Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба за старите български столици в Президентството

Макет на кръглата /Златната църква/ от Велики Преслав.
Снимка: Венета Павлова

Дни на отворените врати започнаха на 25 януари в Президентството. Те ще продължат до 10 февруари с експозицията „По стъпките на историята – свидетелства от старите столици”. В нея посетителите могат да видят реликви от средновековните престолни градове Плиска, Велики Преслав и Търново.

„Радвам се, че днес отваряме вратите на президентската институция в България с такава ярка, силна изложба – каза държавният глава Георги Първанов. – Идеята за нея се роди много отдавна, още по времето, когато правехме първите усилия, за да разчистим старата българска столица Плиска. Помните я добре от кадрите отпреди няколко години, преди да се появят бригадирите от “Съхрани българското”. Сега можете да сравните как изглежда тя след няколкогодишна работа не само на младите хора – ученици и студенти, но и след като българската държава в лицето на две последователни правителства се ангажира да помогне. След Плиска беше ред на Велики Преслав, дойде ред и на Велико Търново, където младите хора хвърлиха много усилия, за да разчистят хълма Трапезица и да го покажат в целия му блясък. Стъпка по стъпка ние правим това, което като общество и като държава дължим на нас самите. Древната ни култура е добре позната по света. Подобни изложби аз съм откривал къде ли не: в президентския дворец в Италия, в кралска зала в Дания, в Испания, в Токио. Трудно бих могъл да изброя географията на тези визити на нашата древна култура, преди всичко тракийската. Качествено новото тук е, че акцентът е върху старите български столици и средновековната ни култура – друг период, който помним с величието на българската държава и дух. Правим изложбата тук в президентството, защото смятам за напълно естествено този дом да бъде и дом на българската култура.”

Георги Първанов отбеляза, че в него би трябвало да се показва както миналото – например свидетелства от Перперикон или от Възраждането, така и съвременната култура – с изложби и литературни четения. „Сега, когато страната ни е член на Европейския съюз, за нас е много важно да покажем своята идентичност, да я защитим”, посочи той.

Глинени съдове /VІІІ-ІХ в./, потир /Х в./ и коланна гарнитура /ІХ в./ от Плиска.

В подготовката на експозицията са участвали специалисти от Националния археологически институт с музей при БАН, музеите в Шумен, Плиска, Велики Преслав и Велико Търново, президентската администрация. Проф. Маргарита Ваклинова, и. д. директор на Археологическия институт, уточни, че изложба с такова заглавие и в този вид досега не е правена у нас. В нея на едно място могат да се видят интересни артефакти от средновековните столици. Някои от тях са известни, но в същото време много хора не са ги виждали. Тя благодари за инициативата на президента „Съхранете българското”, която е насърчила млади хора да помагат на археолозите.

Керамичен иконостас от Велики Преслав.

„Сега има един голям екип, който ври и кипи в България и който взема участие в проучването и опознаването на средновековната българска култура и на трите столици – каза проф. Ваклинова. – Мисля, че това е една от най-важните крачки, които са направени за това нашето младо поколение да бъде съпричастно към ценностите и към духа на нацията. Благодаря и на младите хора – вече толкова много училища в България и висши учебни заведения вземат участие в програмата “Съхрани българското”. Това са чудесни клубове, на които ние всички сме задължени за най-новите открития, които се случиха в трите стари столици.”

Сребърна чаша с надпис на жупана Сивин /ІХ в./ от Велики Преслав.

Снимки: Венета Павлова
По публикацията работи: Венета Павлова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Летен кинофестивал в Банско представя екстремни кадри за любителите на приключения

За поредна година жителите и гостите на Банско ще се пренесат в света на планинарското, екстремно и приключенско кино, предаде БТА. Тазгодишното издание на "Лятна филмомания под звездите" е в три вечери – от 25 до 27 юли, на централния площад в града,..

публикувано на 25.07.24 в 18:24
Кадър от филма

Филмът "Триумф" премиерно ще се състезава на кинофестивала в Торонто

Новият филм на двама от най-добрите съвременни български режисьори - тандема в киното и в живота Кристина Грозева и Петър Вълчанов - "Триумф" участва в престижната състезателна програма "Платформа" на Международния филмов фестивал в Торонто - TIFF. Това е..

публикувано на 25.07.24 в 13:42

Във Велико Търново дефилират участниците в Международния фолклорен фестивал

Близо 340 участници от държави от различни континенти ще излязат на сцената на Летния театър в парка "Марно поле" във Велико Търново, за да представят колорита на своите традиции. Началото е днес, 20 юли, когато по главната улица ще премине традиционното..

публикувано на 20.07.24 в 06:10