Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чужди държави се интересуват от опита на България в експлоатацията на ядрени централи

\r\n"Нашата енергийна стратегия предвижда запазване или повишаване дела на ядрената енергетика", заяви министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.
Снимка: БГНЕС

„За България такива форуми са важни, защото нашата енергийна стратегия предвижда запазване или повишаване дела на ядрената енергетика”. Така министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков обобщи в специално интервю за Радио България участието на страната ни в международна конференция за използване на ядрената енергия за мирни цели. Париж стана център на ядреното лоби от европейски и световен мащаб. Френската столица събра от 7 до 9 март на едно място експерти от 60 страни, от Международната агенция за атомна енергия и Европейската организация за развитие и сътрудничество. Форумът бе открит от френския президент Никола Саркози и председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу. Ролята на ядрената енергетика, финансирането на ядрени програми, отговорността при използване на този тип енергия и сътрудничеството с „новите” страни в ядреното семейство бяха в центъра на дискусиите. Интересът към България като „дългогодишен” член на ядреното лоби от страна на други държави е бил насочен към опита на страната ни в експлоатацията на ядрени централи.

Какъв бе акцентът на форума?

„Имаше министри от 45 страни, някои като България с опит в ядрената енергетика, други имат намерение да я развиват заради предимствата й като алтернатива на традиционната – каза в интервюто за Радио България министър Трайков. - Най-големият проблем е, че първоначалната инвестиция е много голяма. Това беше една от основните теми. Френският президент Никола Саркози постави един много важен въпрос: „Защо международните финансови институции изключват ядрените проекти от обсега на финансирането си.”

България е един от доайените в „ядреното семейство”, защото използва ядрената енергетика повече от 35 години.

„Някои страни проявиха голям интерес към българския опит при експлоатацията на ядрени централи и обучението и квалификацията на нашите кадри – коментира интереса към България по време на форума Трайчо Трайков. – Освен това, с французи, шведи и финландци обсъдихме актуалния за нас и други страни в Европа проблем за трайно съхраняване на радиоактивните ядрени отпадъци. Франция е избрала технология за геологично погребване на отпадъците в глина на дълбочина 500 м. Инвестицията в такова хранилище е около 5 млрд. евро. България, която в дългосрочен план трябва да намери решение на този проблем, ще използва опита на страните, минали по този път. Малка е вероятността някоя държава да вземе отпадъци от друга на своя територия, защото това има политически и емоционални измерения. Така че, и пред нас ще се появи въпросът, ние какво решение ще изберем.”

По време на форума сте разговаряли с вицепремиера и министър на енергетиката на Катар Абдула бин Хамад ал Атия.

„Те предлагат да продават на България втечнен газ, но окончателното решение е въпрос на търговски преговори. За доставките трябва да има яснота за количествата и инфраструктурата, по която той ще влиза у нас. Това е част от енергийната ни стратегия, която залегна и в меморандума, подписан с Турция, за българско участие в техния терминал за втечнен газ.”

Във вашето изказване на конференцията сте обявили плановете на правителството да преструктурира АЕЦ”Белене” като частен проект.

„Частен проект не е най-точната дума. Държавната компания БЕХ има активи и това, което е направено, не може да бъде изтрито, така че няма да бъде напълно частен проект – коментира министър Трайков.- Но от всичките възможности, този е в категорията, които се базират на икономическата обосновка на самия проект.”

Търсихте ли стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" сред толкова държави и компании, след като това е основният проблем на проекта?

„Търсенето на стратегически инвеститор е процес, който върви в две направления. Едното е даване на информация за проекта, разговори с големи компании, където виждаме какъв е принципният интерес. Приключва и изборът на консултант. Той трябва да формулира конкретното предложение към стратегическия инвеститор, което той да приеме и да се обвърже. Всеки ядрен проект има огромен списък с рискове и истинският разговор с инвеститор в ядрен проект опира до разпределението на рисковете. Всеки риск си има цена. Да, имах разговори, аз използвам всяка подходяща възможност да адресирам всички теми, които са важни за България.”

По публикацията работи: Таня Харизанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Испания отбелязаха 30 години сътрудничество в Антарктида с научен семинар

Семинар, посветен на сътрудничеството между България и Испания за осъществяване на научните изследвания на Антарктида, се проведе в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. “Тук сме, за да отбележим едно голямо приятелство с нашите..

публикувано на 03.10.24 в 16:18
Ясен Томов

България търси алтернативни варианти за евакуация на сънародниците ни от Ливан

Извеждането на български граждани от Ливан, извършено с два полета до България, вече изглежда трудно осъществимо, смята посланикът ни в страната Ясен Томов. По думите му, следващ полет е рискован, затова и се обмислят алтернативни варианти как..

публикувано на 03.10.24 в 16:14

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 20

В брой 20 на предаването слушайте : За работата на Центъра за славянски езици и култури Лисабонския университет и българския лекторат в най-голямото висше училище в Португалия – разговор с проф. Георги Христовски и ас. Ана Карина..

публикувано на 03.10.24 в 12:00