Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Германия активизират партньорството си

Снимка: БГНЕС
По покана на германския канцлер Ангела Меркел, премиерът Бойко Борисов осъществи тридневно официално посещение в Берлин. Визитата премина под знака на традиционно добрите двустранни отношения, но и с акцент върху по-нататъшното интегриране на България в Европейския съюз. Сибирският студ в Берлин попречи да се проведат обичайните протоколни почести на открито по официалното посрещане на българския премиер Бойко Борисов. Но това не беше предзнаменование. Разговорите на Борисов с Ангела Меркел, както и срещите на българската делегация в германската столица бяха определено ползотворни, в политически и в икономически ракурс. Българският премиер потърси и получи известна подкрепа от немския канцлер по въпрос, който напоследък му е доста присърце: влизането на България в еврозоната. По същество Борисов каза: „не искаме да ни оценяват в пакет с други кандидати”. В отговор Меркел заяви, че нейната страна ще настоява България да бъде оценявана за собствените й успехи при влизането й в механизма ERM ІІ, така нареченото „преддверие” на еврозоната, а не да бъде „групирана” с други държави, за което се чуват настоявания. Все пак Меркел деликатно напомни, че оценката за готовността на България да влезе в еврозоната не се дава от националните правителства а от Европейската комисия и Европейската централна банка.
Бойко Борисов илюстрира пред своя домакин също и мерките, които неговото правителство предприема в борбата срещу престъпността и корупцията, включително и чрез създаване на специализирани прокурорски състави и промени в НК и НПК. „Видяхме предприетите мерки и пожелаваме успех на българското правителство”, коментира Меркел. В Берлин премиерът Борисов още веднъж потвърди намерението на кабинета му да продължи реализацията на проекта за втора атомна електроцентрала в България край Белене, като поиска от Меркел да помогне за включване в него на немски концерни. И по-конкретно: да лобира пред концерна RWE да преосмисли решението си от преди четири месеца да оттегли участието си в проекта. Меркел пое ангажимент да бъдат проведени разговори с концерна, но не даде гаранции за неговото завръщане в България. Освен за АЕЦ „Белене”, Бойко Борисов даде опция на германските компании да се включат и в евентуалното изграждане на седми блок в АЕЦ „Козлодуй”. С Меркел той обсъди и двата газопровода, планирани да минават през българска територия – подкрепяният от ЕС „Набуко” и руският „Южен поток”. „Имаме изгода и от двата, така че който стане пръв е добре дошъл за нас”, коментира българският премиер. От своя страна Меркел дипломатично отбеляза, че германските инвестиции в България зависят както от реформата в българската съдебна система, така и от доверието и надеждността на контактите между партньорите от двете страни.
И накрая, в рамките на официалното посещение на премира Бойко Борисов в Германия бе подписана спогодба за избягване на двойно данъчно облагане между двете страни, която е съобразена с всички директиви на Европейския съюз в данъчната сфера. Следващият преглед на партньорството между България и Германия ще бъде в София на 12 октомври т. г., когато Ангела Меркел ще върне визитата по покана на Бойко Борисов.
По публикацията работи: Атанас Ценов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 60% от хората в България живеят с недостиг на средства за издръжка

Малко над 1450 лв. са необходими на един работещ и живеещ в едночленно семейство, и общо 2616 лв. пък трябват за месечната издръжка за тричленно семейство, какъвто е в момента моделът на повечето от домакинствата в България (двама работещи възрастни и едно..

публикувано на 23.04.24 в 14:45
Снимка: Facebook 
/Balgaria.i.Makedonia.Istoria.i.Politika

Преведоха на английски двутомника "България и Македония, история и политика"

40 автори с 43 теми участват в първия том на сборника "България и Македония, история и политика". С научни факти първият том проследява Средновековието, Османския период, борбата за правата и свободите на населението в Македония и възникването..

публикувано на 23.04.24 в 11:50

Обилни валежи се очакват във вторник – жълт код за 7 области в Западна България

Във вторник, 23 април, минималните температури в страната ще са между 6 и 11°, в София 7°. През деня ще е облачно и дъждовно. В Западна България количествата ще са значителни. Вечерта валежите ще спират. Максималните температури ще са от 12 до 17°,..

публикувано на 22.04.24 в 20:05