Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Уикеда” свири на бис на фестивала „Евросоник” в Холандия

Снимка: БГНЕС
Групата „Уикеда” се завърна от тазгодишното издание на фестивала Евросоник, част от създадената от организаторите Европейска програма за обмен на таланти. Той се проведе от 14 до 16 януари в Грьонинген, Холандия. В него се представиха 250 артисти от цяла Европа. „Уикеда” е петата формация, която заминава за тази европейска сцена, благодарение на специалната награда на БНР от конкурса „Златна пролет”. Националното радио е член на Европейския съюз за радио и телевизия, който е сред организаторите на фестивала. Освен подиум на млади поп и рок групи, по време на „EuroSonic” се провежда и семинар за последните тенденции в международната музикална индустрия и медийното развитие. С впечатления от холандския фест слушаме Ерол Ибрахимов от „Уикеда”: „Свирихме в най-голямата концертна зала в Грьонинген. Озвучаването бе на ниво, а публиката – отзивчива. Извикаха ни на бис, може би бяхме единствената група, която излезе извън рамките на програмата, защото всичко бе точно по време. Ние свирихме последни в първата вечер на „Евросоник” /в полунощ на 14 срещу 15 януари/ и имахме възможността да изпеем още една песен на бис. Искам да благодаря на БНР за възможността, която ни предостави да отидем на този фестивал. Бе голямо преживяване за нас, пяхме около час само наши парчета, повечето на български език. В диска, който организаторите издават с по една песен на всички участници във фестивала, е включена композицията ни „За Сузи и опашките”.
Песента „За Сузи и опашките” е по музика, текст и аранжимент на фронтмена на група „Уикеда” – Ерол Ибрахимов. С нея музикантите спечелиха 40-ото издание на радиоконкурса на БНР „Златна пролет”. За ангажиментите на „Уикеда” научаваме от Ерол: „Декември месец направихме турне по клубовете заедно група "The Pomorians" от крайморския град Поморие. В 10 града на България свирихме и се радвахме на многобройна публика. За месец април, тази година, замисляме отново концертно турне. Този път с група „Артерия” и с Милена Славова. Дотогава продължаваме да имаме клубни изяви в София и в провинцията. Радваме се, че интересът към живата музика се възвърна и най-хубавото е, че публиката иска български, авторски композиции. Това е стимул за работа и за нас и за младите ни колеги.”

Още от категорията

Детският хор на БНР с нов световен триумф

Детският хор на БНР спечели първа награда на Осмия международен конкурс „Ян Сибелиус Фест“ във Финландия. Радиохорът стана безапелационен победител в категорията „Детски хорове до 16-годишна възраст“ . Фестивалът, посветен на финландския композитор Ян..

публикувано на 25.11.20 в 15:30

Цигуларката Зорница Иларионова - с голямо признание в Охрид

Международният конкурс за млади изпълнители „Охрид, те сакам“ („Охрид, обичам те“) обяви победителите в своето осмо издание, проведено виртуално между 19 и 21 ноември. Наред с наградите в отделните категории – цигулка, пиано, китара, виолончело, акордеон..

публикувано на 23.11.20 в 14:06

Недялко Недялков: Чрез кавала се свързвам и със себе си, и с вселената

Отдавна напуснал профила на традиционния кавалджия, Недялко Недялков е отворил изпълнителското си майсторство до невероятно стилово и жанрово разнообразие – от старинни народни свирни, през музиката на Ренесанса, Барока и Класиката, чак до джаза и..

публикувано на 23.11.20 в 11:35