Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В дебрите на съня и изпраща ли ни той послания

Цветните сънища са характерни за хората, които са по-емоционални, с по-богато въображение, за артистите и художниците.
Снимка: Архив
Една трета от живота си човек прекарва в сън. Въпреки това тази реалност все още не е напълно разгадана от човечеството. Психологията е от първите научни дисциплини, обърнали специално внимание на този феномен. Установено е, че сънят преминава през няколко фази и човек сънува, когато се намира в т. нар. „рем” фаза. Названието й идва от английското rapid eye movement, или бързо движение на очите. Учените са категорични, че няма човек, който да не сънува. Но не всеки помни съня си. Причината да не помним съня си е времето, в което се пробуждаме. „Ако човек се събуди непосредствено след „рем” фазата, тогава той помни ясно съня си”, обяснява младият психолог Петър Вълков. С негова помощ ще се опитаме да надникнем в дебрите на съня и да потърсим отговор на въпросите: Какво представлява сънят и какво се случва с нас, докато спим? Изпраща ли ни сънят послания? От какво се повлиява и можем ли да провокираме сами определен сън?

„По време на сън тялото си почива, а мозъкът продължава да работи и да обработва информация, която се е натрупала през деня – обяснява той. –Именно тогава се решава каква информация да се запази и каква да отпадне. Тогава информацията се класифицира, подрежда се в нашата памет, свързва се с предишно натрупване на впечатления. По време на сън се отделят също важни хормони в тялото, които отговарят за ръста и други, стимулиращи имунната система. Направени са изследвания, които установяват, че по време на сън се засилва регенерацията на белите кръвни клетки. Също така се засилва имунната ни система. Освен тези всички физиологични и психофизиологически процеси по време на сън човек преживява едно особено явление и това е именно съновидението. В психоанализата се отделя огромно значение на сънищата. Те представляват поредица от картини, образи, дори звуци и често тези сънища не са повлияни от нашето съзнание, по-скоро са в сферата на несъзнаваното. Сънувайки, човек преминава в друга, по-различна реалност от тази, когато той е бодър. Интересното при съновиденията е, че тогава човек губи контрол върху възникването на образите и картините. Те не се поддават на цензура, която е присъща по време на бодърстване, когато човек може да избира какво да каже, какви мисли да подхранва.”

Половината от българите имат разстройства на съня, твърдят лекари. Безсънието се среща по-често при жените и се засилва с напредването на възрастта. Какви са причините, които влияят върху качеството на съня, и дали пълнолунието е сред тях?

„Има различни разстройства на съня като инсомния, хиперсомния и парасомния – казва Петър Вълков. – Инсомнията може се изявява като трудност да заспиш, често нощно пробуждане или пък ранно събуждане и невъзможност да заспиш след това. Хиперсомнията е прекалена сънливост през деня. Парасомнията са тези необичайни явления като ходене по време на сън. Има различни причини, които влияят върху качеството на съня. Дали луната е една от тези причини, не съм открил досега стабилни научни доказателства за това. Но има фактори, които изиграват роля за съня. Те могат да бъдат групирани в няколко категории. Това са психологически фактори. Например стресът в работата оказва силно влияние на съня. Също има едно специално въведено понятие в научните области като нощно неделно незаспиване, причинено от безпокойството, че на следващия ден човек трябва да отиде на работа. Шумът, загубата на работа, загубата на близък приятел също може да предизвика обезпокоителни тревожни мисли в човека, които да му пречат да заспи. Другата група причини за лош сън са фармакологичните. Тук спадат различни психоактивни вещества като кофеин, цигари, алкохол, наркотици. Психиатричните причини са тревожни, депресивни разстройства. При деменции също има проблеми със съня. Има и физически причини. Това са болката, бременността също оказва влияние, особено в третото тримесечие, сърдечните и дихателните заболявания, болести, свързани с отделителната система. Другата, може би последна група, която оказва влияние, са нарушения в цикъла сън-бодърстване. Това са нощните смени, отпадналост, която е свързана с промяна на часовите пояси и нерегулираното ежедневие.”

