Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хотелиерите във Велинград се готвят за летния сезон

Въпреки бурното строителство на хотели през последните години, Велинград успя да съхрани чара си на потънал в зеленина курорт за семеен отдих.
Снимка: Венета Николова

На планина като на море! Така ще се почувствате, ако през наближаващите летни жеги изберете Велинград за своята почивка. Тук почти всеки хотел има открит басейн, в чийто минерални води се оглеждат живописните върхове на Родопите. През топлите дни от близките иглолистни гори лъха приятна прохлада, пропита с аромата на борова смола, а по улиците на градчето се стича пъстро многолюдие, което изпълва ресторантите и кафенетата. Съдейки по ранните записвания за лято 2010, местните хотелиери очакват добър сезон.

Въпреки икономическата криза, спа столицата на България не може да се оплаче от липса на туристи. За разлика от други курорти в страната, които през последната година и половина отчетоха туристически отлив, хотелите на Велинград се пълнят с клиенти, при това не само през уикендите. Едно от предимствата на южното градче са великолепните възможности за здравословна почивка сред запазената природа и спа туризъм. Няма друго населено място в България с толкова много спа хотели. В града има и няколко супер модерни 5-звездни хотелски комплекса, които отговарят на всичките 450 критерия на Европейската спа асоциация. Не случайно в края на 2009 г. Велинград бе обявен за спа столицата на Балканите от Балканския алианс на хотелиерските асоциации!

В момента конкуренцията в бранша е голяма. За да привлекат клиенти, хотелиерите залагат на промоционални пакети и безплатни бонуси. Като „топъл хляб” се разпродават пакетите за ранни записвания, при които намаленията стигат до 20 процента от първоначалната цена. „Кризата не се отразява съществено на спа хотелите в града” – категоричен е Николай Карагьозов – изпълнителен директор на международно сдружение по балнеология и спа туризъм, което стопанисва два от най-големите спа комплекса във Велинград. Според него няма съществен отлив на туристи, а по-скоро има спад на печалбите, тъй като клиентите харчат по-малко в заведенията и са склонни да се лишават от допълнителни услуги. Въпреки това, перспективите за летния сезон са добри.

„В момента сме пуснали пакетните ни програми за лятото, които са с доста сериозни намаления – казва Николай Карагьозов. - Но по-важното е, че децата до 12 години отдъхват абсолютно безплатно при нас – безплатни са не само нощувките, но и храната. Повечето бази предлагат много добри условия за семейства. На тяхно разположение са детските басейни, развлекателните заведения, детски кътове с аниматори и други удобства. Всеки уикенд ни гостуват популярни представители на шоу бизнеса и др.”

Сгушеното в гънките на Родопите градче се посещава годишно от около 500 хиляди туристи, които оценяват по достойнство красивата природа, кристалния въздух и вкусната местна кухня. В околностите на Велинград бликат над 80 минерални извора, чийто лечебни свойства са били познати още от древността. Топлите минералните води пълнят басейните, текат от чешмите в хотелите и се използват за различни процедури в многобройните спа центрове. Сред тези истински храмове на здравето и красотата можете да релаксирате и да се оставите в ръцете на опитни рехабилитатори. А имайте предвид, че повечето спа хотели на Велинград предлагат невероятно разнообразие от тонизиращи и укрепващи здравето процедури. Популярни са програмите за подмладяване, отслабване и разкрасяване, антистрес терапиите, билковите и шоколадовите вани и др.

„Ние непрекъснато обновяваме гамата на спа процедурите си – твърди Николай Карагьозов. - В момента лансираме една нова линия на маркова спа козметика, с която се работи само в 5-6 звездните хотели по света. В същото време започнахме успешно да налагаме и българските продукти. Като българската маслодайна роза, например. Истината е, че чужденците, които идват тук, искат да опитат местен продукт. А българската роза намира много добро приложение както в козметиката, така и в спа процедурите, предлагани в местните центрове.”

За лято 2010 г. цените в спа хотелите на Велинград ще са същите като миналогодишните, но се набляга върху качеството и допълнителните бонуси. Някои хотели включиха към цената на нощувката и безплатна спа процедура. На някои места 5-ата нощувка ще ви излезе безплатна. На други пък ще ви предложат безплатна вечеря за двама! Идеята е срещу същото заплащане клиентът да получи повече услуги. Работещите в бранша си дават сметка, че в условие на криза ще оцелее този, който прояви повече гъвкавост и далновидност.

Снимки: Венета Николова

По публикацията работи: Венета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15