Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Когато те срещнах" – китаристът Мирослав Иванов със солова песен

Снимка: Facebook /Мирослав Иванов

Мирослав Иванов е китарист, аранжор и автор на музика, който присъства в повечето от най-интересните съвременни български музикални групи и проекти. Негови авторски проекти са групите Сафо, Saint Electrics, МетаФормоза  и Пеперуда. Възлов член е на Обичайните заподозрени – групата на Стефан Вълдобрев. Работил е като китарист и аранжор с Васил Найденов, свирил е с Лили Иванова, Дони и Момчил, Камелия Тодорова и много други изпълнители.  Китарист и композитор в група Infinity, с която имат два албума. Сред множеството колаборации, в които е участвал, са тези с немската група De Phazz, Арабел Караян, група Фънкалеро, Amoric и др.

Има издадени и три солови албума с инструментална музика - "Directions" (2013), "Circus" (2016) и "Little Alien" (2019). Но това, че е един от най-търсените китаристи, не означава, че не може и не обича да пее. Чуваме го и в групата му Сафо, и в първата му самостоятелна песен "Цък", реализирана през вече далечната 2013 г. Ето, че 11 години по-късно Миро е готов с втора своя солова песен – "Когато те срещнах".


"Пеенето е нещо, което винаги ми е било на сърце и много обичам. Но нямах подходящите текстове. Не съм от тези певци, които могат да изпеят всичко. Аз искам текстът много да ме докосне, и тогава мога да го изпея хубаво, с хубава дикция, тогава уважавам всяка буква, всеки звук. Просто чаках удобния момент с хубав текст", разказва Миро.

В песните си Мирослав Иванов винаги прави първо музиката, защото ако прави музика по текст, трябва да се съобразява с ритъма на текста. Споделя, че когато композира, първо си затваря очите, и си представя музиката. Започва да си мечтае за нея – какво въздействие има тя върху него. И чак след като усети въздействието ѝ, тогава тя започва да се оформя като мелодия. Както казва в постановката "Мелофобия", в която Миро участва – за да има музика, първо трябва да има тишина, защото в тишината творецът би могъл да чуе душата си, и чак тогава да се появи музиката. А текстописецът облича тази музика с думи.

Тишината в "Когато те срещнах" Мирослав Иванов чува още по време на пандемията, когато е имал много свободно време, все още е бил ерген, без дете – тогава се е появила музиката. Но едва когато братът на Миро – Светлин Иванов – е написал текста, назрява моментът за реализацията. За нея Миро се обръща към Борислав Бояджиев – Борче на барабаните, за когото знае, че е подходящ за неравноделните размери в песента. За баса кани Александър Обретенов, който оставя своето характерно по-тежко звучене.

Песента е много лична за Миро, защото текстът на "Когато те срещнах" се оказва пророчески – в него Светлин описва една история, а по-късно Миро по подобен начин среща своята съпруга Мария Коцева, която участва във видеото, заснето от Васил Стефанов и Стефка Николова.

Желанието на Мирослав Иванов е да направи цял авторски албум по текстове на своя брат Светлин, и вече работи по следващата песен.


Снимки: Facebook /Мирослав Иванов, Диляна Трачева


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българската народна песен не може да се преведе, но е магнетична за света

Бре, откраднали Еленка, Eленка, мома хубава, та я извели, завели, на хайдушкото сборище. Най-малкото хайдутче, то на Еленка думаше: - Моме, Еленко, Еленко, не бой се, не страхувай се. Ний нема да те убием, убием, да те затрием. Най ще..

публикувано на 18.06.24 в 10:10

"Ще целуна ли"

Едно младо момиче, познато от последния сезон на "Гласът на България" – Дани Илиева – представя новата си песен, озаглавена "Ще целуна ли ". През 2022 година, едва 16-годишна, Дани става най-младата изпълнителка, спечелила "Бургас и морето". Това не..

публикувано на 17.06.24 в 10:15

"Освободен" – лятно настроение с Innerglow

Триото Innerglow се нареди сред финалистите в тазгодишното 55-то издание на конкурса "Пролет" на БНР с песента си "Освободен". Идеята за нея възниква по-рано и давайки си сметка, че звучи свежо и танцувално, Тодор Ковачев, Петър Желев и Матей..

публикувано на 14.06.24 в 10:15