Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трудна, неблагодарна и прекрасна…

Иван Бърнев във филма „Зад кадър“
Снимка: Симон Варсано

За добро или не, той не се реализира като математик, а талантът му в точните науки е безспорен. Повече от добре обаче, присъства в трудното време на изкуството днес. Той е актьорът Иван Бърнев. За него битува клишето, че е най-сниманото лице на екрана, а на сцената играе, дори когато няма реплики. 

ivan_barnev_vtext.jpgНаистина камерата го обича, а драматургичните текстове сякаш са написани за него. Съвременен, талантлив и здраво стъпил на земята – такъв го познават и неговите фенове, и майсторите в “занаята” като Стефан Данаилов – неговият учител, като и носителят на “Оскар” – режисьорът Иржи Менцел… В театъра сезоните на постановките  “Вечеря за тъпаци”  и  “Чайка”, може би продължават и заради участието на актьора Иван Бърнев. А в киното – достатъчен е примерът с филма на Иржи Менцел “Служих на английския крал” – там Бърнев е сред фаворитите за най-добра мъжка роля на “Берлинале” през 2007 г. Но това вече не са днешни новини, защото последваха още театрални и кинороли и актьорският талант на Иван Бърнев отново получи високи оценки. Трудна, но прекрасна професия, която може да те накара да мечтаеш или просто да преоткриваш най-доброто и най-хубавото в себе си – това е чувството, с което Бърнев се качва на сцената или застава пред камерата. А когато накара и други да повярват в това чувство – играта става наистина, а доброто и хубавото – повече. Зад кулисите на играта обаче, Иван Бърнев като всички нас участва в суматохата от делнични грижи, решава /или създава – пак като всички нас/ проблеми, но продължава да вярва, че професията актьор е един от плановете, които съдбата има за него.

Като в живота и като на кино – с актьора Иван Бърнев ви среща Лучия Синигерска.

Снимка в текст: Симон Варсано 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български килими във Париж – културна дипломация в действие /Снимки/

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25