Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В България все още има недоверие към съдебната система

Снимка: архив

България продължава да е под „зоркото око” на ЕК и партньорските страни от НАТО за напредъка на страната по реформата в съдебната система и борбата с организираната престъпност и корупцията. „Правосъдие и вътрешен ред” е областта, заради която 3 години след членството си в ЕС страната все още се наблюдава по механизма за сътрудничество и проверка През юли т.г. се очаква поредната годишна оценка на ЕК за напредъка. Въпреки политическата воля и усилията на новото правителство, по думите на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, в обществото все още има усещане за недоверие към съдебната система. Той посочи това след среща с Висшия съдебен съвет през миналата седмица, целта на която бе намиране на законови механизми за отстраняване на корумпирани и зависими магистрати и шефове в съдебната система. По конституция тя е независима и изпълнителната власт не може да й влияе.
 
Според Цветанов скандалът с „кадруването” на лобиста Красьо Черния, осигурявал срещу значим подкуп подкрепа от членове на ВСС при избора на шефове в правосъдието, продължава да буди съмнения у българите за наличие на политическа мафия, придобила популярност като „Октопод”, и сред висшите магистрати.

„Усещането и съмненията във всички нас си остават, че има представители на „Октопода” и в МВР, и във всички сфери на управлението на държавата. Не смятам, че ВСС е имунизиран от подобно явление” – обоснова се Цветан Цветанов. По думите му „новото правителство на България има политическа воля за реални промени на сегашното статукво, което е лошо както за българските граждани, така и в оценките, които се дават от ЕК за борбата с корупцията и организираната престъпност и проблемите в съдебната система.”

В годишния си доклад от юли м.г. ЕК препоръча 22 мерки на българското правителство, за да довърши реформата в съдебната система и да пребори организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта. В отговор на това прокуратурата и МВР предприеха редица операции срещу престъпни структури за отвличания, източване на ДДС и други финансови измами с кодови имена „Наглите” – 1 и 2. Последва най-значимата операция „Октопод”, при която бе арестуван и висшия служител на ДАНС Алексей Петров, уличен във връзки с организираната престъпност и нерегламентирано „кадруване” на най-висши нива в държавата под чадъра на „агент под прикритие”. Дойде ред и на операция „Недосегаемите” срещу енергийната мафия, чието наличие е „публична тайна” от години в страната. Именно тези операции продължават да поддържат високия рейтинг на правителството, въпреки тежката криза и поредното „затягане на коланите”. Престъпността и корупцията по високите етажи на властта отдавна се сочат от българите като основен проблем на държавата. Една от целите на срещата на Цветан Цветанов с ВСС бе точно, за да опише някои случаи на нерегламентирани контакти на съдии с бандити. По случая със задържания наскоро съдия Петър Сантиров от Софийски градски съд по подозрение в посредничество за опит за подкупване на следовател от Националната следствена служба, министър Цветанов уточни за Радио България:

„Самият факт, че разрешението за ползване на специални разузнавателни средства за него не бе взето от София, а от друг съд в страната, говори, че има проблеми в системата, както и недоверие към конкретни действия, които правим или планираме. Много трудно се работи, документира и доказва съпричастността на определени съдии и прокурори към дадена престъпна група. При криминалния контингент и лица, свързани с организирана престъпна група, нещата са доста по-опростени. Докато тук са доста по-сложни. Но трябва в кратко време да си „изчистим къщичките” както ние в МВР, така и в съдебната система. Това, което направихме със съдия Сантиров, е доказателство, че там, където има обективна възможност, ние я реализираме” – посочи той.

Недоверие към ВСС изрази публично и посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик след среща с главния прокурор на България Борис Велчев. По думите му, в страната има корумпирани съдии. „Трябва да имате добра идея как да се справите с проблема, защото светът ви гледа,” заяви категорично той. Правителството вече предприе някои важни стъпки. Предстои гласуване на второ четене в НС на промените в Наказателно-процесуалния кодекс. Новото според тях е, че се въвежда т.н. резервен защитник”, ако адвокатът на обвиняемия безпричинно не се явява в съда – нещо, заради което делата се забавят с години. Както и възможността да има осъдителна присъда и само на базата на доказателства, събрани със специални разузнавателни средства /СРС/ и анонимен /за обвиняемите, но не за съдията/ свидетел. Има политическа воля да се промени и законът за съдебната власт и СРС, така че ВСС да може да ползва масивите на МВР и ДАНС с класифицирана информация.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Демерджиев

Разбираме колко важно е за Делян Пеевски да има нов главен прокурор

Членовете на Висшия съдебен съвет нямат нито юридическото, нито моралното право да изберат следващия главен прокурор при положение, че мандатите им отдавна са изтекли , заяви пред БНР бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев. В..

публикувано на 08.09.24 в 15:38
Атанас Запрянов

Връщането на наборната военна служба може да дойде на дневен ред, ако не се запълнят вакантните места в армията

Засега не предвиждаме и не предлагаме на българския парламент да връща наборната военна служба , заяви пред БНР служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Той изрази надеждата с повишването на заплатите на военнослужещите от догодина да се..

публикувано на 08.09.24 в 13:38

София е част от световното юбилейно турне на Андреа Бочели

Световноизвестният италиански певец Андреа Бочели ще отпразнува 30-годишната си кариера и с българската публика на Националния стадион “Васил Левски”. На 14 септември той ще изнесе грандиозен концерт под звездите, тъй като София е включена в юбилейното..

публикувано на 08.09.24 в 10:51