Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Людмил Ангелов свири Шопен”

Снимка: БГНЕС
По повод 200 години от рождението на Фредерик Шопен брилянтният български интепретатор на творчеството на великия композитор, лауреатът на международния Шопенов конкурс – представя цикъл от 6 солови концерта "Людмил Ангелов свири Шопен". Цикълът се осъществява с подкрепата на Полския културен институт в България.
Людмил Ангелов е роден във Варна в семейството на диригента Михаил Ангелов и оперната певица Мария Димитрова. Възпитаник е на музикалното училище в София и на Държавната музикална академия "Панчо Владигеров".
Още с първите си концертни изяви Людмил Ангелов показва качества на голям артист. Той е носител на първа награда от международния конкурс “Световни виртуози на пианото” – Монте Карло, 1977 г. През сезона 1987/1988 г. той представя клавирното творчество на Шопен в цикъл от 12 рецитала. За това уникално събитие получава отличието "Млад музикант на годината" в България. Участвал е и в някои от най-значимите Шопенови фестивали. Дебютният му рецитал в Ню Йорк е през 1990 г. в Линкълн център. Свирил е и в залите на Берлинската филхармония, "Плейел" и "Гаво" в Париж, "Концертгебау" в Амстердам, Операта в Монте Карло, в Московската и Миланската консерватории и др. През 1999 г. Людмил Ангелов е първият носител на учредената от Фондация "Аполония" награда Аполон Токсофорос –  за изключителен принос в развитието на българската култура и представянето й зад граница.
Людмил Ангелов е един от любимите пианисти на българската публика. Живее в Испания. Професор е в Консерваторията в Толедо, а също така е аристистичен директор на Международния музикален фестивал в същия град. Пианистът има записи за редица авторитетни музикални компании, а изпълненията му се излъчват от радио и телевизионни канали в България, Франция, Великобритания, Испания,  САЩ. Компакт дискът му с Ронда и Вариации на Шопен е награден от Международния Шопенов Институт във Варшава с "Grand Prix du Disque Chopin". А освен концерти, в новата 2010 му предстои да участва в журито на юбилейния конкурс "Фредерик Шопен" във Варшава.
По публикацията работи: Горанка Горанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05