Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Операция “Октопод” разплита мафиотска мрежа

Над десет души бяха задържани при специализираната полицейска операция "Октопод", сред тях - и смятаният за "мозък" на престъпната мрежа Алексей Петров.
Снимка: БГНЕС

След арестите около бруталния разстрел в началото на годината на журналиста със съмнителни контакти Боби Цанков и операцията по задържане на групата на “Наглите”, извършили серия от знакови отвличания, българското общество е разбунено от нова акция на МВР под кодовото название “Октопод”. Този път има голяма вероятност в ареста най-сетне да е попаднала “едра риба”, дърпала в сянка конците на политици, мафиоти и бизнесмени.

Става дума за Алексей Петров, до скоро влиятелна фигура в Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), създадена от бившето ляво правителство специално за борба с организираната престъпност и корупцията във високите етажи на властта. Дали ще се окаже, че тази борба цинично е била “водена” именно от един от “кръстниците”? Дали затова през мандата на предишното правителство ЕС постоянно критикуваше България за липса на напредък в този сектор?

Биографията на Алексей Петров е доста типична за мнозина от “преуспелите” в ерата на посткомунизма. Както повечето от тях той идва от силов спорт – елитен каратист е, свързан е с тайните служби – не знаем за бившите, но със сигурност е заемал важен пост в настоящите, обвързан е с многобройни фирми с разнороден бизнес, сред които неизбежното застраховане, разбирай често рекет. Има и свои медии, както и влиятелни политически приятели. След принудителното напускане на стратегическата си позиция в ДАНС, започва да се изтегля от участие в своите фирми и приема битието на търсен консултант  по проблемите на сигурността с хонорари, измервани в милиони левове и дори на преподавател в УНСС. Заподозрян е като “мозък” и шеф на строго йерархизирана престъпна групировка, контролираща бизнеса с проститутки в София, занимаваща се с изнудвания, силово събиране на дългове и рекет, разпространение на наркотици, търговия с влияние, пране на пари, укриване на доходи, неплащане на данъци и източване на ДДС. Истински Дон Корлеоне! За икономически фон на всичко това вероятно е стояло източването на най-голямото българско металургично предприятие "Кремиковци", успешно доведено до фалит.

Всичко това, разбира се, не може да е съществувало вече над 10 години без стабилен политически чадър. Дали доброволно или под заплаха от компромати? Някои медии твърдят, че плувният комплекс “Спартак”,  седалището на Алексей Петров, се е превърнал в “частно МВР”, трупащо компрометираща информация за политици и бизнесмени с цел изнудване. Твърди се също, че за да отмъсти за напускането на ДАНС, Петров скроил капан на бившия си началник Петко Сертов и на бившия премиер Сергей Станишев като лично връчил секретна справка, изчезнала от ДАНС, на новия премиер Бойко Борисов. Алексей Петров е смятан и за наредител на разправата с главния редактор на интернет сайта “Опасните”, където анонимни източници разказваха за далаверите на властта по високите етажи, включително и за тези, свързани с Алексей Петров.

Ако всичко това се окаже вярно, битката обещава да е яростна. И говори за смелост и решителност от страна на новото българско правителство на Бойко Борисов. Може би най-сетне някой ще се осмели да хване бика за рогата и България малко по малко да излезе от “батака” на обвързаността политика-пари-престъпност. Освен ако не става дума за разчистване на сметки на един корумпиран център с противниковия, “филм”, който често сме гледали в миналото.

По публикацията работи: Мария Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35

България днес - 3 юли 2024 г.

Българите в Албания – централна тема в "България днес" на 3 юли. Повод са резултатите от преброяването на населението в Балканската държава, според които над 7 хиляди души са се определили като етнически българи. Реално ли е това..

публикувано на 03.07.24 в 19:00

Климатичните промени носят по-големи разходи и риск от бедност за много българи

Населението на България, и най-вече хората с нисък социално-икономически статус, са сред най-уязвимите групи в ЕС по отношение на промените в климата. Причините за това са няколко. Страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в ЕС –..

публикувано на 03.07.24 в 10:45