Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Студио политика”: Как по български сложихме знак за равенство между хищно главоного мекотело и самодвижеща се машина, която се използва в земеделието

Алексей Петров – човекът с много роли, работил в държавните структури „чисто и честно”.
Снимка: БГНЕС
Когато чуете октопод, каква е вашата асоциация? Кулинарна – на скара по средиземноморски, или задушен с червено вино, или с аншоа? Или като представител на морската фауна – хищно главоного мекотело с осем пипала и три сърца. Може би в съзнанието ви ще изплува образът на Микеле Плачидо в ролята на полицейския инспектор Корадо Катани от италианската култова криминална поредица „Октопод”. Вече десетина дни „октопод” има и български привкус, при това със знак на равенство със селскостопанската машина – трактор. Изобретателните русенци вече предлагат на пазара нов хит – мартеници с формата на октоподчета. Търговците се шегуват, че те носели повече късмет от обичайните Пижо и Пенда, защото предпазвали от корупция, злоупотреба с власт, търговия с влияние и се свързвали с емблематичната операция "Октопод". В началото дванайсет души бяха задържани като организирана престъпна група, занимавала се с изнудвания, силово събиране на дългове, проституция, наркотици, източване на МК "Кремиковци", търговия с влияние, пране на пари и укриване на доходи. Заради операция „Октопод” посланиците на страните от ЕС у нас приветстваха в писмо до премиера Бойко Борисов действията в борбата срещу организираната престъпност и корупцията. Първото публично поздравление за операцията бе отправено от американския посланик Джеймс Уорлик. Най-коментираният от всички заподозрени е Алексей Петров-Трактора. В четвъртък вечерта състав на Софийския апелативен съд потвърди за него и Марчело Джотолов мярката за неотклонение „задържане под стража”, но освободи под парична гаранция и подписка останалите задържани от така наречената група "Октопод”. В предаването ще научите как Алексей Петров коментира своите версии за случващото се. Поне за сега – уловът е сериозен. Какви обаче могат да бъдат последствията и как ще се развиват събитията оттук нататък? Минутите за анализ в „Студио политика” предоставяме на Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Вече е обнародван нов Правилник за издаване на българските лични документи. Нашите сънародници, които пребивават в чужбина, могат за подават заявление за издаване на лична карта, паспорт или шофьорска книжка в дипломатическите и консулските представителства на Република България в чужбина. Благодарение на Станислав Станков – началник на сектор „Гражданско състояние и българско гражданство в дирекция „Консулски отношения” на Министерството на външните работи, ще научите подробности, които могат да улеснят българите по света.

Вашите мнения за „Студио политика”очакваме на адреса на предаването: politika@bnr.bg


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Награждаване във Велдховен

Нционалният ни отбор по информатика – с отлично представяне на олимпиадата за момичета в Нидерландия

С три медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета, провела се от 21 до 27 юли 2024 г. Във Велдховен, Нидерландия, информира ръководителят на отбора Румен Михов...

публикувано на 27.07.24 в 19:50

Слънчева неделя с лек ветрец

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са предимно между 31° и 36°, в София – около 32°. Над планините ще бъде слънчево. Вятърът ще е слаб от изток, по най-високите части –..

публикувано на 27.07.24 в 19:05
Кметът на София Васил Терзиев

Кметът на София е амбициран да превърне столицата в град с нулеви емисии до 2030 г.

Една от амбициозните ни цели е София да бъде град с нулеви нетни емисии до 2030 г. Това обяви столичният кмет Васил Терзиев на откриването на 61-вата сесията на Междуправителствителствения панел по изменение на климата (IPCC). София е домакин на форума от..

публикувано на 27.07.24 в 12:25