Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

България и Германия активизират партньорството си

Снимка: БГНЕС
По покана на германския канцлер Ангела Меркел, премиерът Бойко Борисов осъществи тридневно официално посещение в Берлин. Визитата премина под знака на традиционно добрите двустранни отношения, но и с акцент върху по-нататъшното интегриране на България в Европейския съюз. Сибирският студ в Берлин попречи да се проведат обичайните протоколни почести на открито по официалното посрещане на българския премиер Бойко Борисов. Но това не беше предзнаменование. Разговорите на Борисов с Ангела Меркел, както и срещите на българската делегация в германската столица бяха определено ползотворни, в политически и в икономически ракурс. Българският премиер потърси и получи известна подкрепа от немския канцлер по въпрос, който напоследък му е доста присърце: влизането на България в еврозоната. По същество Борисов каза: „не искаме да ни оценяват в пакет с други кандидати”. В отговор Меркел заяви, че нейната страна ще настоява България да бъде оценявана за собствените й успехи при влизането й в механизма ERM ІІ, така нареченото „преддверие” на еврозоната, а не да бъде „групирана” с други държави, за което се чуват настоявания. Все пак Меркел деликатно напомни, че оценката за готовността на България да влезе в еврозоната не се дава от националните правителства а от Европейската комисия и Европейската централна банка.
Бойко Борисов илюстрира пред своя домакин също и мерките, които неговото правителство предприема в борбата срещу престъпността и корупцията, включително и чрез създаване на специализирани прокурорски състави и промени в НК и НПК. „Видяхме предприетите мерки и пожелаваме успех на българското правителство”, коментира Меркел. В Берлин премиерът Борисов още веднъж потвърди намерението на кабинета му да продължи реализацията на проекта за втора атомна електроцентрала в България край Белене, като поиска от Меркел да помогне за включване в него на немски концерни. И по-конкретно: да лобира пред концерна RWE да преосмисли решението си от преди четири месеца да оттегли участието си в проекта. Меркел пое ангажимент да бъдат проведени разговори с концерна, но не даде гаранции за неговото завръщане в България. Освен за АЕЦ „Белене”, Бойко Борисов даде опция на германските компании да се включат и в евентуалното изграждане на седми блок в АЕЦ „Козлодуй”. С Меркел той обсъди и двата газопровода, планирани да минават през българска територия – подкрепяният от ЕС „Набуко” и руският „Южен поток”. „Имаме изгода и от двата, така че който стане пръв е добре дошъл за нас”, коментира българският премиер. От своя страна Меркел дипломатично отбеляза, че германските инвестиции в България зависят както от реформата в българската съдебна система, така и от доверието и надеждността на контактите между партньорите от двете страни.
И накрая, в рамките на официалното посещение на премира Бойко Борисов в Германия бе подписана спогодба за избягване на двойно данъчно облагане между двете страни, която е съобразена с всички директиви на Европейския съюз в данъчната сфера. Следващият преглед на партньорството между България и Германия ще бъде в София на 12 октомври т. г., когато Ангела Меркел ще върне визитата по покана на Бойко Борисов.
По публикацията работи: Атанас Ценов

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Турция ще се пазари за членството на Финландия и Швеция в НАТО  Турция няма да подкрепи присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО, категорично заяви Реджеп Ердоган. Турският президент предупреди правителствата в Стокхолм и в..

публикувано на 20.05.22 в 11:21

7 са починалите от Covid за изминалото денонощие

262 са новите случаи на  Covid-19  в страната за последните 24 часа или с 13 по-малко спрямо ден по-рано. Над 66,4% от новозаразените не са ваксинирани. Положителни са 4,6% от направените 5655 теста, сочи порталът coronavirus.bg.  Регистрираните..

публикувано на 20.05.22 в 09:09

Библиотекарите започват протести

Библиотекарите започват протести в цялата страна с искане за увеличение на работните заплати. Това съобщиха от синдикалните организации на Регионалните библиотеки. От организацията напомнят, че на 18 декември 2020 г. е подписано Допълнително..

публикувано на 20.05.22 в 05:05