Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейската комисия: „В България има силен устрем за реформи в последната една година”

Европейската комисия отчете, че новата стратегия за реформи в съдебната система демонстрира политическа решимост да се постигнат дълбоки промени в България, но припомни, че успехът в тази насока ще изисква постоянен ангажимент от страна на държавата.
Снимка: архив
За първи път от четири години насам ЕК отбелязва силна политическа воля в България за реформи срещу организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта. Все още обаче резултатите са недостатъчни, сочи четвъртият годишен доклад на Комисията за напредъка на страната по механизма за сътрудничество и проверка в областта „Правосъдие и вътрешни работи”. България обаче за първи път е по-добре от Румъния, става ясно от сравнителните доклади. Механизмът се прилага за двете страни от влизането им в ЕС през 2007 г., заради слабости в тази област. Най-много са критиките сега към съдебната власт. Според доклада за т. г. напредъкът е бавен, а присъдите срещу знакови лица от престъпния свят – все още много малко. „Трябва да се подобри също професионалната практика на полицията, прокуратурата и съдилищата”, се препоръчва още в него.

Българското правителство реагира моментално. До вторник следващата седмица то ще е готово с екшън план по препоръките на ЕК към страната, заяви на специална пресконференция премиерът Бойко Борисов и даде само три месеца срок на министрите, за да намерят в отговор адекватни решения на проблемите в посочените сфери. А някои от тях като специализираните съдилища за решаването на делата за организираната престъпност и корупцията, ще започнат да действат от януари 2011 г. „Подсигурили сме вече сграда, а до тогава трябва да минат и конкурсите”, посочи премиерът и се обоснова с факта, че в доклада на ЕК спецсъдилищата и спецзвената от полицаи, следователи и прокурори се толерират много силно. „ЕК трябва да знае, че България оценява положителните оценки за страната, но също и приема препоръките много амбициозно и до месеци те ще се отстранят”, заяви министър-председателят.

„В тазгодишния си доклад ЕК отбелязва, че след последния доклад от юли 2009 г. в България се е появил силен устрем за реформи – подкрепи с цитат коментара си Бойко Борисов. – Тези, които казваха, че нямало реформи, да го прочетат. За мен докладът на ЕК е най-важният документ, най-обективната оценка и ще я повторя още веднъж заради тях: силен устрем за реформи. Новата стратегия за съдебна реформа показва, че в страната е налице силна политическа воля за осъществяване на задълбочена и трайна реформа в съдебната власт. Това е политическата оценка. Канцлерът на Австрия също ме поздрави при официалната ни визита във Виена, като заяви и публично, че докладът на ЕК за България е много по-добър от румънския, както и че е много доволен от оценките, дадени за България за борбата с корупцията и престъпността и всичко, което правим тук.”

„За нас най-удовлетворително е, че се припокриват положените усилия на МВР в ежедневната му работа, за което благодаря на всички служители от системата – заяви вътрешният министър Цветан Цветанов, като благодари също на НС и специално на ПГ на ГЕРБ, защото тя прие като приоритет приемането на необходимите законодателни промени, внесени от МС за реформи в МВР и ДАНС. – Това даде възможност за по-добра координация и премахване на дублиращите функции, както и за по-добра координация с разследващите спецекипи след подписаното спецспоразумение за това. Предизвикателство пред ръководството на МВР сега е да затвърдим това, което е постигнато досега.”

„За последната една година чрез механизма за сътрудничество и оценка в страната се случи нещо, което България и европартньорите ни чакат от три години и половина – каза правосъдният министър Маргарита Попова. - Доверието към страната ни се върна. Това е послание, което лъха от всяка страница на тазгодишния доклад. И когато се констатират успехи, и когато се правят препоръки. В сравнение с препоръките на ЕК в докладите за България от 2009 г., 2008 и 2007 г., част от сегашните не са специфични препоръки, а препоръки – подкрепа. Това личи много ясно в частта от доклада относно стратегията и закона за съдебната власт. Те са подкрепа, защото МС и в частност Министерство на правосъдието във всичките си инициативи работи в тясно сътрудничество с партньорите си и със страните-членки на ЕС. До преди една година това бе немислимо да се случи и отчете. Това е огромна крачка напред в комуникацията и сътрудничеството на правителството и българската държава.”

На въпроса на Радио България, трябва ли нов механизъм, за да се „почисти къщичката” на съдебната власт от корумпирани магистрати, както и за по-ефективно правосъдие, премиерът Бойко Борисов отговори така:

„Те разбират от доклада сега, че тегнат като воденичен камък върху народа, върху оценката и просперитета на държавата. Виждате с какви усилия приемаме всичко и налагаме темпо да се работи дори лятото. Затова нека са любезни да излязат пред вас и те да кажат какъв ще е този механизъм. Точно тези, които се визират като най-несвършили работата си в оценката на ЕК, получиха 13 и 14 заплата м.г. Справедливо ли е това? А помните как тогава реагираха на искането на финансовия министър Симеон Дянков да не им се изплатят тези пари, заради кризата, че едва ли не правителството им се бърка в работата” – припомни Борисов и горещо препоръча на независимата съдебна власт внимателно да изчетат доклада и да посочат мерките, които трябва да бъдат предприети, за да не ги критикуват и в следващия евродоклад.
По публикацията работи: Татяна Обретенова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Награждаване във Велдховен

Нционалният ни отбор по информатика – с отлично представяне на олимпиадата за момичета в Нидерландия

С три медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета, провела се от 21 до 27 юли 2024 г. Във Велдховен, Нидерландия, информира ръководителят на отбора Румен Михов...

публикувано на 27.07.24 в 19:50

Слънчева неделя с лек ветрец

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са предимно между 31° и 36°, в София – около 32°. Над планините ще бъде слънчево. Вятърът ще е слаб от изток, по най-високите части –..

публикувано на 27.07.24 в 19:05
Кметът на София Васил Терзиев

Кметът на София е амбициран да превърне столицата в град с нулеви емисии до 2030 г.

Една от амбициозните ни цели е София да бъде град с нулеви нетни емисии до 2030 г. Това обяви столичният кмет Васил Терзиев на откриването на 61-вата сесията на Междуправителствителствения панел по изменение на климата (IPCC). София е домакин на форума от..

публикувано на 27.07.24 в 12:25