Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поломието – планина под равнината

Снимка: архив
Дунавската равнина далеч не е толкова еднообразна и скучна, както мнозина си мислят! Последвайте течението на р. Русенски Лом, която лъкатуши на територията на община Иваново, за да се убедите в това! Сред плоската като тепсия пустош ненадейно изникват първите ниски възвишения, осеяни с горички, земеделски насаждения и пасища. И още преди погледът да се приспособи към новата гледка, следва изненада! Земята сякаш изведнъж пропада десетки метри надолу в подножието на дълбоки каньони, надупчени целите с непрогледни ниши и пещери. Надвесите ли се над скалните образувания, пред очите ви ще проблеснат сребристата нишка на реката и нейните притоци Бели, Черни и Мали Лом, които се вият в далечината сред приказно красиви долини. Тази необичайна за географските ни ширини картина ще откриете не другаде, а в Поломието. Наричат го още „планина под равнината”.

В закътаните от ветровете долини се е съхранило невероятно биологично разнообразие. Затова по инициатива на местни природозащитници част от територията на Поломието е обявена за природен парк още през 1970 г. Днес, 40 години по-късно, това живописно късче от българската природа е все още диво и незасегнато от масовия туризъм – за радост на орнитолозите! Защото паркът „Русенски Лом” е едно от 5-те места в България с най-много гнездящи в скалите птици. Над каньоните на Поломието кръжат черни щъркели, египетски лешояди, представители на малкия креслив орел… Има и различни видове бухали, а пещерите и дълбоките скални ниши приютяват многобройна популация от прилепи – 25 вида! Решите ли да се разходите в околностите, ще потънете в зелената прегръдка на гъсти широколистни гори и нашарени с цветя поляни, сред които се открояват ярките цветчета на общо 16 вида орхидеи. „Цялото това природно богатство представлява само по себе си чудесна туристическа атракция” – обяснява Милко Белберов – директор на природен парк „Русенски Лом”. Според него обаче един неконтролиран туристически наплив сериозно би накърнил крехкото биологично равновесие на Поломието. Хубавото е, че районът е далеч от големите курорти, а малкото хора, които се отбиват тук, са орнитолози, биолози или заклети природолюбители. Напоследък се наблюдава известно туристическо оживление:

”Орнитолозите познават добре района като биологично важно място от европейско значение, но започнаха да идват и туристи, които са любители на птиците – разказва Милко Берберов. – Опитваме се да управляваме растящия поток от посетители на територията на парка и да развиваме устойчив туризъм. Една от атракциите, които предлагаме, е маршрут с канута по течението на р. Черни Лом. Интересът към него е голям. Тръгва се от подножието на средновековната крепост Червен и след серия от перипетии и красиви гледки се стига до местността на Ивановските скални манастири. В момента дирекцията на природния парк изгражда една екстремна екопътека край с. Нисово. По нея се стига до големия Нисовски скален манастир. За целта са предвидени дървени и въжени стълби, по които туристите да се изкачват на 40-50 м. нагоре в скалите.”

Скалните ниши на Поломието, огласяни от строен птичи хор, в миналото били използвани като свети обители от заселилите се в района монаси. През ХІІІ век в ронливите варовикови скали те започнали да дълбаят десетки параклиси, манастири и килии на различна височина. В продължение на няколко века районът бил един от най-големите духовни и културни центрове по нашите земи. По-късно пещерите били напуснати от техните обитатели и оставени на произвола на природните стихии. Въпреки това в някои от тях са съхранени великолепни фрески и надписи. В наши дни това безценно историческо наследство е под егидата на ЮНЕСКО и е сред най-известните ни туристически забележителности. Повечето от някогашните скални манастири обаче са недостъпни поради лошата инфраструктура. Но за любителите на екстремни преживявания това не е пречка, а напротив! Защото експедициите до някои от тях се превръщат в истинско приключение, наситено с неочаквани обрати и срещи с дивата природа. Едно от най-красивите кътчета на Поломието е село Нисово, закътано по поречието на Бели Лом. „При нас редовно отсядат чужденци, които научават за Нисово от интернет или от „уста на уста” и толкова им харесва, че не искат да си тръгнат оттук!” – казва Пламен Петков – собственик на кокетно семейно хотелче, скрито под сянката на четири бора, и добавя:

„Чужденците се интересуват точно от тези неща. Идват например германци, с раничките, с фотоапаратите, с биноклите. Те харесват точно тази девственост на природния парк. Съчетават екомаршрутите с т. нар. археологически маршрути. През това време се запознават с флората и фауната на нашия край. А в скалите край Нисово гнездят черни щъркели, скални орли и др. В околностите на селото има много елени, глигани... Впрочем съвсем близо до природния парк се намира и дивечовъдното стопанство Батаклията.”
По публикацията работи: Венета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Експонати в сбирката на местното читалище

За добруджанското село Гарван, старата мелница и кои са гребенците

Първото нещо, което прави впечатление в село Гарван са красивите и много добре поддържани къщи в типичния местен добруджански стил. Селото се намира в сърцето на "Житницата на България" недалеч от град Силистра и наброява не повече от 300..

публикувано на 11.04.24 в 10:50
Снимка: Youtube / World Buzz Channel

Японска телевизия популяризира България като туристическа дестинция

Японската телевизия Fuji TV засне епизоди, с които представя България пред японското общество. Снимачният процес е осъществен в сътрудничество с българското посолство в Токио, съобщиха от дипломатическото ни представителство...

публикувано на 09.04.24 в 11:26

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10