Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сигурността – най-важната предпоставка за развитието на България като туристическа дестинация

Ицхак Дар, Поли Карастоянова, Красимир Гергов, Соломон Паси и Мартин Димитров на конференцията на тема: „Заплахата от тероризъм и престъпността в туризма в контекста на политиката на ЕС”.
Снимка: БГНЕС
Туризмът е една от най-уязвимите от тероризъм области на икономиката. С нарастване на заплахите от него трябва да растат и парите за сигурността. Това препоръча президентът на израелската компания за сигурност „Армерос Холдинг” Ицхак Дар на международна конференция в края на миналата седмица в София под наслова „Заплахата от тероризъм и престъпността в туризма в контекста на политиката на ЕС”. Според него сигурността навсякъде по света е скъпо начинание, но още по-скъпо е да се справяме с последствията и щетите, когато се случи неприятен инцидент. По думите на бившия министър на транспорта и заместник-министър на отбраната на Израел Ефрахим Снех, България подобно на Израел е на географския ръб на тази част от света, където религиозният фанатизъм нараства. И трябва да се справя и с нелегалната емиграция като евентуална заплаха.

„Преди няколко години държавата пропусна да прогнозира развитието на туризма. Забави се със строителството на необходимите пътища, инфраструктура и подготовка на кадри. Не искаме да се окажем закъснели и с онези мерки, които гарантират сигурността, в т.ч. инвестициите в този ключов сектор за икономиката като цяло” – посочи в интервю за Радио България Поли Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризма, организатор на форума.

„В България – каза още тя – инвестициите, които се правят в сигурността, са в компетенциите на държавните институции. Но те не са пречупени през призмата на туризма, а са в общия план на сигурността на страната. Разбира се, има инвестиции, които прави и частният сектор. Изграждайки хотелите, съществена част от тях е свързана със сигурността – специалните системи за достъп до стаите, електронните системи за наблюдение. Но има една огромна празнина между общата работа и ангажимента на държавата – степента на ефективност в наблюдението на публичните обекти. Ролята на общините не е ясно дефинирана за видеонаблюдението на големите туристически обекти и изобщо публичните обекти. Затова приемаме този форум като платформа, въз основа на която да започнем да говорим по тези проблеми. И очакваме конкретните цифри и ангажименти от компетентните органи. Като НПО ние считаме за важно да играем ролята на медиатори и да създадем възможност да бъде чуто мнението и споделен опитът на водещите в света компании в тази област.”

Лисабонският договор, който влезе в сила от 1 декември 2009 г., предвижда да се създаде обща отбранителна политика на ЕС. Сега ЕС още няма ясно дефинирана обща отбранителна стратегия и политика. „В този смисъл за България е още по-трудно по отношение на сигурността”, посочи Поли Карастоянова.

„Като външна граница на ЕС очевидно ролята на България при потенциална заплаха е по-специфична отколкото на страните, граничещи само с други страни-членки – допълни тя. – Точно заради това очакваме страната ни да има по-ясно изразена политика в това отношение, която очевидно трябва да дойде от нас, от България. След този международен форум, фокусиран върху проблемите в България, следващата ни стъпка след няколко месеца ще бъде да направим подобен форум и със страните от Балканите. Проблемите ни са общи, а и от гл.т. на картата на сигурността, Балканите се възприемат като общ регион. Ако искаме да кажем, че на общата, на голямата карта на туристическите пазари Балканите са атрактивен район за туризъм, трябва да кажем и че Балканите са спокоен район за туризъм.”

„Шенген е добре защитен механизъм и присъединяването на България към него от една страна ще бъде доказателство, че сме сигурна държава, а от друга – ще повиши и сигурността в България – каза за Радио България председателят на Атлантическия клуб и бивш външен министър на България Соломон Паси, според когото влизането в Шенген трябва да е основен приоритет. – Влезем ли в Шенгенското пространство, много голяма част от рисковете, съществуващи в момента, ще отпаднат.” – категоричен бе той. 
По публикацията работи: Татяна Обретенова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25

Слънчево време и сняг по планинските върхове в петък

През нощта над западната половина от страната облачността ще се разкъса и намалее до предимно ясно, докато над източната все още ще превалява дъжд.  В петък , 26 април, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб предимно северен вятър. Минималните..

публикувано на 25.04.24 в 19:25

Окончателно: Либерализацията на електроенергийния пазар се отлага с година

Парламентът окончателно отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на енергийния пазар. Решението беше взето със 152 гласа "за" - на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и ИТН. 35 депутати от ПП-ДБ се въздържаха, а други 7..

публикувано на 25.04.24 в 19:05