 12:21