Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдещето е на планинския туризъм

Разгърнали изящните си извивки до най-отдалечените кътчета на България, планините очароват пътешественика с неподправената си красота и разнообразие на пейзажи.
Снимка: Венета Николова

Едно от нещата, които правят най-силно впечатление на всеки, който за пръв път пътува из България, са живописните планински пейзажи. Разгърнали изящните си извивки до най-отдалечените кътчета на страната ни, планините очароват пътешественика с неподправената си красота и невероятното си биоразнообразие. Това уникално богатство обаче рядко се вписва в рекламните брошури и клипове, с които се представяме на световните туристически пазари. Популяризират се най-вече презастроените ни черноморски курорти и ски центрове, които все повече заприличват на квартали от градски тип с роящите се хотели, вилни селища, нощни заведения и др. Затова хората, които искат да отдъхнат на спокойствие отправят поглед към планините – последното убежище на дивата природа у нас. За жалост настъплението на бетона застрашава и тези райски кътчета – предупреждават от Българската асоциация за алтернативен туризъм /БААТ/.

Добри възможности за снежни спортове ще откриете не само в елитните ни зимни курорти, но и във все повече планински селища, разположени далеч от отъпканите туристически пътеки.

Човек може с дни да броди по тесните планински пътеки, край гъмжащи от пъстърва потоци и „накипрени” със снежни шапки върхове, без да срещне други туристи по пътя си. Може да се диви до насита на прозрачни планински езера, в чийто огледални води се гонят пухкави облачета, а погледът му да се „гмурка” в безбрежното море от преливащите една в друга планински вериги, които се разстилат чак до хоризонта. Опознаването на българските планини може да се превърне в невероятно приключение за сетивата и духа, стига да сте по-любопитни и общителни. За целта непременно се отбийте в някое планинско село или градче. Именно там са се съхранили до най-голяма степен духовната култура, живите традиции, бит и фолклор на българина. В Родопите, Странджа, Стара планина и Пирин ще попаднете на малки възрожденски и етнографски селища, които са истински бисери на архитектурата. Там няма да откриете лъскави хотели, боулинг зали и нощни заведения, но затова пък в местните къщи за гости ще се радвате на домашен уют, тишина и досег със запазената природа. Това е и повод да вкусите домашно приготвени специалитети по стари, предавани през поколения рецепти. „ Ако попитате един чуждестранен турист, който не е привърженик на all inclusive пакетите, какво би искал да открие за себе си в България, най-вероятно той ще ви отговори: „Пейзаж, архитектура, стари традиции и днешните хора с техния начин на живот, радости и грижи” – твърди Любомир Попйорданов – председател на БААТ.

Селски къщи за гости, предлагащи домашен уют ще откриете и в най-затънтените кътчета на българските планини.

„Ако има късмет, гостът може бе ще си тръгне със спомена, че тук е опитал най-вкусните домати на света, най-вкусното грозде и изобщо, че се е докоснал до забравени от Запада вкусове – обяснява той. – Много често чужденците споделят, че България е страната, където може да се ходи из планините, без да се срещнат туристи. Те са изненадани, че тук човек може да види звездите и да се наслаждава на нещо непознато в техните страни – пълната тишина. Защото звуковото замърсяване в наши дни е толкова голямо, че в много европейски държави вече няма място, откъдето да не се чува движение на преминаващи коли или камиони. Може би нашият гост ще е имал шанса да опита истинското българско кисело мляко и вкусните домашни манджи… Да, всичко това го има и все още в изобилие! Но в същото време сме свидетели и на това как багерите и асфалтовите пътища напредват неумолимо към разпръснати из планините стари махали и как навлизат в защитените територии със статута на национален парк като Рила и Пирин например.”

В планинските селища са се съхранили до най-голяма степен духовната култура, живите традиции, бит и фолклор на българина.

Инвеститорските апетити, неефективното законодателство и криворазбраните представи за развитието на планински туризъм у нас са на път да преобразят безвъзвратно българския пейзаж – алармират еколози. Според тях строителството на вилни селища и хотели на най-неуместните места без пазарно проучване /или въпреки него/, изсичането на вековни гори с цел прокарване на нови ски писти и съоръжения, безогледното използване на оръдия за сняг и стихийното изграждане на голф игрища могат да предрешат развитието на цели региони. Ето как Любомир Попйорданов вижда бъдещето на планинския туризъм в България:

В Родопите, Странджа, Стара планина и Пирин ще попаднете на малки възрожденски и етнографски селища, които са истински бисери на архитектурата.

„В един от възможните сценарии България има всички перспективи да се превърне в едно от най-желаните и скъпо струващи „села” на Европа. Села, край които да има отлични ски и балнеоложки центрове, приключенски паркове, дори тематични, бутикови и луксозни хотели – това се вписва в нашите представи за устойчив туризъм. Но всичко е въпрос на мярка. Нека към тези места за отдих да се стига не непременно по магистрали, но по отлично поддържани второстепенни пътища. В същото време има и друг сценарий! В него всичко се измерва в кубици бетон, квадратни километри гипсокартон и наредени в гъсти редици фасади на хотели, в които никой не иска да отдъхва. Това е пътят към пълното изчерпване на ресурса за растеж и пълноценно развитие на българския туризъм. България обаче заслужава първия сценарий – този, който залага на качеството, на скъпоструващото село и е носител на автентичност и красота. Това всъщност е единствената ни преспектива!”

Снимки: Венета Николова

По публикацията работи: Венета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31