Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Море що сме нависоко” – пиринските песни на сестри Груеви и Бисерови

За певческия облик на сестри Груеви най-характерни са темпераментът и жизнеността
Снимка: личен архив
Песните на сестри Груеви и Бисерови причисляваме към фолклора на Пиринска Македония. Отличителен белег там е двугласното пеене. То се осъществява от вокални групи, най-малка от които е триото.

Стойна, Надежда и Вангелия Груеви пеят заедно от 1957 година. Репертоарът им наброява стотици песни с разнообразна тематика – обредни, любовни, юнашки, на трапеза и др. Това, което определя облика им, е темпераментът и жизнеността - закачливите и весели песни са предпочитани от певиците.
Родени са в Обидим, разположено на 1200 м надморска височина в Пирин в близост до ски-курорта Банско. Селото в миналото било изолирано и така успяло да запази непокътнати древните си традиции, част от които са песните. Всички жени в рода на Груеви пеят и песента се предава от поколение на поколение. През своята активна певческа кариера сестрите са солистки на женския народен хор при БНР и Концертна дирекция - пътуват из страната, а също и в европейските страни Германия, Франция, Испания... 

Село Пирин е разположено на границата между Среден и Южен Пирин в живописна местност до река Пиринска Бистрица. Там са родени Любимка, Митра и Неда - известните сестри Бисерови. Те са сред малкото български народни изпълнители, стъпили на петте континента с песните на родното място. Блестящата им кариера продължава повече от три десетилетия, а неин символ е песента „Море що сме нависоко, на добро място”.
През юни в село Пирин е празникът на Свети Дух – прави се голям селски събор в близост до селото, където е параклисът. На празника се отслужва литургия, а след нея жените обикалят параклиса хванати за ръце и пеят местни народни песни. Една от тях е „Море изникнало Боже дърво” за кръщението на младенеца Иисус. Тя е в репертоара на сестри Бисерови и можете да я намерите в албума им „От корените към върха” (1998).
“От корените към върха” e озаглавена и биографичната книга на Любимка Бисерова, най-голямата от трите сестри Бисерови, която излезе миналата година. В нея тя се връща назад в годините, за да проследи всички важни моменти от творческия път на родените в село Пирин гласовити певици, стигнали до най-прочутите концертни зали в света със своето изкуство. С възторг ги посрещат в прочутата „Куин Елизабет Хол”, където пеят с Кейт Буш, Надка Караджова и други български народни певци. Изнасяли са концерти на остров Сарк от Чайнъл айлънд, където живеят милионери - за да запазят въздуха си чист те не допускали автомобили. Малък шлеп докарал сестрите до пристанището, откъдето били откарани с конски впряг. Вечерта представлението пред изисканата публика преминало при огромен успех.
За всеотдайното си изкуство сестри Бисерови са наградени със Златна лира от Съюза на музикалните дейци у нас. Песните им са запечатани на дузина албуми, продуцирани в Холандия, Япония, САЩ.

Тук може да чуете песните на сестри Бисерови „Малки моми”, „Море що сме нависоко”, „Мори, зайди, ясно слънце”, „Еленко, моме маленко”.
По публикацията работи: Валя Божилова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15