Често хората, които помнят съня си, се опитват да разгадаят неговото значение и търсят определена символика. Изпраща ли ни всъщност сънят някакви скрити послания?

„Ако се обърнем към историята, ще видим, че още в древен Египет са предавали особена важност на сънищата – обяснява психологът. – Имало е написани книги за тяхната интерпретация. Хората са вярвали, че сънищата идват от различните божества, които изпращат послания на хората. Така че Фройд не е бил първият човек, който се занимава с интерпретацията на сънищата. Търсенето на специална символика в съня е било и продължава да бъде характерно повече за езическите народи, отколкото за християнските и за еврейския народ. В християнската и юдейската религия се приема, че Бог се открива ясно и лично, Той говори без тайни символи. Пример за това можем да видим в Стария Завет на Библията, където египетският фараон вижда сън, но не може да го разбере, защото е в символи, и тогава викат юдеина Йосиф, който разтълкува съня на фараона. В сънищата може да има символи, но не бих насърчавал хората да търсят тайния смисъл на съня в т. нар. съновници или в хороскопите. Във всеки случай, ако има някаква символика в сънищата, ние трябва да бъдем много внимателни в тяхната интерпретация, защото при различните хора тя има различно значение. Ако например човек сънува огън, за някого това може да бъде символ на домашен уют, на топлина, а за друг, който е преживял пожар, това ще бъде просто ужасен кошмар. Така че символите в съня се интерпретират с активното участие на самия човек. Ние трябва да познаваме много добре както самия човек, така и обстоятелствата, които са предшествали съня, и на базата на всичко това внимателно да го тълкуваме.”

На базата на съня психотерапевти правят анализи за личността, за психичното здраве на пациентите, за техните нагони, мотиви, скрити и потиснати желания. За какво говорят т. нар. цветни и черно-бели сънища?

„В по-старите научни среди се предполагало, че цветните сънища са непременно белег на някакво психично разстройство – обяснява Петър Вълков. – Напоследък обаче все повече хора заявяват, че сънуват цветни сънища. Искрено се надявам, че това не е белег на някаква масова психоза. Във всеки случай сънят на всеки човек е много индивидуален и дори възприемането на цветове е много субективно. Така например за един мъж дадено нещо може да е червено, а за една жена – да е тъмнорозово. Когато говорим за цветовете в съня, също трябва да знаем това субективно възприятие на цветовете изобщо. Може би е малко неправилно да се говори за черно-бели сънища и за цветни. Защото ако човек не сънува цветове, той не сънува включително и черните и белите цветове. Неговият сън е безцветен, което означава, че той възприема някакви образи, тяхната форма, големина, размер, но не възприема цветовете. Цветните сънища са по-характерни за хората, които са по-емоционални, с по-богато въображение, за артистите, художниците.”
По публикацията работи: Румяна Цветкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Очакват се значими валежи в 10 области в Западна България

В четвъртък, 9 май, минималните температури в страната ще са между 9 и 14°, в София 12°. През деня ще е облачно и дъждовно. По-значителни валежи се очакват на запад. Максималните температури през деня ще се понижават и ще са от 16 до 21°, в..

публикувано на 08.05.24 в 20:05

България днес - 8 май 2024 г.

На Светла сряда в "България днес" говорим за българите зад граница и тяхната институционална връзка с родината. Подробно ще ви запознаем и с условията за придобиване на българско гражданство. Според последния доклад на службата на ЕС за наблюдение на..

публикувано на 08.05.24 в 19:00

Български студенти с 1-во място на най-голямото състезание по международно частно право

В конкуренцията на над 35 отбора от цял свят, тимът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" завоюва първо място на най-голямото състезание по международно частно право – "Pax Moot Court", провело се в периода 24-26 април 2024 г. в Любляна,..

публикувано на 08.05.24 в 16:14